Walesboller med hindbærskum.

24 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Fastelavn nærmer sig med stormskridt. Faktisk er det allerede fastelavn på søndag, nemlig d. 26. februar, men vi tog hul på festlighederne i sidste weekend, hvor jeg bagte en portion fastelavnsboller med fyld af det lækreste, lyserøde hindbærskum. For det meste er det ellers disse her lækre, gammeldags fastelavnsboller med vanillecreme, som står på programmet. Skarpt forfulgt af de klassiske wienerbrøds-fastelavnsboller med flødeskum. Men i søndags blev det en helt anden variant, nemlig walesboller med hindbærskum, som laves på en klassisk vandbakkelsesdej.

I mange år troede jeg fejlagtigt, at det var svært at arbejde med vandbakkelsesdej eller walesdej. Jeg ved egentlig ikke hvorfor og sidenhen har jeg da også fundet ud af, at det absolut ikke er tilfældet. Hvis ellers man sørger for at holde ovnlågen lukket under bagningen, så walesbollerne ikke falder sammen, så er der altså ikke ret meget, der kan gå galt. Hvorfor skulle man i øvrigt også rende og åbne og lukke ovnlågen under bagningen?

Walesboller kræver kun ganske få ingredienser – lidt smør, vand, mel og æg. Og udover at de er nemme at lave, så har de også den store fordel, at de hurtigt køler af. Der går således ikke særlig lang tid, fra bollerne er kommet ud af ovnen, til man kan fylde det dertil indrettede hulrum i midten med flødeskum, creme, syltetøj, eller hvad man nu ellers kunne tænke sig.

Walesboller er for øvrigt absolut ikke noget, som kun kan spises til fastelavn. De kan sagtens serveres hele året rundt og i stedet for boller kan man forme dejen som en walesstang eller en fin waleskrans, der flækkes og fyldes med flødecreme, hindbær og flødeskum.

Nu var bagningen en lettere impulsiv beslutning, så jeg lavede en lynhurtig portion fin og lyserød hindbærskum på en blanding af flødeskum og god hindbærmarmelade – sværere behøver det jo ikke at være. Skummet blev fyldt i de afkølede boller, som også lige fik et drys flormelis på toppen og så var der ellers dømt nybagte fastelavnsboller, te og ægte søndagshygge i lange baner.

4.70 fra 10 stemmer

Walesboller med hindbærskum

Antal: 6 stk

Ingredienser

  • 50 gr smør
  • 1 dl vand
  • 75 gr hvedemel
  • 2 mellemstore æg
  • dl piskefløde
  • 4 spsk hindbærmarmelade
  • flormelis til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom smør og vand i en gryde og bring det i kog.
  • Hæld melet i gryden og rør godt rundt indtil dejen er samlet og let slipper grydens kanter. Tag herefter gryden af varmen.
  • Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt imellem hvert æg. Der kan evt. bruges en elmikser.
  • Med en spiseske sættes dejen i 6 boller på en bageplade med bagepapir. Man kan også komme dejen i en sprøjtepose og sprøjte dejen ud på pladen.
  • Bag walesbollerne ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Husk, at man ikke må åbne ovnlågen de første 25 minutter af bagetiden – så kan vandbakkelserne falde sammen.
  • Afkøl vandbakkelserne på bageristen.
  • Pisk fløden til skum og vend hindbærmarmelade i fløden.
  • Hæld hindbærskummet i en sprøjtepose, flæk bollerne og fordel skummet på underbollerne. Man kan selvfølgelig også bare bruge en ske. 
  • Læg overbollerne på plads og drys evt med flormelis eller pynt med lidt glasur på toppen. Opbevar på køl indtil servering.
  • Walesbollerne skal helst spises samme dag, som de er lavet. Walesbollerne kan dog fryses (uden fyld).
24 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kirsten
5 år siden

Uhm de ser lækre ud.
Men hvis det skal være Walesboller indgår der så ikke en butterdej eller mørdej som bund? Det var der i hvert fald i min tid som bagerjomfru. Hvis vandbakkelsen derimod er toppet med en mørdej, så hedder de marieboller.

