Da jeg kiggede i den fine småkagedåse, som vi har stående i køkkenet – jeg har vist tidligere omtalt den i dette her indlæg – var den næsten tom. Der lå godt nok stadig et par havregrynskager med choko-orange smag på bunden, men intet varer jo evigt, så i dag har jeg bagt en ny portion kager til dåsen og valget faldt på disse her skønne småkager med chokoladestykker og mandler. Knasende sprøde og lækre, fyldt med smag og ret nemme og hurtige at lave – med andre ord en rigtig “hverdags-småkage”, som er så lækker som en lille hapser eller til en kop varm te.

Som sagt er kagerne super nemme at lave – dejen skal blot formes til to ruller, som efterfølgende skæres i skiver, ikke noget med at trille eller forme kugler her. Dejen kan holde sig temmelig længe i fryseren, så man kan evt. gemme den ene rulle – eller lave dobbelt portion – så er det nemt lige at tage en rulle ud og lave en portion friskbagte småkager, næste gang lysten melder sig.

Jeg bruger gerne mørk chokolade til småkagerne, men både hvid chokolade og mælkechokolade egner sig fortrinligt – prøv evt. også at tilsætte finthakket daim. Desuden kan mandlerne udskiftes med hasselnødder – faktisk er det nærmest kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan tilsætte. Man skal blot sørge for, at både chokolade og mandler – eller hvad man nu finder på at bruge – er ret fint hakket, da man ellers kan få problemer med at skære dejen i skiver, uden at de smuldrer og falder fra hinanden. Jeg bruger nogle gange en minihakker, men det kan bestemt også lade sig gøre at hakke både mandler og chokolade fint nok med en god kniv. Brug evt. en brødkniv, når der skal hakkes mandler, nødder eller chokolade i det hele taget – rillerne i kniven gør, at der er lidt bedre styr på det, som skal hakkes, så det hele ikke flyver ud over skærebræt og køkkenbord.

Og med småkagedåsen fyldt igen, vil jeg nu tillade mig at tage en pause, en kop te og et par nybagte kager og nyde en times tid med en god bog. Det er med at nyde de små ting og jeg skal så afgjort øve mig i, ikke at holde alle mine “pauser” foran computeren, efter jeg er blevet fuldtidsblogger. Når der ikke er faste pauser, som i et normalt fuldtidsjob, har tingene det med at flyde lidt sammen og pludselig har jeg brugt en hel dag på at sidde ved computeren, stå i køkkenet, fotografere eller redigere billederne og søge efter inspiration til nye indlæg. Helt uden en reel pause, hvor jeg har siddet ned og koblet hjernen helt fra.

Småkager med chokolade og mandler.

60-70 stk.

140 gr hvedemel

½ tsk natron

100 gr smør

75 gr sukker

75 gr brun farin

1 tsk vanillesukker

1 æg

150 gr mørk chokolade, finthakket

75 gr mandler, finthakkede – hasselnødder kan også bruges

Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med fingrene. Form den til 2 ruller med en diameter på ca. 3 cm, pak rullerne i film og læg dem på køl eller i fryseren. Når rullerne er kolde, skæres dejen i stykker á 3-4 mm, som lægges på bageplader beklædt med bagepapir med en smule afstand – de flyder let ud. Bag kagerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 8-10 minutter eller til de er gyldne og sprøde – kagerne hæver ligesom op under bagningen og når de falder sammen igen, er de færdige. Lad kagerne køle af på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Note. Dejrullerne kan sagtens opbevares i fryseren i længere tid. Så er det bare at tage en rulle ud, når trangen til nybagte småkager melder sig.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)