Når vi engang imellem får en god bøf, eller andet godt kød til aftensmad, så kan jeg rigtig godt lide at servere en lækker sauce ved siden af – en sauce der bliver kræset lidt om, som bliver smagt til et utal af gange og som ganske enkelt bare er lavet med kærlighed. Eksempler på sådanne saucer kunne være en hjemmelavet bearnaisesauce, pebersauce, en lækker whiskeysauce og så denne her favorit-sauce, som er en sauce baseret på fløde og tomat, smagt til med en masse, skønne krydderier.

Favorit-sauce kan købes i forskellige, færdiglavede udgaver i de fleste (hvis ikke alle) supermarkeder, men jeg må indrømme, at det er ved at være mange år siden, at jeg sidst har smagt en færdiglavet favorit-sauce. Køber vi endelig en færdiglavet sauce med hjem, så bliver det oftest en bearnaise, da det trods alt er bearnaisen, der er den mest vanskelige sauce at lave selv. Derfor er smagen i denne her favorit-sauce blevet til ud fra hukommelsen og hvis ikke jeg husker helt galt, så ligger den ret tæt op af den færdigkøbte, for der er absolut ikke noget i vejen med kombinationen af fløde, tomat og krydderier – det er bare næsten lige så nemt og også lidt hyggeligere, at lave en hjemmelavet version.

Jeg bruger en kombination af tomatpure og passata tomater, hvilket jeg synes, giver en fin og afbalanceret tomatsmag til saucen. Passata tomater er faktisk bare mosede tomater og de kan både købes på flaske og i karton á ca ½ liter i de fleste supermarkeder. De står gerne ved siden af de andre tomatprodukter, fx færdiglavet tomatsauce eller pizzasauce, men kan man ikke finde passata tomater, så kan man sagtens bruge en dåse almindelige, hakkede tomater, som man lige giver en tur med stavblenderen.

Der skal en del forskellige slags krydderier og andre smagsgivere i saucen, men det er temmelig almindelige krydderier – vi har i hvert fald altid karry, paprika og chili i krydderiskabet og soya i køleskabet og mangler man noget, så er det til at få fat på i de fleste supermarkeder. Brug evt. nedenstående opskrift som udgangspunkt, men smag saucen til undervejs og brug lidt mere eller mindre af de forskellige smagsgivere og krydderier – man er jo selv herre over, hvilke smagsnuancer man ønsker at fremhæve og så kan saucen samtidig blive ens helt egen personlige favorit-sauce.

Favorit-saucen er rigtig god til oksekød og så til fjerkræ som fx kylling og kalkun. Jeg kan især godt lide saucen til et grillet kalkunbryst med pikantost og bacon, men den er nu heller ikke dårlig, hvis man bare vil have piftet en helt almindelig hakkebøf op. Saucen kan sagtens fryses, hvis ikke man kan spise det hele på én gang og en evt. rest kan også bruges som base for en portion koteletter i fad eller hakkebøffer i fad. Den også hældes over en portion kartoffelskiver til de lækreste flødekartofler, hvis man er interesseret i at prøve en lidt anderledes version.

Hjemmelavet favorit-sauce.

4 pers.

1 lille dåse tomatpure

0,75 dl tomat passata – se evt. forklaring ovenfor

1 spsk soya

1 tsk eddike, jeg brugte balsamico men andre slags eddike kan fint bruges

2 tsk mild paprika

1 tsk karry

1 tsk hvidløgspulver

1/4 – 1 tsk chilipulver – mængden afhænger af smag og chilipulverets styrke

2,5 dl fløde – madlavningsfløde eller piskefløde

2-3 tsk sukker

salt

Tomatpure, passata tomater, soya, eddike, paprika, karry, hvidløgspulver og chili efter smag røres sammen i en lille gryde. Fløde hældes ved og saucen koges op under jævnlig omrøring. Ønskes en tyndere sauce, kan der spædes med lidt mælk – ønskes saucen tykkere, kan den jævnes med lidt maizena eller en meljævning. Smag evt. til med ekstra krydderier, sukker og salt. Server til oksekød eller fjerkræ.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)