Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kyllingepie med forårsgrønt.

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Tærte - opskrifter på tærter
Gå direkte til opskriften

En kyllingepie fyldt med lette og lækre grønsager – det er da forårsmad så det basker. Især hvis pie’en serveres en solfyldt aften i marts, hvor man spiser aftensmad, imens solen stadig titter ind ad køkkenvinduet og det er lige, hvad denne her kyllingepie gjorde.

En kyllingepie er vel nærmest en form for kæmpestor og omvendt tartelet. Med lækker, sprød butterdej på toppen og cremet fyld med kylling og grønsager nedenunder. Alligevel er der selvfølgelig væsentligt mere fyld end butterdej, så jeg serverer ofte en kogt kartoffel ved siden af, når vi får kyllingepie. Jeg synes, det giver en bedre mæthedsfornemmelse, men lækkert brød i store stykker og salat kunne også være en glimrende mulighed.

Fyldet i en kyllingepie kan måske minde lidt om en klassisk portion grønærter og gulerødder eller høns i asparges – så er vi tilbage ved tarteletterne igen. Der er bare mange flere forskellige slags grønsager i piefyldet. Jeg brugte forårsløg, porre, gulerødder, ærter og asparges i denne her portion, men det er jo kun fantasien, der sætter grænser. Aspargesene er fra glas – jeg kan kun anbefale, at man bruger friske, grønne asparges, når de er i sæson, men resten af tiden kan man fint nøjes med aspargessnitter på glas og så kan man også bruges lidt af det vand, som aspargesene ligger i, til at give smag til saucen.

Kyllingekødet er alt det tiloversblevne, som jeg pillede af overlår, underlår og skrog på en kæmpe kylling, som jeg kogte en portion hønsekødssuppe på forleden dag – min lille forårsforkølelse trækker ud, så der skulle varm suppe til. Det ene kyllingebryst blev skåret i mundrette bidder og kom i suppen sammen med porre, gulerødder og selleri. Det andet blev ligeledes delt i mundrette bidder og blev brugt til en portion stegte ris med kylling og grønt – opskriften kommer en af de nærmeste dage. Dermed blev der 3 x aftensmad ud af en enkelt kylling, men har man ikke lige stegt en kylling, som kan plukkes fri for en masse lækkert kød, så steg eller kog 1-2 stykker kyllingebryst og brug dem til pie’en.

Med hensyn til butterdejslåget ovenpå kyllingepie’en, så kan man skære butterdejen i strimler som flettes og lægges henover kyllingefyldet. Det gøres nemmest ved først at lægge halvdelen af strimlerne på langs på køkkenbordet med 2-3 cm’s mellemrum og efterfølgende flette resten af strimlerne på tværs over og under. Til sidst kan hele låget løftes op og placeres ovenpå kyllingefyldet, men det kræver lidt tålmodighed og “gitteret” skal sikkert også lige rettes lidt til, inden pie’en sættes i ovnen.

Et flettet låg ser vældig fint ud, men kræver også lidt fingersnilde, så som oftest folder jeg bare rullen med butterdej ud på køkkenbordet, skærer den let til, så den passer til fadet og lægger den så over fyldet og presser den ned i kanterne. Det er meget nemmere og så har det også den store fordel, at der er mere af den lækre, sprøde butterdej på den færdige tærte. Hvis man synes, at der skal være lidt pynt, så kan de afskårne stykker dej evt. formes som stjerner, hjerter, blomster eller blade og “limes” ovenpå butterdejslåget med sammenpisket æg, inden pie’en kommer i ovnen.

En variant over kyllingpie’en kunne for øvrigt være at droppe kyllingen i fyldet men beholde alle de andre grønsager og så servere pie’en som tilbehør til en omgang karbonader i stedet for de klassiske stuvede ærter og gulerødder – evt. med en kogt kartoffel ved siden af. Jeg har prøvet det et par gange – også som gæstemiddag, fordi gammeldags mormormad har vist sig at være noget af et kæmpehit, når der inviteres gæster og jeg lover, at det var en kæmpe succes.

4,43 fra 7 stemmer

Kyllingepie med forårsgrønt

Bagetid30 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 bdt forårsløg (skåret i tynde ringe)
 • 1 porre (skåret i tynde ringe)
 • 3 gulerødder (skrællede og skåret i tern)
 • 3 spsk hvedemel
 • 1 ds aspargessnitter (afdryppede)
 • 1 dl aspargesvand
 • 2 dl hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 1 dl mælk
 • 2 stk stegt eller kogt kyllingebryst (skåret i mundrette stykker)
 • 200 gr ærter
 • ½ dl madlavningsfløde (kan udelades)
 • 1 rulle fersk butterdej
 • sammenpisket æg
 • salt og peber
 • evt hakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Opvarm olien i en gryde og sauter forårsløg og porre heri. 
 • Tilsæt gulerødder, sauter et par minutter og rør hvedemel ud i grønsagerne. 
 • Tilsæt aspargesvand, bouillon og mælk og rør godt rundt, så melet røres ud i væden. Bring gryden i kog og lad den snurre i ca 5 minutter, så saucen tykner. 
 • Tilsæt afdryppede aspargessnitter, kylling og ærter og evt. ½ dl fløde for at afrunde smagen. Smag til med salt og peber og fordel blandingen i et ildfast fad (ca. 20 x 25 cm).
 • Skær buttedejen i strimler á ca 1½ cm. Flet et gitter af butterdejsstrimlerne og læg det ovenpå kyllingefyldet i fadet – se evt. kommentarer ovenfor. 
 • Vil man ikke flette, så kan man i stedet skære butterdejspladen til, så den passer til fadet og lægge den over fyldet. Skær et par små snit, så dampen kan slippe ud under bagningen. 
 • Pensl butterdejen med sammenpisket æg og bag pie’en ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 30 minutter til butterdejen er gylden og gennembagt.
 • Drys evt. med friskhakket persille og server pie'en som den er eller med en kogt kartoffel eller brød ved siden af.
I aspargessæsonen kan man sagtens bruge grønne eller hvide asparges til pie'en i stedet for dåseasparges. De skal blot skæret i mundrette stykker og tilsættes sammen med de øvrige grønsager. Aspargesvandet kan erstattes af lidt ekstra bouillon. 
Subscribe
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mette Rosenberg
6 år siden

Hej vil høre om man kan bruge fioldej staves hvis sådan i stedet for butterdej hilsen mette

Maden i mit liv.
6 år siden

Mette – Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg er faktisk ret sikker på, at du godt kan bruge filodej – det bliver jo også knasende og sprødt, men hæver selvfølgelig ikke op på samme måde som butterdej. Det burde dog ikke være noget problem 🙂

Dorte
5 år siden

Hvor smager det altså godt.
Helt sikkert en genganger
Jeg brugte 500 gr kogt kylling.

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Dorte

Dorte – Det glæder mig at høre – dejligt, at du kan bruge mine opskrifter 😀

Lisa
2 år siden

Hvis man bruger friske asparges så er der jo ikke noget aspargsvand hvad bruger man så??

Charlotte Nielsen
5 år siden

Hejsa, kan man fryse dine tærter?

Umar
2 år siden

Lækkert! Smager bedre end min mors

Dorthe
10 måneder siden

Kan den laves dagen i forvejen?