Ramsløgene er på sit højeste lige nu. De smukke blade breder sig i skovbunden som store, grønne tæpper og har man mulighed for det, så vil jeg bestemt anbefale, at man kører en tur ud i det grønne og plukker sig en portion. Det er muligt, at man ikke lige ved, hvor man skal lede efter ramsløg, men går man en tur i skoven og oplever man pludselig en stærk duft af hvidløg/purløg, så er der ret gode chancer for, at der er ramsløg i nærheden. Da jeg boede i Aarhus, plukkede vi ramsløg i skovene omkring Risskov og jeg kan også anbefale, at man kører en tur til Middelbart og kigger i skovene omkring Hindgavl Slot – både ved Risskov og Hindgavl vokser ramsløgene så tæt, at den kraftige duft når helt i ind bilen, hvis man blot kører forbi og der er der i hvert fald ret gode muligheder for at komme hjem med en bunke ramsløg.

Der er faktisk kun en enkelt lille finte, som man skal være opmærksom på, inden man drager i skoven og plukker løs af de smukke, blanke og mørkegrønne ramsløgsblade – det SKAL være ramsløg og de må ikke forveksles med liljekonvaller, som også vokser vildt i skovene rundt omkring. Liljekonvallens blade minder ret meget om ramsløgsblade, men de er giftige og hvert eneste år får giftlinjen opkald fra ivrige madentusiaster, som har været en tur i skoven efter ramsløg og efterfølgende har guffet en stak liljekonvalblade i sig. Når det så er sagt, så er der faktisk en meget nem måde at skelne ramsløg fra liljekonvaller på, for plukker man et ramsløgsblad, så dufter det meget stærkt af en blanding af hvidløg og purløg og husker man blot på dette, så kan det faktisk nærmest ikke lade sig gøre at tage fejl.

Og hvad kan man så bruge de fine og duftende ramsløgsblade til? Jeg anbefaler en klassisk pesto, hvor den friske basilikum udskiftes med ramsløg og tilsættes god olivenolie, cashewnødder, parmesanost og et twist citron. Ramsløg smager måske ikke helt så kraftigt som basilikum, så det kan være en god ide at smage pestoen godt til og evt. bruge lidt ekstra parmesanost, citron og salt, indtil smagen sidder lige i skabet. Pestoen kan holde sig i køleskabet i ugevis og den kan blandes med en god mayonnaise til ramsløgsmayo, den kan vendes sammen med nykogt pasta eller bruges i en pastasalat, den kan serveres som dyppelse til brød eller den kan bruges i madbrød – i det hele taget de steder, hvor man normalt anvender pesto/tapenade.

De friske ramsløgsblade kan desuden hakkes fint og kommes i en tzatziki sammen med agurk og hvidløg, de kan bruges i en tærte som ekstra smagsgiver sammen med det øvrige fyld og man kan blende ramsløgsbladene sammen med salt, som efterfølgende tørres i ovnen til hjemmelavet kryddersalt. Mulighederne er mange og det gælder bare om at bruge sin fantasi, inden sæsonen er ovre og ramsløgene afblomstrer og falder sammen i løbet af maj eller juni.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Ramsløgspesto

Samlet tid5 min
Antal: 2 dl

Ingredienser

  • 25 ramsløgsblade
  • 1 dl olivenolie (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 40 gr cashewnødder (saltede eller usaltede)
  • 40 gr parmesanost (revet eller skåret i små tern)
  • citronsaft
  • evt. salt

Fremgangsmåde

  • Skyl ramsløgsbladene, klip dem evt. i grove stykker og kom dem i en food processor sammen med olie, cashewnødder og parmesanost. 
  • Kør til en cremet grov eller fin pesto – tilsæt evt. mere olie, hvis pestoen bliver for “tør”. Smag til med citronsaft og evt. et nip salt og hæld pestoen i et glas med låg.
  • Pestoen kan holde sig temmelig længe i køleskabet, hvis overfladen er dækket af lidt olie.

Noter

I stedet for ramsløgsblade kan man selvfølgelig anvende alle mulige andre former for grønne blade og krydderurter til pesto, fx basilikum, rucola, persille og grønkål, for nu blot at nævne nogle eksempler. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)