Jeg er rigtig kommet i gang med at bage franskbrød her i løbet af den sidste måneds tid – det er noget, der kommer over mig i perioder, hvor jeg synes, det er noget så hyggeligt, at kunne hive små, hjemmebagte, buttede og lysebrune franskbrød ud af ovnen, som efterfølgende serveres i tykke skiver med koldt smør, ost eller marmelade til en kop te. Nogle gange bliver det grove franskbrød, fx dette her lækre gulerodsfranskbrød med solsikkefrø. Andre gange falder valget på et grydebrød – eller verdens nemmeste brød, som det også kaldes – med knasende sprød og mørkebrun skorpe og en sej krumme, men i dag blev det til franskbrød af den gammeldags slags, nemlig et kærnemælksfranskbrød.

Et kærnemælks-franskbrød er et rigtigt “varm kakao og franskbrød med smør” brød, hvis det giver mening? Det er et gammeldags franskbrød, som er hvidt, lækkert og luftigt og med et fint strejf af syre fra kærnemælken, uden at brødet på nogen måde bliver surt, selvfølgelig. Det er sådan et brød, som både kan bruges til marmelade og ost, men sandelig også til varm leverpostej, pålæg eller måske en lækker rejemad og så er det dejligt simpelt at lave, i hvert fald hvis man er den heldige ejer af en røremaskine.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at bage brødet, hvis ikke man har en røremaskine, men en røremaskine gør projektet en hel del nemmere, for dejen skal æltes temmelig længe og være ret blød og elastisk, for at brødet kan få den helt rigtige lette og luftige konsistens – se evt. billedet herunder af den færdigæltede dej. Der må desuden ikke tilsættes alt for meget mel, så brødet bliver tørt i stedet for svampet, så det kræver lidt tålmodighed, hvis man vælger at ælte brødet i hånden. Til gengæld kan jeg garantere, at man kommer til at stå med hænderne i den lækreste, bløde gærdej og det er jo heller ikke at foragte.

Brødet kom ud af ovnen for lidt over ½ time siden – jeg har netop spist endeskorpen med lidt smør på til en kop te og hold nu op, hvor var den lækker. Let og luftig og slet ikke så kompakt, som hjemmebagte, hvide franskbrød godt engang imellem kan have tendens til, hvilket jeg er sikker på, skyldes den lange hævetid og så selvfølgelig æltningen.

Resten af brødet gemmer jeg, til Morten kommer fra arbejde. Han kan sikkert godt spise en skive eller to og så kan vi bare spise til aften lidt senere. Jeg vervejer, om jeg også skal lune lidt mælk i mikrobølgeovnen og lave en kop varm kakao til os, men det må vi lige se til den tid. Fordelen ved hjemmelavet instant kakaopulver er jo, at man kan have varm kakao klar på et øjeblik, når lysten melder sig og der er piskefløde i køleskabet.

Kærnemælks-franskbrød.

1 stk.

3 dl kærnemælk

½ pk gær

2 tsk salt

2 tsk sukker

1 æg

40 gr blødt smør

450 gr hvedemel + lidt til æltning

Gær udrøres i kærnemælken. Salt, sukker, æg, smør og hvedemel tilsættes og der æltes i ca 10 minutter til en blød og elastisk dej. Bruges der en røremaskine, så samles alle ingredienserne i skålen og dejen æltes i 10-15 minutter. Lad dejen hæve tildækket i ca 1½ time. Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød, som lægges i en letsmurt franskbrødsform. Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter. Pensl brødet med mælk eller vand, rids det og bag det ved i 30-35 minutter ved 200 grader (ikke varmluft) til det er gyldenbrunt og gennembagt. Vend brødet ud på bageristen – det skal lyde lidt hult, når der bankes under bunden. Afkøl brødet let og skær det i tykke skiver, som nydes med smør, marmelade, ost eller pålæg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)