Super lækker og snasket chokoladekage med en top af blød karamel og saltede peanuts – det er lige præcis de komponenter, der indgår i denne her snickerskage, som jeg har bagt i dag og som jeg har tænkt mig at servere til kaffen i aften, når vi får besøg af Mortens mor og hendes kæreste. Jeg har faktisk tidligere lavet snickerskager i et par forskellige varianter, men af en eller anden grund, så er der aldrig nogle af dem, som er kommet på bloggen. Derfor tænkte jeg, at nu skulle det være.
En snickerskage er en ret populær kage – i hvert fald i min omgangskreds, hvor jeg endnu ikke har mødt nogen, som ikke brød sig om den og så er den faktisk ret nem at lave. Og tage med, hvis man nu skulle have planer om at overraske kollegaerne eller ungerne skal have kage med til klassekammeraterne. Det eneste man skal huske er, at lade koge karamellen længe nok, for ellers stivner den ikke ordentligt og bliver svær at holde på kagen. Det er ikke som sådan noget, der går ud over smagen på kagen, men hvis man gerne vil have et nogenlunde ordentligt snit og ikke vil risikere, at karamellen løber ned fra kagen og i stedet lægger sig som en lille sø på kagefadet, så er det altså vigtigt, at karamellen får tid til at koge ind.
Det betyder, at den skal stå på komfuret ved jævn varme og boble i 15-20 minutter og blive fin og lysebrun, inden man tager den af varmen og fordeler den på kagen. Da karamellen stadig er flydende, når den er varm, kan det være lidt svært at sige, præcis hvornår den har fået nok, men et lille tip er at komme en teskefuld karamel på en tallerken og sætte den i køleskabet et øjeblik. Herefter tippes tallerknen og hvis karamellen løber, skal den koge lidt længere – hvis ikke, så er den selvfølgelig klar til brug.
Jeg har brugt en god chokoladekage, nærmere bestemt noget i retning af en god og saftig brownie, som bund i kagen, for jeg ved, at Mortens mor er vild med chokolade – og snickers for den sags skyld – og næsten ikke kan få for meget af det. Synes man alligevel, at det bliver for meget med chokoladekage i bunden, så kan man i stedet lave en lys kagebund a la en klassisk drømmekage fra Brovst. Laver man kagen med en lys bund, så smager det ret godt af fordele en portion smeltet mælkechokolade på toppen af karamellaget og de saltede peanuts.
Jeg har planer om bare at servere kagen “au naturel” i aften, men skal den bruges til dessert, eller vil man bare gerne gøre lidt ekstra ud af det, så er jeg sikker på at både letpisket flødeskum og en kugle god vanilleis vil være et hit. Måske også lidt frisk brugt eller bær til at tage toppen af den søde kage.

Snickerskage med karamel og peanuts
Ingredienser
- 125 gr smør
- 125 gr mørk chokolade
- 2 æg
- 125 gr sukker
- 125 gr brun farin
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gr hvedemel
- 2 spsk kakaopulver (usødet bage- og drikkekakao)
- 1 tsk bagepulver
Karamel
- 30 gr sukker
- 25 gr brun farin
- 50 gr sirup
- 40 gr smør
- 1½ dl piskefløde
- 75 gr saltede peanuts
Fremgangsmåde
- Kom smør og chokolade i en gryde og smelt det sammen over svag varme.
- Pisk æg, sukker og brun farin til en luftig æggesnaps.
- Pisk chokoladesmørret i æggesnapsen.
- Sigt vanilje, hvedemel, kakaopulver og bagepulver sammen og vend det i dejen.
- Fordej dejen i en springform (ca 18 cm) foret med bagepapir.
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 25-30 minutter, til den lige netop har sat sig. Imens laves karamellen.
Karamel
- Kom sukker, brun farin og sirup i en gryde og bring det i kog ved jævn varme under jævnlig omrøring. Når massen koger tilsættes smørret.
- Bring igen karamellem i kog og tilsæt fløde under piskning.
- Lad karamellen koge (boble kraftigt) i ca. 15-20 minutter til en tyk karamel. Husk at røre jævnligt, så karamellen ikke brænder på.
- Fordel den varme karamel på toppen af chokoladekagen og drys med peanuts.
- Afkøl kagen og fjern springform og bagepapir. Server evt. med flødeskum eller is.
- Kagen kan uden problemer gemmes 2-3 dage, hvis den er godt pakket ind. Den kan desuden fryses.
Kan den fryses?
Mette – Jeg er ikke sikker på, at karamellen har super godt af at blive frosset, men du kan evt. prøve med et lille stykke. Til gengæld kan kagen sagtens gemmes i flere dage 🙂
Jeg er ved at bage din snickerskage og har fulgt opskriften slavisk?
Kagen har nu fået 3 x 5 min ekstra og er stadig meget flydende inde i midten?
Karamellen er totalt mislykket og brændt. Måske har jeg ikke pisket nok?
,
Nu har jeg sat en dåse kondenseret mælk over at koge i vand i 3 timer, som jeg har læst man kan gøre. Kan jeg så efterfølgende smøre den på kagen, hvis kagen lykkes?
Hanne – Uhhh, det lyder da ikke godt. Du burde sagtens kunne bruge en dåse kondenseret mælk ovenpå kagen i stedet for den kogte karamel – jeg håber, at projektet i det mindste kan reddes 🙂
Jeg elsker denne kage.
Kan den laves med hvid chokolade i stedet? Og i så fald, er der så noget jeg skal være OBS på? 😀
Sandie – Du kan sagtens bruge hvid chokolade i stedet for mørk. Du skal bare være OBS på, at hvis chokolade ikke smager så kraftigt som mørk chokolade, så det kan være, at smagen bliver en smule mildere 😀