Når jeg engang imellem er helt på bar bund i forhold til tilbehør til aftensmaden herhjemme – eller når lysten ganske enkelt melder sig – så laver jeg en portion franske ærter. De franske ærter består i al sin enkelthed af bacon i tern, syltede perleløg og ærter og jeg kan garantere, at selvom det måske lyder simpelt, så er det vanvittigt lækker og perfekt tilbehør til det meste, fx store bøffer, en lækker oksesteg, stegt kylling, svinemørbrad, koteletter eller dampet fisk for nu blot at nævne et par eksempler.
De salte og sprøde bacontern, de søde ærter og sød-syrlige og let skarpe perleløg er ganske enkelt et match made in heaven. Der er desuden tale om rigtigt “mande-tilbehør”, for imens jeg har oplevet en hel del herrer, som takkede nej til et par skefulde grønne, dampede ærter på tallerkenen, så har jeg aldrig mødt nogen, som takkede nej til ærter i selskab med bacon og syltede løg – jeg siger det bare! Udover lækkert tilbehør er der derfor også mulighed for at få billige points på kæreste-kontoen og for en bacon-elsker som mig er de franske jo ganske enkelt en gudespise.
Ærterne tager under 10 minutter at tilberede, hvilket gør dem oplagte som tilbehør til en gæstemiddag, hvor der typisk er en masse andre ting, som man gerne vil bruge tiden på. Vil man alligevel gerne forberede så meget som muligt, så kan man sagtens brune baconstykkerne i gryden i forvejen og stille den til side. Så er det blot at varme baconstykkerne op på ny og tilføje perleløg og ærter til gryden lige inden servering.
Perleløg kan for øvrigt erstattes af løg i fine tern, som svitses gyldne sammen med baconstykkerne, men jeg synes, at de syltede perleløg giver et utroligt, lækkert pift og et sød-syrligt modspil til bacon og ærter og så kan man jo købe perleløg på glas i alle supermarkeder til ganske få kroner, så det vil jeg til enhver tid anbefale.
Franske ærter
Ingredienser
- 1 pk bacon i tern
- 1 glas syltede perleløg (afdryppede)
- 300 gr ærter
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Steg bacontern brune og sprøde i en gryde.
- Tilsæt perleløg og sauter et par minutter.
- Vend ærter i gryden og varm det hele godt igennem.
- Smag til med salt og peber og server.
Hej Anne-Kathrine 🙂
Det er SÅ lækkert at følge med her på din blog og få inspiration – tak for det 🙂
Kan man i denne opskrift ikke bruge de “frosne” perleløg?
Det er ikke lige noget jeg har spist i mange år – men husker det som noget jeg virkelig gerne vil have igen 😉
AC – Jeg er sikker på, at du sagtens kan bruge frosne perleløg. Dog er jeg ikke helt sikker på, at de frosne løg er syltede, som dem på glas, hvilket giver en lækker sød-syrlig smag til løgene. Men det kan i hvert fald ikke skade at prøve sig lidt frem 😀
Hej, jeg laver det altid med frosne løg, de skal steges lidt længere og nej de er ikke syltede. Jeg hælder lige en spsk. sirup over det hele inden ærterne kommes i – lækkert glaseret tilbehør 🙂
Lone – Det lyder lækkert, men er der en grund til, at du bruger frosne løg? Er de bedre end de syltede løg på glas? 😀
Det kan JEG svare på. Når først du har smagt det med frosne perleløg, så er du overbevist om, det smager meget bedre, end de syltede på glas.
Marianne – Hihi, tak for svaret. Jeg har nu prøvet med både frosne løg og syltede løg og jeg må indrømme, at jeg er ret vild med begge varianter 🙂
Hej
Ændrer det smagen/ kvaliteten, hvis man laver det om eftermiddagen og varmer det op til aften?
Mette – Nej, der sker ikke noget ved smagen/kvaliteten, men du kan risikere, at ærterne bliver sådan lidt grå-grønne (army grønne), når de skal stå, så måske skal du først tilsætte ærterne, når du varmer det hele op igen 😀
Hej Anne-Kathrine!
Dine skønne opskrifter rammer altid vores smagsløg, så mange tak for dem 🙏🏻
På denne årstid bruger du vel frosne ærter til denne opskrift, men hvilket tilbehør vil du foreslå til stegt kylling udover de franske ærter? 🙂
Dorthe – Hvor er det bare dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter 🙂
Ja, jeg bruger frosne ærter det meste af året, for jeg synes ikke rigtigt af franske ærter hører sig til om sommeren. Så når vi får franske ærter, så er ærtesæsonen som regel forbi 🙂 Hvis du tænker på en helstegt kylling, så er kartofler, skysauce og agurkesalat selvfølgelig helt oplagt. Men derudover spiser vi rigtig mange ovnbagte rodfrugter, som jeg elsker, om efteråret. Jeg har et par forskellige udgaver på bloggen. Stegte gulerødder (på panden) med honning og timian er også lækkert. Og skal det ikke være varmt tilbehør, så er vi ret glade for spidskålssalater herhjemme 😀