Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hurtigt grydebrød…

35 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg bager gerne det meste af vores franskbrød selv og i lange perioder bliver det til dette her grydebrød, som jeg laver i min fine lille støbejernsgryde og som bliver knasende sprødt, luftigt og lækkert. Det er ikke fordi, at jeg ikke bager andre slags franskbrød, for det gør jeg da helt bestemt, blandt andet dette her skønne kærnemælksfranskbrød, men jeg vender altid tilbage til grydebrødet og det har jeg gjort, siden det blev introduceret for snart en del år siden. Dengang blev det kaldt for “verdens bedste brød” og det gør det måske i grunden stadigvæk? I hvert fald så er der noget om snakken, for det lækre brød med den luftige krumme og den sprøde skorpe er virkelig skønt og så er det oven i købet nemt at lave.

Det “originale” grydebrød indeholder blot 4 ingredienser, nemlig vand, gær, mel og salt. Det er der selvfølgelig blevet pillet en hel del ved siden. Blandt andet er jeg selv blevet ret glad for at tilsætte mørk øl til dejen, men engang imellem går jeg tilbage og bager et helt klassisk brød. Noget andet der kendetegner “originalen” er den meget lange hævetid, for brødet laves med en lillebitte klump gær på størrelse med en ært og skal så efterfølgende hæve et døgns tid, inden man kan begynde at se frem til en skive nybagt brød med smør. Det har nogle gange irriteret mig lidt, at brødet skulle være så længe undervejs, men jeg har ikke rigtigt gjort mere ved det. I hvert fald ikke før forleden dag, hvor jeg prøvede at tilsætte en smule mere gær og efterfølgende  forkortede hævetiden markant.

Heldigvis blev resultatet ret godt. Jeg havde måske frygtet, at brødet ville få en lidt træls smag af gær, men i stedet stod jeg tilbage med det mest luftige grydebrød, som jeg endnu har bagt – fyldt med tusindvis af små lufthuller. Skorpen var præcis lige så knasende sprød og lækker, som den plejer at være og selve smagen var bare helt i top, så jeg vil bestemt vove at påstå, at det sagtens kan lade sig gøre at lave det berømte grydebrød i en lidt hurtigere version. I hvert fald er det ikke sidste gang, at jeg skipper den lange hævetid, hvis jeg skal bruge brød her og nu.

Brødet er selvfølgelig bedst, samme dag som det er bagt, men det er også ret godt dagen efter, hvilket er meget heldigt for os, for vi kan lige netop spise størstedelen på et par dage. Derefter begynder brødet at blive lidt mere sejt, men så smager det heldigvis skønt, hvis man rister det og bruger det til sandwiches eller lækre, ristede panini. Jeg har i hvert fald planer om, at jeg skal bage et grydebrød, næste gang jeg skal lave croque madammes til vores aftensmad. Jeg er sikker på, at de klassiske, franske sandwiches med skinke og ost og et spejlæg på toppen vil være helt fantastiske, hvis de laves med hjemmebagt grydebrød og så måske med en lækker og knasende grøn salat ved siden af.

4,16 fra 19 stemmer

Grydebrød (hurtig udgave)

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hæve- og bagetid3 timer 45 minutter
Samlet tid3 timer 55 minutter
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1/4 pk gær
 • 2 tsk groft salt
 • 400 gr hvedemel (erstat evt 100-150 gr hvedemel med groft mel)
 • 1-2 spsk olie

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel og rør dejen let sammen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 2 timer.
 • Drys mel på et bord og hæld dejen ud på bordet. Fold siderne af dejen forsigtigt ind over hinanden 8-10 gange. Luften må ikke slås ud af dejen og i det hele taget skal man forsøge ikke at arbejde for meget med dejen.
 • Smør en ren skål med olie og kom dejen heri. Lad den hæve tildækket i yderligere 1 time.
 • Sæt en støbejernsgryde eller lignende varmesikker gryde med låg i ovnen. Varm ovn og gryde godt op til 250 grader – det tager ca 30 minutter.
 • Tag forsigtigt den varme gryde ud af ovnen og hæld dejen ned i den – dejen slipper nemt skålen pga olien. Læg låg på gryden og sæt den tilbage i ovnen.
 • Bag brødet ved 250 °C (varmluft) i 30 minutter. Herefter fjernes grydelåget og brødet bages videre i ca 15 minutter, til skorpen er gyldenbrun.
 • Vip brødet ud af gryden og lad det afkøle på ovnristen. Brødet kan holde sig friskt i 2-3 dage og det kan også fryses.
Man kan vælge at bage brødet på 100 % hvedemel, eller man kan erstatte 100-150 gr hvedemel med en anden eller grovere meltype, fx ølandshvede, durummel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel. 

