Vi nåede ikke at få pandekager på den officielle pandekagedag i tirsdags, men til gengæld tog jeg så revanche i går og serverede en hel pandekagestabel. En stak pandekager, som blev lagt i lag med skinke, revet ost, tomater, friske krydderurter og bechamelsauce og til sidst gratineret i ovnen. Opskriften er inspireret af en gammel Jamie Oliver opskrift, som jeg har haft liggende i en del år efterhånden, men det er nu mest fremgangsmåden jeg bruger, for jeg foretrækker min egen opskrift på såvel pandekager som bechamelsauce. Pandekagestablen hører måske ikke til blandt verdens mest elegante retter, men den er meget populær hos både voksne og børn – er alt med pandekager ikke det? – hvad den ikke har i udseende, har den til gengæld så rigeligt i “lækkerhed”. Det er comfort food, når det er allerbedst.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at sådan en pandekagestabel er kraftig kost og det kan også hurtigt gå hen og blive sådan lidt “blødt i blødt”, men med en lækker og knasende salat som modspil er det ret lækkert og i grunden også simpel mad. Pandekagestablen er nemlig ikke speciel svær at lave, men der er nogle del-elementer, som skal være på plads, inden man kan gå i gang med at samle stablen – blandt andet skal der bages en portion pandekager (sjovt nok) og der skal røres en bechamelsauce sammen.

Udover skinke, ost og bechamel kommer der også hakkede tomater og friske krydderurter i stablen – man kan sagtens tilsætte andet eller mere grønt, fx svitsede forårsløg eller porrer i tynde ringe, ristede champignons i skiver, dampet spinat eller lignende, men pas på med at komme alt for meget fyld imellem de enkelte lag i pandekagestablen – man kan risikere, at det hele begynder at skride. Server hellere grønsagerne ved siden af den færdige stabel eller kom lidt grønt i selve pandekagerne – jeg kan fx anbefale at man laver disse her spinatpandekager, som jeg gerne fylder med skinke og ost og luner i ovnen. Faktisk er spinatpandekagerne den nemme udgave af pandekagestablen, for de smager lidt af det samme, men selvfølgelig uden bechamelsauce, ligesom de også bare bliver foldet sammen enkeltvis – det er jo det, som gør dem nemmere 😉

Pandekagestabel med skinke, tomat og bechamel.

2-3 pers.

2 æg

4-5 spsk mel

1,5-2 dl mælk

1 tsk salt

1 spsk olie

Desuden –

5 tomater

2-3 spsk friskhakkede krydderurter, jeg brugte basilikum og persille

150 gr god, kogt skinke i silketynde skiver

100-150 gr revet ost

Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med melet til en tyk masse. Tilsæt mælk, salt og olie og lad dejen hvile, imens en stegepande varmes op. Kom lidt smør eller olie på panden, hvis ikke der bruges pande med slip-let belægning, og steg ca 6 store pandekager. Stil pandekagerne til side.

Skær 4 tomater i små tern og kom dem i en skål sammen med de friskhakkede krydderurter. Gem evt. lidt tomat i tern og 1 tsk krydderurter til at pynte den færdige pandekagestabel med. Smag tomatblandingen til med lidt salt og peber. Den sidste tomat skæres i tynde skiver. Skinke og revet ost gøres klar og bechamelsaucen laves.

Bechamelsauce.

1 stor spsk smør

1 løg, finthakket

2 store spsk hvedemel

4-5 dl mælk

stødt muskat

salt og peber

Smelt smørret i en gryde og sauter løget i et par minutter. Drys mel i gryden og rør godt rundt. Hæld mælken i gryden og pisk grundigt, så er ikke dannes klumper. Bring gryden i kog under jævnlig omrøring og lad saucen koge i et par minutter, så den tykner og evt. melsmag forsvinder. Ønskes saucen tyndere, så tilsæt lidt mere mælk. Smag til med muskat, salt og peber.

Smør et ildfast fad og læg en pandekage i bunden. Hæld bechamelsauce på pandekagen, læg en skive skinke og drys med hakket tomat og revet ost. Er der meget væde ved tomterne, så hæld det væk. Fortsæt med pandekager, bechamel, skinke, tomat og revet ost til alle pandekagerne er brugt. Slut med en pandekage, det sidst bechamel og pynt så med tomat i skiver og lidt revet ost på toppen. Bag pandekagestablen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter. Pynt evt med tomat i tern og friske krydderurter på toppen. Server med en sprød salat.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)