For os herhjemme er et stjerneskud den ultimative forårs- og sommermad. En smuk anretning med masser af lækker, frisk fisk, som er en fryd for øjet og ganen – gerne med et glas kølig hvidvin ved siden af. Vi får som regel stjerneskud til frokost eller aftensmad 4-5 gange i løbet af foråret og sommeren og allerhelst i denne her luksusudgave, hvor der er kræset lidt ekstra og tilsat røget laks, rigeligt med store rejer og dampede, grønne eller hvide asparges.

Selvom et klassisk stjerneskud ikke er specielt vanskeligt at lave, så er der en række delkomponenter, som skal være på plads, inden man kan samle sine stjerneskud på tallerknerne og servere dem. Der skal dampes asparges – hvis ikke man bruger asparges fra glas, men det smager vidunderligt at bruge friske grønne eller hvide asparges, når de er i sæson. Det er de så ikke helt endnu, men jeg kunne ikke nære mig forleden dag, så jeg købte alligevel et bundt grønne asparges med hjem. Derudover skal der røres en lækker skaldyrsdressing sammen – jeg bruger denne her, som også er skøn til pil-selv-rejer – og det grønne tilbehør (salat, krydderurter og agurk og tomat, hvis man vil bruge det til pynt) skal klargøres. Endelig skal der dampes og steges rødspættefilet’er.

Jeg plejer at starte med at røre dressingen sammen, tilberede asparges og skylle og klargøre det grønne. Det kan nemlig sagtens tåle at stå og dermed kan jeg koncentrere mig 100 % om fisken, uden at have gang i 5 ting på én gang. De dampede fiskefilet’er ryger som regel i mikrobølgeovnen – så kan jeg nemlig lade den klare arbejdet, imens jeg sørger for de stegte fisk på panden. Har man ikke mulighed for at bruge mikrobølgeovnen, så kan fisken sagtens dampes i en gryde med letsaltet vand og evt. lidt citronsaft, til den er hvid og fast – det tager 3-4 minutter og så kan fisken tages op og afdryppes på lidt køkkenrulle. Endelig kan man selvfølgelig sagtens nøjes med at servere sine stjerneskud med stegte rødspættefilet’er og helt droppe de dampede – det smager stadigvæk fantastisk og en dampet fisk skal ikke være skyld i, at man ikke kaster sig ud i at lave et hjemmelavet stjerneskud.

Stjerneskuddet bygges op på franskbrød – evt. hjemmebagt grydebrød – med masser af friske og sprøde salatblade, asparges, stegt og dampet fiskefilet, dressing, godt med rejer og 1-2 skiver laks – evt. rullet sammen til noget der ligner små roser. Frisk dild og en citronskive på toppen fuldender værket og så er der ellers en gedigen gang weekendhygge eller hverdagsluksus klar til servering. Bryder man sig om rogn, så kan jeg anbefale at toppe anretningen med lidt stenbiderrogn som en ekstra luksus, når det er sæson for den slags delikatesser – de fine, lyserøde rogn er smukke som en del af anretningen og de passer perfekt ind i stjerneskuddets smagsnuancer.

Stjerneskud med rødspættefilet’er, laks og rejer.

2 stk.

1 bundt grønne asparges – hvide asparges fra glas kan også bruges

½ citron – skær 2 flotte skiver til pynt og brug resten til tilberedning

4 friske rødspættefilet’er

2 spsk hvedemel

1 æg, sammenpisket med en gaffel

2 spsk rasp

salt og peber

olie eller smør til stegning

2-4 skiver franskbrød

salatblade

2-4 skiver røget laks

100 gr rejer

frisk dild

Lyserød skaldyrsdressing.

1 dl creme fraiche eller lign syrnet mælkeprodukt

1 spsk ketchup

1 spsk sød chilisauce

1/2 tsk paprika

salt

evt. 1 nip sukker

Bræk den nederste, seje del af de grønne asparges, der hvor den naturligt knækker. Bring en gryde med letsaltet vand og lidt citronsaft i kog og damp de grønne asparges i 2-3 minutter. Hæld herefter vandet fra og overhæld straks med iskoldt vand, så kogningen standses og de grønne asparges forbliver sprød-møre. Hæld vandet fra aspargesene og lad dem afdryppe. Bruger man asparges fra glas, skal de bare afdryppes.

Drys 2 rødspættefilet’er med salt og peber og rul dem sammen fra haleenden. Læg dem i et lille fad og tilsæt 2 spsk friskpresset citronsaft og 2 spsk vand. Dæk fadet med film og damp rødspætterne i mikrobølgeovnen i 3-4 minutter afhængig af størrelse, til de er faste og hvide i kødet. Fiskene kan også dampes et par minutter i en gryde letsaltet vand. De to resterende rødspættefilet’er pudres med mel og dyppes herefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp. Steg de panerede fisk brune og sprøde på en pande i lidt fedtstof.

Rør dressingen sammen og smag den til. Rist evt. brødet, læg skiverne på 2 tallerkner og smør lidt af dressingen på brødet. Pynt med salatblade og grønne asparges, inden først den stegte og så den dampede fisk lægges på. Fordel dressingen ovenpå fisken og pynt med laks og rejer. Slut af med frisk dild og en citronskive øverst. Er det sæson for stenbiderrogn, så pynt evt. med lidt rogn på toppen. Server straks og nyd det.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)