Ovenpå den sidste uges fantastiske solskin og det lune forårsvejr har vi rigtig fået brugt grillen. Der har dog også været dage, hvor det blæste for meget og simpelthen var for koldt til, at nogle af os rigtigt havde lyst til at stå derude og passe kød og grønsager, men er det egentlig ikke bare det, som man kalder for typisk april-vejr?

En af de lidt mere kølige dage, serverede jeg i stedet en omgang krydret oksekød med spidskål, karry og masser af grønt – det er nemt at lave og som sædvanlig var det en kæmpe succes. Kål er jo ellers typisk noget, som man forbinder med efterår og vinter, men det smager altså også dejligt på en småkold forårsdag og nu går vi jo ind i sæsonen for de lidt mere lette kåltyper, som fx spidskål og sommerhvidkål, så retten bliver knap så “tung og solid” som typisk vintermad. Faktisk vil jeg gerne være meget bedre til at bruge de forskellige typer sommerkål i mit køkken og i madlavningen, for de er lækre, billige og supersunde og kan bestemt bruges til både andet og mere end bare hjemmelavet coleslaw til grillmaden, så det kan være, at det skal være en mission her henover sommeren.

Udover oksekød og spidskål tilsatte jeg også løg, hvidløg, revet gulerod og peberfrugt til gryden. Jeg foreslår, at man bruger det, som man kan lide og har liggende i grønsagsskuffen og det gør ikke spor, at der er væsentligt flere grønsager end kød. Faktisk opdager de færreste, hvor lidt kød de rent faktisk indtager, sammenlignet med grønsager, når det hele er blandet sammen i en gryderet som denne og smagt godt til.

Spis gryderetten som den er – gerne med et drys friskhakket persille ovenpå og måske godt brød ved siden af eller brug kål og oksekødsblandingen som fyld i madpandekager eller tortillas. Madpandekagerne/tortillas kan serveres som “saml-selv-pandekager”, eller man kan pakke fyldet ind i pandekagerne, lægge dem i et ildfast fast, drysse med ost og gratinere dem kort i ovnen inden servering – den metode bruger jeg for det meste herhjemme. Server evt. strimlet salat og creme fraiche dressing ved siden af – det bidrager med lidt ekstra knas og friskhed og smager skønt.

Man kan også bruge kålfyldet til hjemmelavede forårsruller – evt. en rest af fyldet, hvis ikke man får spist det hele på 1. dagen. Lav gerne forårsrullerne på filodej, hvis ikke der kan skaffes forårsrulledej og bag dem sprøde i ovnen. Et par dips bestående af sweet chili sauce og soya og eller måske en rest karrysauce fra en omgang boller i karry og en portion kogte ris, så er der ren hverdagslykke af den hjemmelavede slags på tallerkenen.

Oksekød med spidskål og karry

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 1 løg (hakket)
 • 450 gr hakket oksekød
 • 3 tsk paprika
 • 3 tsk karry
 • 1 spidskål (skåret i fine strimler)
 • 3 gulerødder (revne)
 • 1 rød peberfrugt (hakket)
 • salt og peber
 • evt. friskhakket persille til pynt

Fremgangsmåde

 • Opvarm olien i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt oksekødet og brun det godt. Tilsæt herefter paprika og karry. 
 • Skær spidskål i tynde strimler, kom det i gryden og sauter et par minutter, til kålen falder sammen.
 • Tilsæt revet gulerod og peberfrugt og lad det hele stege i ca. 5 minutter.
 • Smag til med salt og peber og drys evt. med lidt friskhakket persille inden servering.

Noter

Ovenstående opskrift er selvfølgelig bare vejledende. Man skal endelig bruge de grønsager, som man kan lide og som alligevel ligger i grønsagsskuffen. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)