Rabarbersæsonen er skudt i gang og jagten på de fine, lyserøde stængler er gået ind. Det er lige nu, imens stænglerne stadig er små og fine og ny, at de smager allerbedst – eller også smager de allerbedst, fordi der stadig skal spares lidt på dem og de skal strækkes så langt som muligt, for så mange stængler er der jo ikke endnu. I hvert fald ikke hjemme hos os. Senere, når rabarberne får store og tykke stængler, kan man lidt nemmere få sig selv til at bruge løs og lave både lyserød rabarbersaft og kager med massevis af rabarber, men her i starten bliver de fine, røde stængler primært brugt til små portioner rabarberkompot med vanille og så i lidt bagværk.
Dette bagværk kunne for eksempel være rabarberscones eller disse her muffins, som jeg bagte forleden dag og som vi tog med os på en picnic sammen med mine forældre og sad og nød ved et par borde og bænke på en solbeskinnet eng med en varm kop kaffe til, imens hundene fik lov til at løbe frit og lege.
Super lækre og saftige små kager med sød-syrlige bidder af rabarber og en gylden og let sprød overflade – især hvis den drysses med lidt perlesukker. Muffins er i øvrigt virkelig gode, når man gerne vil have mest muligt ud af de første rabarber, for der skal ikke bruges så mange for at få den fine rabarbersmag til at trænge igennem. Hvis man så oven i købet, som her, kombinerer med marcipan – som efter min opfattelse hører til blandt rabarbernes allerbedste venner – så bliver det ikke meget bedre. Der sker bare noget, når man blander rabarber og marcipan – den fine smag af mandler og rabarber går ganske enkelt op i en højere enhed.
Rabarbermuffins med marcipan.
12 stk.
150-200 gr rabarberstilke
175 gr sukker + 1 spsk sukker
125 gr blødt smør
2 æg
150 gr hvedemel
2 tsk bagepulver
1 nip salt
½ tsk vanillepulver eller 2 tsk vanillesukker
1 dl mælk
100-150 gr marcipan, groftrevet
evt. perlesukker til drys
Start med at skylle rabarberne og skær dem i små stykker á ca 1 cm. Læg rabarberstykkerne på en tallerken og drys med 1 spsk sukker. Imens piskes smør og 175 gr sukker lyst og luftigt sammen med æggene. Hvedemel, bagepulver, salt og vanillepulver blandes sammen og røres i dejen sammen med mælken og der piskes til en luftig dej. Til sidst vendes rabarberstykker og revet marcipan forsigtigt i dejen. Fordel dejen i 12 papirforme og placer dem evt. i en muffinform af metal. Drys evt. med perlesukker på toppen og bag kagerne ved 175 grader (ikke varmluft) i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl på ovnristen.
Ser lækre ud. Er de frysegnet?
Anne – Umiddelbart vil jeg sagtens tro, at du kan fryse kagerne. Da de holder sig lækre i et par dage, har vi endnu ikke nået at få nogen i fryseren, før de var spist 😉
Rigtig dejlig weekend til dig.
Jeg har lige lavet disse med vores egne rabarber. 🙂 Jeg overvejede kortvarigt om jeg skulle finde en matchende cupcake frosting, men besluttede at det gad jeg ikke. Prøvede med noget lyserødt pynteglasur på tube i stedet for. Jeg tror godt man kan tyde hvad jeg har forsøgt at tegne. :p
Jeg har familie og venner i udlandet som ikke læser dansk. Må jeg oversætte opskriften til engelsk og dele (med link-back slf.)?
M Perkins – Uhhh, lyder ellers som en god ide med lidt cupcake frosting på toppen, men de smager nu udmærket uden, så det er heldigvis ikke et must, når lysten nu ikke lige er til det 🙂 Og selvfølgelig må du dele opskriften med familie og venner – og det er kun hvis du offentliggør den på egen blog, hjemmeside, offentlig internetside eller lignende, at du behøver linke tilbage 🙂