På denne her tid af året, hvor salatgrønsagerne ikke ligefrem er på deres højeste og hvor vi befinder os midt i sæsonen for kål og rodfrugter, spiser vi en del broccolisalat som tilbehør til aftensmaden. Den lækre, knasende sprøde salat med den sød-syrlige, cremede dressing har hørt til blandt mine favoritter, siden jeg smagte den første gang for snart mange år siden og denne her variant, som er tilsat et syrligt æble i tern og hvor rosinerne er udskiftet med friske vindruer er, efter min mening, helt fantastisk. En forrygende kombination af sprødt og blødt – sødt, salt, syrligt, bittert og umami – faktisk ikke så mærkeligt, at broccolisalat generelt er blevet sådan en kæmpe succes.

Den oprindelige broccolisalat – som jeg kender til – laves med broccoli, rødløg, solsikkefrø og rosiner, som vendes med en cremet dressing og drysses med bacon. Nogle gange udskiftes bacon med soltørrede tomater, hvilket efter min mening er noget nær en dødssynd og det er ikke fordi, at jeg ikke bryder mig om soltørrede tomater, de skal bare ikke erstatte bacon i en broccolisalat.

Denne her variant ligner til forveksling den originale broccolisalat, som jeg voksede op med, men er tilsat et æble i små tern, som giver et lækkert og syrligt modspil og så er der desuden tilføjet en håndfuld vindruer, hvilket næsten gør salaten til en hybrid imellem broccolisalat og den klassiske waldorfsalat. Match made in heaven for mig, som er vild med at komme frugt i mine salater og elsker kombinationen af salt og sødt – bryder man sig ikke om den slags, så dropper man selvfølgelig bare både æbler og vindruer og tilsætter så måske lidt mere broccoli.

Salaten fungerer fantastisk til de fleste hovedretter med kød, fx mørbrad, kylling og oksestege og kan sagtens erstatte waldorfsalat, som traditionelt serveres til vildt. Broccolisalaten kan tilberedes i god tid og skal så bare stå på køl indtil servering, hvilket desuden gør den oplagt som en del af en buffet, men da salaten gerne må røres godt igennem, hvis den har stået på køl i et par timer eller mere, er det en god ide at vente med at drysse bacon på salaten, til den skal serveres.

Broccolisalat med æble, vindruer og bacon.

3-4 pers.

1 pk bacon i tern eller skiver

1 broccoli, renset og delt i små, mundrette buketter

1 lille rødløg, finthakket

1 æble, skåret i små tern

100 gr kernefri vindruer, halverede

3 spsk solsikkekerner

Dressing.

3 dl creme fraiche

2 spsk mayonnaise

2 spsk hvidvinseddike

1-2 spsk sukker

salt

Start med at stege bacon sprødt og lad det afdryppe på fedtsugende papir – bruges bacon i skiver, brækkes de i mindre stykker efter stegning. Rør dressingen sammen i en stor skål og bland broccolibuketter, rødløg, æble, vindruer og solsikkefrø i dressingen. Smag til, anret broccolisalaten i en fin skål og opbevar på køl til servering – inden servering fordeles sprødstegt bacon på toppen.

Note. Har man oplevet problemer med, at dressingen bliver for flydende og ligger og svømmer rundt i bunden af salaten, så prøv at dræn creme fraichen for væde, inden dressingen røres sammen. Hæld creme fraiche i et kaffefilter eller et par stykker køkkenrulle og placer det i en finmasket sigte over en skål. Drys lidt salt på creme fraichen – salt trækker væske ud – og lad det hele stå og afdryppe i en times tid. Kasser den tiloversblevne væde i skålen og rør dressingen sammen efter opskriften, men spar lidt på saltet, da der allerede er tilsat salt. Dressingen bliver nu tykkere og lægger sig fint om fyldet, også selvom der bruges en fedtfattig creme fraiche.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)