Stegt flæsk med persillesauce! En rigtig dansk klassiker, som smager forrygende og som faktisk er ret nem at lave. Herhjemme er det godt nok ikke på menuen så ofte – jeg kan ikke tillade mig at påstå, at vi får det jævnligt, men 2-3 gange om året laver jeg en portion til Morten og mig. Derudover har vi den tradition i min familie, at der altid serveres stegt flæsk med persillesauce, når nogle af os har været ude at rejse. Man bliver altså hentet i lufthavnen og så kan man ellers se frem til en hyggelig familiemiddag med masser af snak, grin, ferieminder og stegt flæsk og på den måde har retten faktisk fungeret som et “velkommen hjem” symbol for os, længe inden man besluttede at gøre den til dansk nationalret.

Jeg steger altid flæsk i ovnen – også selvom det kun drejer sig om 6-8 skiver til Morten og mig, om end jeg så bruger et ildfast fad med rist i stedet for en hel bageplade og ovnristen. Flæsket passer sig selv i ovnen og samtidig drypper fedtet fra, så flæsket bliver endnu mere sprødt og lækkert, men det er faktisk ikke det bedste. Det bedste er, at i ovnen kan man lave stegt flæsk med de lækreste, sprøde flæskesvær – præcis som sværene på en god flæskesteg og alt hvad det kræver er, at man skruer godt op for ovnvarmen til sidst, så sværene får lov til rigtigt at boble og blive sprøde.

Man skal dog være opmærksom på, at dette ikke en metode, som kan bruges, hvis man skal lave stegt flæsk til rigtig mange mennesker, for flæskestykkerne må helst ikke ligge så tæt på risten, at de rører hinanden – så får sværene i hvert fald problemer med at blive helt knasende sprøde. Alternativt kan man så stege flæsket på to plader/riste, men derudover er jeg faktisk også for nyligt faldet over en decideret “holder” til stegt flæsk. Den består af et stykke metal med riller, hvor flæsket kan stilles på højkant, uden at skiverne rører hinanden og jeg tror primært, at den er tænkt til stegt flæsk på grillen – den står i hvert fald sammen med grilludstyret, men mon ikke også den kan bruges i ovnen?

Jeg serverer som regel ikke grønt tilbehør ved siden af, når vi får stegt flæsk, medmindre man regner de obligatoriske, syltede rødbeder for grønsager. Der er altså bare nogle retter, som skal have lov til at stå for sig selv, efter min mening. Skal der alligevel lidt tilbehør af den sundere slags på bordet, så anbefaler jeg en god, gammeldags råkostsalat af revet gulerod og æble med en dressing af citronsaft og honning. Server evt. salaten på en lille sidetallerken, så man ikke risikerer en lidt spøjs blanding af revet gulerod, persillesauce og rød saft fra rødbederne på selve tallerknen. Måske er det bare mig, der er sart, men jeg kan godt lide at holde tingene lidt adskilt og så ser det i øvrigt rigtig fint ud med en lille, smukt anrettet sidesalat til hver.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Stegt flæsk med persillesauce

Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 16-20 skv flæsk/svinebryst i skiver
 • 2 spsk groft salt

Persillesauce

 • 30 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 5 dl mælk
 • 1 bundt friskhakket persille
 • salt

Fremgangsmåde

 • Beklæd en bageplade med bagepapir og læg ovnristen ovenpå – det varme fedt fra flæsket vil dryppe fra risten ned på bagepapiret under stegningen.
 • Drys flæsket med salt på begge sider og placer stykkerne på risten – de må ikke røre hinanden. 
 • Steg flæsket i ovnen ved 125 °C (varmluft) i ca 40 minutter.
 • Skru herefter op til 225 °C (varmluft) og steg flæsket i ca 20 minutter, til det er lysebrunt og sværen er boblende sprød som på en flæskesteg. Kig til flæsket engang imellem og pas på det ikke får for meget. Imens laves saucen.
 • Smelt smørret i en gryde og rør mel i. Tilsæt mælk og pisk grundigt til en klumpfri sauce.
 • Bring saucen i kog under jævnlig omrøring og lad den koge et par minutter til den tykner. Er saucen for tyk, kan der tilsættes lidt ekstra mælk.
 • Smag saucen til med salt og tilsæt persille.
 • Server det stegte flæsk med persillesauce, kogte kartofler, rødbeder og evt. ekstra persilledrys.

Noter

I ovenstående opskrift er der beregnet 4-5 skv. flæsk pr. person. Jeg ved dog, at mange restauranter serverer stegt flæsk ad libitum eller i hvert fald nogle meget store portioner, så det må være op til den enkelte at vurdere, hvorvidt 5 skiver pr. mand er nok. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)