Jeg bager gerne det meste af vores franskbrød selv og i lange perioder bliver det til dette her grydebrød, som jeg laver i min fine lille støbejernsgryde og som bliver knasende sprødt, luftigt og lækkert. Det er ikke fordi, at jeg ikke bager andre slags franskbrød, for det gør jeg da helt bestemt, blandt andet dette her skønne kærnemælksfranskbrød, men jeg vender altid tilbage til grydebrødet og det har jeg gjort, siden det blev introduceret for snart en del år siden. Dengang blev det kaldt for “verdens bedste brød” og det gør det måske i grunden stadigvæk? I hvert fald så er der noget om snakken, for det lækre brød med den luftige krumme og den sprøde skorpe er virkelig skønt og så er det oven i købet nemt at lave.

Det “originale” grydebrød indeholder blot 4 ingredienser, nemlig vand, gær, mel og salt. Det er der selvfølgelig blevet pillet en hel del ved siden – blandt andet er jeg selv blevet ret glad for at tilsætte mørk øl til dejen, men engang imellem går jeg tilbage og bager et helt klassisk brød. Noget andet der kendetegner “originalen” er den lange hævetid, for brødet laves med en lille klump gær på størrelse med en ært og skal så efterfølgende hæve til dagen efter, inden man kan begynde at se frem til en skive nybagt brød med smør. Det har nogle gange irriteret mig lidt, at brødet skulle være så længe undervejs, men jeg har ikke rigtigt gjort mere ved det, før jeg forleden dag prøvede at tilsætte en smule mere gær og derefter forkortede hævetiden markant.

Heldigvis blev resultatet ret godt. Jeg havde måske frygtet, at brødet ville få en lidt træls smag af gær, men i stedet stod jeg tilbage med det mest luftige grydebrød, som jeg endnu har bagt – fyldt med tusindvis af små lufthuller. Skorpen var præcis lige så knasende sprød og lækker, som den plejer at være og selve smagen var bare helt i top, så jeg vil bestemt vove at påstå, at det sagtens kan lade sig gøre at lave det berømte grydebrød i en lidt hurtigere version. I hvert fald er det ikke sidste gang, at jeg skipper den lange hævetid, hvis jeg skal bruge brød her og nu.

Brødet er bedst samme dag, som det er bagt og så dagen efter, hvilket er meget heldigt for os, for vi kan lige netop spise størstedelen på et par dage. Derefter begynder brødet at blive lidt mere sejt, men så smager det heldigvis skønt, hvis man rister det og bruger det til sandwiches eller lækre, ristede panini. Jeg har i hvert fald planer om, at jeg skal bage et grydebrød, næste gang jeg skal lave croque madammes til vores aftensmad – jeg er sikker på, at de klassiske, franske sandwiches med skinke og ost og et spejlæg på toppen vil være helt fantastiske, hvis de laves med hjemmebagt grydebrød og så måske med en lækker og knasende grøn salat ved siden af.

Grydebrød – den hurtige udgave.

3 dl vand, lillefingervarmt

1/4 pk gær

2 tsk salt

400 gr hvedemel – en del af melet kan erstattes af en grovere meltype, ølandshvede, durumhvede eller lign.

1-2 spsk olivenolie

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel og rør dejen sammen. Lad dejen hæve tildækket i ca 2 timer. Drys mel på et bord og hæld dejen ud på bordet. Fold siderne af dejen forsigtigt ind over hinanden 8-10 gange – luften må ikke slås ud af dejen og i det hele taget skal man forsøge ikke at arbejde for meget med dejen. Smør en ren skål med olivenolie og kom dejen heri – lad den hæve tildækket i yderligere 1 time.

Imens sættes en støbejernsgryde med låg i ovnen. Varm ovn og gryde godt op til 250 grader – det tager ca 30 minutter. Tag gryden ud af ovnen og hæld dejen ned i den varme gryde – dejen slipper nemt skålen pga olien. Læg låg på gryden og sæt den tilbage i ovnen.

Bag brødet ved 250 grader i ca. 30 minutter. Herefter fjernes grydelåget og brødet bages videre i ca 15 minutter, til skorpen er gyldenbrun. Vip brødet ud af gryden og lad det afkøle på ovnristen. Spis gerne brødet i tykke, lune skiver med koldt smør på.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)