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Kirsten

Kirsten – Jo, det er vist rigtigt, at en decideret walesbolle fra bageren – den med hvid glasur og et stykke firkantet, rød gele på toppen er med butterdej i bunden – i hvert fald i de bagerbutikker, hvor jeg har arbejdet. Men hvis man googler walesboller, kommer denne her version frem, så jeg valgte at kalde dem fastelavsboller og walesboller på samme tid, for på den måde at vise, at fastelavnsbollerne er lavet af walesdej – ligesom fx en waleskrans 😀

Sanne Jardino
2 år siden

Dem med hvid glasur og rød gele, hed hvor jeg kommer fra galet-boller

Tina
5 år siden

Tak for en super god blog! 🙂
Jeg vil rigtig gerne lave fastelavnsboller med fløde til min kæreste og hans psykologi hold. Men de skal med på cykel, så de kan ikke laves som normale fastelavnsboller. Har du en ide til/erfaring med at beholde bollen rund og så sprøjte flødeskummen ind i bollen i stedet for?

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Tina

Tina – Tusind tak for din søde hilsen. Du kan sagtens sprøjte fyldet ind i bollen igennem et lille hul. Det er på samme måde, at man laver eclairs, som godt nok er aflange, men som også består af walesdej fyldt med creme og med chokolade eller glasur på toppen 😀

Susanne Brøndbjerg
5 år siden

Hejsa. Elsker din blog. Du er suveren og dine opskrifter passer bare SÅ godt til mig og familien.
Et lille pip, omkring walesbollerne. Man kan fryse dejen i den form man senere vil bage den i. Det bliver de ikke ringere af 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden

Susanne – Tak for din søde hilsen og dit fantastiske tip med at fryse dejen til walesboller. Det er hermed givet videre til bloggens læsere 😀

Rene
5 år siden

Man kan også lave en dobbelt portion når man nu er i gang, så er der også til en gang melboller til suppen ?

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Rene

Rene – Det kan man nemlig 😀

Dorte Jørgensen
5 år siden

Superlækre Walesboller. De var et hit hos dem, der smagte dem, da jeg bagte dem for en uge siden. De må snart bages igen. Jeg tror ikke jeg har bagt walesboller siden jeg havde hjemkundskab på seminariet i starten af 80erne 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden

Dorte – Walesboller er altså også noget, som ryger ud og ind af glemmebogen herhjemme hos os, så når jeg engang imellem kommer i tanker om de, og laver en portion, er de vildt populære. Det glæder mig, at det blev et hit 😀

Bente Kristensen
4 år siden

Vandbakkelser bager jeg rigtig tit og jeg vil gerne give et par fif videre: sørg for at bage dem godt igennem, hellere 5 min længere, hvis man er i tvivl. Man kan snyde og tilsætte ½ tsk bagepulver, så bliver de flot høje hver gang. Mens de afkøler på bagerist prikker jeg et lille hul i siden med en spids urtekniv, så fugten kommer ud. Når de er kolde kan de fyldes med flødeskum (jeg bruger også hindbær i) og FRYSES, stilles først på en bakke eller lign og indfryser, derefter pakkes de bare i en plastpose. Tør op på et par timer og er stadig fine i konsistensen. På den måde får vi tit en flødekage i utide. P.S. der er nogle som foretrækker en meget lys og blød vandbakkelse, jeg vil helst have dem “gennembagt”.Mvh Bente

Lene
3 år siden

Hej
Kan man bage bollerne dagen før brug, også putte skum og pynte dem dagen efter ?

Tak for utrolig mange lækre opskrifter 👍🙂

Jonna
4 måneder siden

Jeg har bagt Ca 150 kage mænd, til børnebørnene fødselsdage gennem 25 år sjovt man kan jo pynte dem med på mange måder

Birgit Rasmussen
3 år siden

Ser godt ud, kan man også bage dem med varmluft ? hvis hvor mange gr.

Ulla kk
2 år siden

5 stars
Fantastisk opskrift:)
TAK👍

Bodil
1 år siden

Hvor kold skal drejer være før æg kommes i.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)