 

Subscribe
Notify of
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Eva Jokumsen
7 år siden

Er det meningen at der skal 2 gange 1/4 ok gær i eller er det sætter Nissen ??

Maden i mit liv.
7 år siden

Eva – Upppssss 😉 Det er vist nissen, der har været på spil. Det er hermed rettet – tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen 😀

Birgitte
7 år siden

Skal olien i dejen eller skal gryden smøres med det?
Og tak for en dejlig blog ❤

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Birgitte

Birgitte – Skålen skal smørres med olien – altså den skål som dejen hæver i for 2. gang, efter den har været ude på bordet. Den skal hverken i dejen eller i gryden. Jeg kigger lige på indlægget igen, for det skulle helst fremgå nogenlunde klart af teksten 😀

Og tak for din ros til bloggen 😀

H.Larsen
4 år siden

Gryden skal ikke smøres , har bagt det Mange gange, og det hænger bare i med det olie

Anne
7 år siden

Hej Anne-Kathrine
Vil bare spørge hvor stor en gryde du bruger ?

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Anne

Anne – Jeg bruger for det meste den lille stegegryde fra Le Creuset, håber det giver mening 😉 Det er vel en 3 liters gryde eller noget i den retning 😀

Martin
6 år siden

Jeg har afprøvet din opskrift på grydebrød og synes den er rigtig god. Jeg har bagt grydebrød i årevis med vekslende resultat. Forleden fik jeg så den ide, at jeg ville lave et langtids- og et korttidshævet for at sammenligne; og faktisk kunne jeg ikke hverken se eller smage forskel på dem.
Jeg har mest brugt italiensk mel af typen tipo00, men det fungerer fint at blande andre slags hvedemel i også.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Martin

Martin – Jeg må indrømme, at jeg heller ikke kan smage den store forskel på det hurtige grydebrød og “det traditionelle”, så her i huset er det lige så ofte det hurtige, som bliver bagt. God idé med tipo00 mel, det har jeg endnu til gode at prøve til grydebrødet 🙂

Martin
6 år siden

Mine brød er sprøde når jeg tager dem op af gryden, men sprødheden forsvinder når er er kølet af. Ar du/I forslag til, hvordan jeg kan få dem til at holde en sprød skorpe?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Martin

Martin – Jeg kender godt til det der med, at den sprøde skorpe forsvinder, men jeg synes først, at det sker dagen efter – ikke allerede når brødet er afkølet. Jeg fik engang det råd, at opbevare det afkølede brød pakket ind i et viskestykke, i stedet for at pakke det i en pose, men helt ærligt så synes jeg, at resultatet er nogenlunde det samme. Brød – i hvert fald dem med sprød skorpe – er bare bedst på førstedagen, så nu spiser vi så meget som muligt, når brødet er nybagt og så bliver resten ristet eller brugt til mad 🙂

Martin
6 år siden

Jeg err begyndt at blande bær, vand og mel i en stor margreteskål. Jeg bruger en dejskraber og hvis blandingsforholdet er som i din opskrift slipper dejen skålen fuldstændigt efter hævning. På samme måde bruger jeg dejskraberen til at folde dejen nogle gange mens den stadig ligger i skålen, så jeg har ikke hverken mel eller dej på hænderne eller bordpladen!

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Martin

Martin – Uhhh, sikke en god idé. Det skal jeg huske – mange tak 🙂

Bitten Laubjerg
6 år siden

Min dej hævede fint begge gange, men da jeg skulle have dejen over i gryden, klaskede den sammen. Hvordan får jeg den smertefrit over i gryden?

