I dag skal det handle om chili con carne i ovn. Vi gør det nemlig en del i ovnretter herhjemme – både fordi det ofte er nemt, når en ret blot skal samles og derefter kan sættes i ovnen, men sandelig også fordi, at rigtig mange retter bliver helt fantastiske af at få lov til at stå i ovnen i et par timer og simre. Fx dette her skønne kalkunbryst med bacon på en bund af fløde-paprika kartofler, der fik lov til at simre i römertopf’en i et par timer i forrige uge og blev noget så lækkert.

Det sidste nye hit er så chili con carne, som godt nok laves i en gryde, men lige så snart alle ingredienserne er godt brunede af og chilien er “samlet” i gryden, så kommer låget på og så bliver det hele sat i ovnen ved 100 grader i lige så mange timer, som vi har tid til at vente. Selvfølgelig er der grænser for, hvor lang tid en chili con carne kan stå i ovnen, men hverken 6 eller 7 timer har vist sig at være et problem. Tværtimod giver de mange timer i ovnen et fantastisk resultat – bønner og grønsager har stadig bid, den færdige chili con carne nærmest smelter på tungen og de mange lækre smage intensiveres. Og så har jeg faktisk heller ikke oplevet en gryde, som tog skade af at stå i ovnen i nogle timer, så længe der ikke er plastikhåndtag eller lignende, som kan tage skade af varmen.

Min chili con carne er ikke vanvittig stærk – den varmer i mundhulen, men den brænder hverken hals eller svælg, for selvom maden gerne må bide lidt fra sig, så bryder jeg mig ikke om, at skulle sidde med et glas mælk og slukke ildebrænde på tungen. Jeg bruger 1 eller 2 friske chilier til denne her portion og den er rimelig stor, men det står jo enhver frit for at tilføje chili efter smag og behag og selvfølgelig kan der bruges chilipulver eller chili pasta i stedet for frisk chili.

Brun farin er et hit i chili con carne – lidt ligesom der tilsættes pæne mængder brun farin eller sirup til hjemmelavede baked beans. Chilien bliver på ingen måde sød, men sukkeret underbygger smagen af tomaterne og så tilføjer den ligesom en udefinerbar, let karamelliseret og “brun” smag, som er ret lækker. Desuden passer de bitre noter i øl, kaffe og mørk chokolade perfekt i chili con carne, så selvom jeg udelukkende har brugt brun farin i nedenstående opskrift, så kan jeg kun anbefale, at man prøver sig lidt frem og måske også eksperimenterer med at tilsætte lidt mere utraditionelle ingredienser.

Som sagt er dette her en ret stor portion, men det er med fuldt overlæg, for så er der rester til de kommende dage og lige netop chili con carne kan varieres på et utal af måder – på den måde føler man ikke, at man spiser det samme til aften flere dage i træk. Jeg serverer gerne kølig creme fraiche, revet ost og tortillachips eller godt madbrød, fx hjemmebagte naanbrød, til chilien – måske også en portion kogte ris, hvis vi er meget sultne – men resterne kan jeg sagtens finde på at bruge som fyld i en taco tærte, komme i en portion madpandekager eller i en mexicansk lasagne. Chilien er også skøn som fyld i en portion bagte kartofler og endelig kan den kommes i et fad, dækkes med revet ost og gratineres i ovnen. Spis den gratinerede chili med lune pitabrød, hjemmebagte pandebrød eller tortillachips og så creme fraiche og guacamole ved siden af – jeg lover, det er et hit.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 2 stemmer

Chili con carne (i ovn)

Bagetid2 t
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 1 pk bacon i tern
 • 3 fed hvidløg (hakkede)
 • 2 løg (hakkede)
 • 450 gr hakket oksekød (kan erstattes af skært oksekød)
 • 1 frisk rød chili (kan erstattes af chilipulver/chiliflager efter smag)
 • 1 ds tomatpuré/tomatkoncentrat
 • 2 tsk stødt spidskommen
 • 1 tsk tørret oregano
 • 2 spsk brun farin
 • 1 ds hakkede tomater
 • 2 ds kidneybønner (alle slags bønner kan selvfølgelig bruges)
 • 1 rød peberfrugt (hakket)
 • 1 ds majs
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm en stor stegegryde op og brun baconstykkerne heri. Tilsæt herefter hvidløg og løg og sauter i et par minutter. 
 • Tilsæt det hakkede oksekød og brun kødet godt. Rens chilien og hak den fint - jo flere kerner, desto stærkere bliver det. 
 • Hæld tomatpure, hakket chili eller chili pulver, spidskommen, oregano og farin i gryden og rør godt rundt. Tilsæt herefter hakkede tomater, afdryppede bønner, peberfrugt og majs. 
 • Smag til med salt og peber, læg låg på gryden og sæt den i ovnen ved 100 °C varmluft i minimum 2 timer, men gerne meget længere. Jeg har før haft en chili til at stå og simre i ovnen i 5-6 timer og den bliver kun bedre. 
 • Når tiden er gået tages gryden ud af ovnen, låget fjernes og der røres godt rundt og smages til en sidst gang. 
 • Server chilien i gryden med et drys friskhakket persille og creme fraiche, revet ost, tortillachips, godt brød og evt. kogte ris ved siden af.

Noter

Mht. krydringen, så kan man springe over hvor gærdet er lavest og blot tilsætte chili og et brev taco spice mix. Dejlig nemt, hvis man ikke lige har mulighed for at få fat i krydderier.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)