Croque monsieur og Croque madame.

4 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Frokostretter, Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Man kan ikke sige fransk cafémad uden at komme ind på Croque Monsieur og Croque Madame – de klassiske sandwiches med skinke og ost (i form af en fyldig ostesauce) og så lige et spejlæg på toppen til madammen, hvilket egentlig er den eneste forskel på Monsieur og Madame. Jeg har spist en del af disse sandwiches på cafeer og har oplevet alt, fra noget der mest af alt mindede om en præfabrikeret parisertoast til overdådige anretninger med masser af fyld og velsmag.

Min egen variant ligger nok et sted imellem disse to. Den laves på godt brød – gerne hjemmelavet – og er mere end blot en parisertoast, som efter min mening består af en ristet sandwich med skinke og en skive ost, men omvendt har jeg heller ikke fyldt den med andet og mere end skinke, ostesauce, sennep og tomatskiver. Dermed har jeg fået udviklet en sandwich, som passer lige til vores smag og som vi kan spise både til brunch, som en solid frokost og til aftensmad med masser af salat ved siden af.

En klassisk Croque Monsieur, eller en Croque Madame for den sags skyld, er nemlig ikke ligefrem en let servering. Derfor plejer jeg, at servere en ordentlig portion sprød og knasende salat ved siden af sandwicherne, for ligesom at opveje det hele og det fungerer helt fint – i hvert fald herhjemme hos os, hvor vi begge bliver glade og mætte. Jeg beregner gerne en sandwich pr. mand – og så godt med salat ved siden af – og det plejer at være rigeligt, for selvom det er en skøn sandwich, så er det også en heftig omgang og de fleste kan altså kun spise én eller maksimalt halvanden. Er man bange for, at der alligevel ikke er mad nok, så lav evt. 3 sandwiches til 2 personer.

Vil man gerne være i lidt god tid, så kan saucen for resten tilberedes og stå klar i gryden, så den blot skal opvarmes og fordeles på sandwicherne, når de lægges sammen. Dog vil jeg anbefale, at man først tilsætter revet ost, når saucen skal genopvarmes, for der dannes lynhurtigt lange strenge af smeltet ost i saucen og det kan gøre det lidt vanskeligt at røre ordentligt rundt i gryden under genopvarmningen.

Ostesaucen er for øvrigt ikke et must – selvom den er super lækker – og man kan sagtens lave Croque Monsieur eller Madame i en lidt simplere udgave ved blot at fordele sennep, skinke, ost og tomatskiver imellem 2 skiver franskbrød og efterfølgende riste sandwichen på panden eller i ovnen – resultatet bliver noget i retning af en klassisk parisertoast, men sådan én kan sagtens serveres med et spejlæg på toppen og så nærmer vi os da en Madame.

Jeg kan for øvrigt anbefale, at servere Monsieur og især Madame med lidt ketchup på toppen – navnlig hvis hele herligheden serveres som en god brunch med masser af varm cafe latte ved siden af, hvilket er en af mine favoritter. De kunne nok ikke drømme om at tilføje ketchup i Frankrig, men hjemme i mit køkken er der ingen franskmænd, som kigger 😉

 

5 fra 1 stemme

Croque Monsieur og Croque Madame.

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid15 min
Samlet tid30 min
Antal: 4 stk

Ingredienser

 • 8 skv god franskbrød eller sandwichbrød
 • 4 spsk mild sennep (kan udelades)
 • 4 skv god skinke
 • 2 tomater (skåret i tynde skiver)

Ostesauce

 • 40 gr smør
 • 2 spsk hvedemel
 • 3 dl mælk
 • 75 gr revet ost
 • revet muskatnød efter smag
 • salt og peber

Desuden

 • 4 spsk revet ost
 • 4 æg (kan udelades)

Fremgangsmåde

 • Smør hver brødskive med sennep og fordel skinke og tomatskiver på 4 skiver. De resterende brødskiver fungerer som låg.
 • Smelt smørret i en gryde og rør melet ud i smørret. Tilsæt mælk og pisk godt til en klumpfri sauce.
 • Bring saucen i kog under jævnlig omrøring til den tykner – den skal være ret tyk. 
 • Tilsæt 75 gr revet ost og smag saucen til med revet muskatnød, salt og peber.
 • Fordel ca 2 spsk ostesauce ovenpå skinke og tomat på hver brødskive. Læg de resterende brødskiver med sennepssiden nedad over som låg.
 • Flyt sandwicherne over på en bageplade beklædt med bagepapir og fordel det sidste ostesauce på toppen af brødskiverne. Drys med 1 spsk revet ost øverst.
 • Gratiner sandwicherne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 15 minutter, indtil overfladen er gylden.
 • Skal det være Croque Monsieur, så serveres sandwicherne som de er. Skal det være Croque Madame, så spejles 4 æg, imens sandwicherne gratineres. Spejlæggene placeres på toppen af sandwicherne.
Overvej at servere Croque Monsiuer og Croque Madame med en lækker og krydret, hjemmelavet tomatsalsa eller tomatketchup ved siden af. 
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Marie-Louise
6 år siden

Hej☺️
Lige et tillægsspørgsmål til denne lækre opskrift : mild sennep.. er det alm sennep i den milde ende(evt hvilken) eller sød sennep??
På forhånd tak!

Maden i mit liv.
6 år siden

Marie-Louise – Det er i virkeligheden bare den sennep, som man kan lide og som man har stående i køleskabet 😀 Vi bruger gerne en Classic Yellow Mustard, altså sådan en mild, amerikansk gul sennep, fordi Morten ikke er så meget til sennep og først for nyligt har lært at spise det, men du skal endelig bruge det, som I kan lide. Og jeg kan også sagtens forestille mig, at sød sennep vil være et hit, men jeg er også VILD med honningsennep 😀

Anne
5 år siden

Virkelig lækker opskrift! Og et stort hit hos hele familien.
Vi brugte i øvrigt dijonsennep og det gav faktisk et ret lækkert modspil til den fede sauce ?

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Anne

Anne – Dijonsennep er bestemt et hit som modvægt til den fede sauce, men herhjemme er manden i huset en lille smule bange for sennep, så jeg holder mig gerne til de lidt mildere udgaver, når han også skal være med 😀

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)