Maden i mit liv.
6 år siden

Bitten – Dejen vil altid falde en smule sammen, når den hældes ned i den varme gryde. Som regel bevares de mange små luftbobler i dejen, som er med til at give et godt brød, hvis bare man hælder lidt forsigtigt og tæt på gryden. Hvordan var det færdige resultat? Mine hæver nemlig altid flot op igen, imens de bager – også selvom de er klasket lidt sammen, imens de kom i gryden 😀

Bitten Laubjerg
6 år siden

Brødet blev meget kompakt og ingen luftbobler.
Jeg må være mere forsigtig næste gang. Tak for svar

Maden i mit liv.
6 år siden

Bitten – Ja, det er da irriterende, hvis brødet bliver kompakt – det er i hvert fald ikke meningen, så bedre held næste gang 😀

Gry
6 år siden

Hej. Det er ikke ret nemt at læse din opskrift, da den konstant bliver spammet af reklamer. Det er ikke noget jeg har problemer med andre steder, så det er ikke hos mig. Rigtigt ærgerligt.
Nu har jeg godtnok taget et skærmbillede af opskriften, det nåede jeg lige på det sekund, hvor der ikke kørte en reklame over. Jeg ved ikke om du kan gøre noget ved det. Det er bare lidt irriterende.
Mvh Gry

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Gry

Gry – Tak for din besked 🙂 Jeg er helt klar over problemet og mit webbureau arbejder på højtryk med at løse det, da det selvfølgelig ikke er optimalt, at skærmen og opskriften hopper op og ned hele tiden. Jeg håber, at problemet bliver løst snarest 🙂

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Else
5 år siden
Svar  Gry

Hejsa.
Første gang jeg prøver grydebrød. Smager perfekt. Satte sig dog fast i bunden. Kunne ikke få det op. Opskriften er fuldt til punkt og prikke

Inger Quistgaard
1 år siden
Svar  Else

Hæld dejen ud på bagepapir på
køkkenbordet .. og svip det over i den varme gryde .. ind i ovnen ..
så er det nemt at få op af gryden når det er færdigt

maibritt jørgensen
5 år siden

hej. skal det være en støbejernsgryde?

Maden i mit liv.
5 år siden

Maibritt – Det behøver det ikke, men det skal være en gryde, som kan tåle at blive godt varm og som kan tåle, at komme i ovnen. Man kan også bruge en stegeso med låg 😀

Inger Quistgaard
1 år siden

Jeg ville gerne tilsætte kerner t den hurtige version .. så det vil jeg prøve ..
olien kommer jeg i dejen ..
efter hævning 2 timer smører jeg en skål med lidt olie .. hælder dejen ud på et stk bagepapir
og vupti op i skålen .. efter en times hævning tager jeg fat i bagepapiret og op i den varme le creuset og ind i ovnen igen
Altid et lækkert brød ..
men vil tilsætte kerner ..
kan godt melde tilbage om det er noget der dur
Mvh

Rl
5 år siden

Skal gryden i ovnen efter 30 minutters hævning anden gang eller først efter 1 time, så den faktisk hæver 1 1/2 time anden gang inden den hældes i gryden?

Karina Hatting Haagensen
3 år siden

Hej
Jeg vil lige høre hvor mange liter er din gryde på til dit brød.
God fastalavns søndag

Venlig hilsen
Karina Hatting Haagensen

Erik Jonassen
3 år siden

hej
Kunne man bruge denne dejopskrift på et bagestål?
Tænker at dele den op i to eller?
Og så er der bagetiden, nogen hjælp/ideer måske;-)
Overvejer 40 minutter, med dampskud.

Erik jonassen
3 år siden

4 stars
Hej igen Anne:-)
Prøvede dit hurtige grydebrød på bagestål, forberedelserne blev ikke optimale så…
Brødet fik ok krumme,fik bare meget (for)mørk skorpe. Brugte dampskud og varmluft 250 gr. I Ca. 35 minutter.
Sænker man temperaturen eller dropper dampen – kunne jo bare bruge gryde;-) hvad siger din erfaring?