De fleste kender vist til en cæsar salat, som helt simpelt består af romaine salat, brødcroutoner, parmesanost og en lækker og cremet cæsardressing. Mange steder bliver cæsarsalaterne ofte tilsat kylling – og nogle gange bacon – simpelthen fordi det smager godt og også gør salaten lidt mere mættende, men i den originale er der ikke kød. Det er der til gengæld i denne her hybrid imellem min sædvanlige kyllingetærte og en cæsarsalat, som jeg lavede forleden aften og som blev et kæmpe hit. Kombinationen af sprød tærtebund med møre kyllingestykker og knasende salat, bacon og store, lækre flager af parmesanost på toppen er ganske enkelt et match made in heaven og der er ingen tvivl om, at vi her har fat i en tærte, som godt kunne gå hen og blive en forårs- og sommerklassiker her i huset.

Lige i første omgang kan opskriften måske se lidt overvældende ud, for der skal bruges en del ting, men det skyldes selvfølgelig, at bunden er hjemmelavet og at der skal både bacon, romainesalat og parmesan på toppen af den færdige tærte. Det er dog ret nemt at lave tærtedejen selv og hvis det kniber med at rulle den ud, så kan den i stedet presses ud i tærteformen med fingerspidserne. Selvfølgelig kan man også bare købe en rulle færdiglavet tærtedej – de ligger på køl i de fleste supermarkeder og nogle steder fås de både i en almindelig og en fuldkornsversion.

Selve tærten – når bund og pynt trækkes fra – er faktisk ret simpel at lave og består udelukkende af hvidløg, porre og kylling, som overhældes med æggemasse og bages i ovnen. Da tærte er et oplagt “stop spild af mad” projekt, behøver man selvfølgelig ikke nøjes med at komme porre i tærten. Har man lidt asparges, peberfrugt, forårsløg, majs og ærter, squash eller lignende i grønsagsskuffen, så kan de sagtens svitses sammen med porre og kylling og kommes i tærten. Jo mere, jo bedre.

Jeg serverede tærten til aftensmad forleden og som sagt er der ingen tvivl om, at vi her har fat i noget, som kunne gå hen og blive en livret blandt forårs- og sommerfavoritterne herhjemme. Let og lækker mad, som er nem at lave – lige sådan noget man har lyst til på en varm sommerdag, hvor appetitten ikke er så stor. Tærten kunne også gå hen og blive et hit på frokostbordet, så måske man skulle servere den som en del af frokosten her i løbet af påsken – jeg er ret sikker på, at den vil skabe begejstring blandt familie og venner.

Kyllingetærte a la cæsarsalat.

2-3 pers.

175 gr hvedemel

100 gr smør

1 tsk salt

1 æggeblomme – kan erstattes af 2 spsk vand

1 spsk olie

2 fed hvidløg, finthakket

1 stor porre eller 2 små, skyllet og skåret i tynde ringe

1 stk kyllingebryst (ca 200 gr), skåret i mundrette tern – en rest stegt/kogt kylling kan også bruges

4-5 æg

2 dl creme fraiche – mælk kan også bruges

75 gr revet ost

salt og peber

1 pk. bacon i skiver

1 romaine salat, skåret i grove strimler

friskhøvlet parmesan – brug evt. en kartoffelskræller til at høvle parmesanen

Smuldr smørret i melet, tilsæt salt og saml dejen med æggeblommen/vandet. Rul dejen ud og beklæd en tærteform (ca 22 cm) med den. Prik dejen med en gaffel og forbag den ved 200 grader varmluft i ca. 10 minutter. Imens varmes olien op i en gryde og hvidløg og porreringe svitses heri. Tilsæt kylling i tern og steg dem godt. Smag til med salt og peber og fordel fyldet i den forbagte tærtebund.

Pisk æg og creme fraiche/mælk sammen til en cremet masse. Smag til med salt og peber og hæld æggemassen over fyldet i tærtebunden. Drys med revet ost på toppen og bag tærten ved 200 grader varmluft i ca. 25-30 minutter, til overfladen er gylden og æggemassen er stivnet. Læg baconskiverne på en bageplade med bagepapir og bag dem gyldne og sprøde i ovnen i ca 15 minutter samtidig med tærten. Pynt den varme tærte med sprød bacon, romaine salat og parmesan i store flager og server straks – gerne med cæsardressing eller creme fraiche dressing til.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)