Brændende kærlighed med bacon og løg er altid et hit herhjemme. Og eftersom vi nærmest altid har god bacon i køleskabet og løg/porrer og kartofler i grøntsagsskuffen, så hører brændende kærlighed bestemt også til vores “nemme løsninger”. På dage hvor vi ikke har fået handlet ind, eller hvor der er blevet ændret planer, og tiden bare er løbet fra os, er det bestemt ikke utænkeligt, at der ryger en portion brændende kærlighed på menuen. Men det sker selvfølgelig også, at det er helt planlagt.

Se også – Enebærgryde med kartoffelmos I Svenske kødboller med flødesauce I Kartoffelmostærte a la brændende kærlighed

Brændende kærlighed – nem og lækker aftensmad.

Og brændende kærlighed var lige præcis, hvad det blev til i går aftes. Vi havde haft travlt med at rydde op og sætte havemøbler og krukker ud på terrassen. Morten havde desuden hygget lidt med at samle sin nye cykel. Pludselig var klokken blevet 18.30 og vi var blevet sultne, men havde ikke rigtigt fået forberedt aftensmaden.

Resultatet blev derfor, at Morten skrællede kartofler og lavede kartoffelmos. Og imens fik jeg gjort bacontern og løg klar til at komme på panden. I køleskabet var der både hjemmelavede, syltede rødbeder og syltede rødløg. Og der var også frisk persille i en krukke i vindueskarmen. De syltede sager blev anrettet i 2 skåle. Persillen blev hakket og kom på bordet sammen med en stor skålfuld kartoffelmos og det samme med panden med bacon- og løgblandingen. Og sådan gik det til, at vi alligevel kunne sætte os til at spise lækker aftensmad, da klokken var omkring 19.00. Nogle gange er det altså meget rart med den slags nødløsninger i baghånden.

Brændende kærlighed
Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Brændende kærlighed

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • kg kartofler (helst vinterkartofler eller melede kartofler)
 • 2 dl mælk
 • 75 gr smør

Bacon-løg topping

 • 300 gr bacon (skåret i tern)
 • 4 løg (skrællede og skåret i tynde ringe)
 • 2 tsk sukker (kan udelades)
 • salt og peber
 • evt friskhakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Skræl kartoflerne, skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde.
 • Hæld vand i gryden til kartoflerne lige netop er dækkede (ingen salt). Læg låg på gryden, bring den i kog og kog kartoflerne møre. Det tager ca 20 minutter. Imens laves bacon-løg topping.
 • Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem helt tørre.
 • Lun evt. mælken og tilsæt smør og halvdelen af mælken til gryden. Mos kartoflerne med et kartoffelmosjern, et piskeris eller en el-mikser på laveste hastighed. Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen, indtil konsistensen er passende.
 • Smag mosen til med salt og peber.

Bacon-løg topping

 • Varm en stegepande op og steg bacontern brune og sprøde. Hæld herefter baconstykkerne over på en tallerken og sæt dem til side.
 • Kom løgringe på den varme pande og steg dem møre og bløde i baconfedtet. Tilsæt evt. en smule sukker til løgene, hvis de ønskes ekstra brune og karamelliserede.
 • Når løgene er bløde, kommes bacontern tilbage på panden. Blandingen vendes rundt og der smages til med salt og peber.
 • Server kartoffelmosen med topping af bacon og løg. Evt med et drys friskhakket persille. Traditionelt spiser man syltede rødbeder til brændende kærlighed, men syltede rødløg er også godt.

Den klassiske livret.

I tidens løb har jeg set masser af forskellige bud på brændende kærlighed. Lige fra den helt simple, som udelukkende bestod af kartoffelmos med flæsk/bacon i tern, til en variant med hvid sauce. Og endelig den klassiske udgave med mos, bacon og bløde løg. Jeg kan rigtig godt lide den klassiske udgave. Men det er også lækkert at “pimpe” sin kartoffelmos ved at tilsætte forskellige former for rodfrugter og lave en rodfrugtmos. Jeg kan eksempelvis anbefale pastinakker, persillerødder, jordskokker, gulerødder, selleri eller rødbeder. Vær dog OBS på, at hvis man bruger rødbeder, så får man en meget lyserød prinsessemos.

Bacon-løg toppingen kan man ligeledes peppe op. Man kan fx bruge forskellige slags løg (gule løg, rødløg og forårsløg), porre eller æble i tern. Æblet kan måske lyde lidt underligt, men de små tern af stegt æble giver et fantastisk lækkert modspil til de søde, stegte løg og det salte bacon. Så jeg synes helt klart, at man skal give det et forsøg, hvis ellers man bryder sig om det.

Og så må vi jo ikke glemme det syltede element. Rødbeder er selvfølgelig lækkert. Men kan man lide syltede rødløg, så er det også virkelig godt som tilbehør til brændende kærlighed. Og man går såmænd heller ikke helt galt i byen med en omgang hjemmelavet agurkesalat eller en asie, hvis det nu skal være.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)