Herhjemme er vi ret glade for madbrød – både som tilbehør til maden, men også som en lille snack at nippe af, inden vi spiser til aften. Det er efterhånden blevet til en hel del forskellige slags madbrød og pizzastjerne med tomat og ost og pull apart brød med hvidløg hører stadig til blandt favoritterne, men lige for tiden er det altså dette her smukke, flettede brød med pesto og ost, som oftest bliver bagt. Det smager nemlig skønt og passer perfekt til de fleste grillmenuer.

Brødet er både lækkert og nemt at lave – også selvom jeg syntes, at det var lidt svært at få snoet brødet helt pænt, den første gang jeg bagte det. Dejen skal først rulles til en roulade, som efterfølgende skæres igennem på langs, men så den stadig hænger sammen i den ene ende. Efterfølgende skal de to stykker dej snoes om hinanden. Det lyder måske nemt i teorien, men i praksis var det ikke så nemt at sno 2 tykke stykker dej, som bare blev længere og længere. Heldigvis fandt jeg ud af at sno stykkerne ved at lade dejen ligge på køkkenbordet og blot flytte dejstykkerne over hinanden. Herefter gik det som en leg og selvom brødet blev en lille smule skævt, så var det nemt lige at rette det til, da det lå på bagepladen. Desuden var brødet vildt flot, da det først havde været i ovnen, så man skal altså ikke fortvivle, selvom det hele ser noget sølle og håbløst ud inden bagningen. Sørg i øvrigt for at forme brødet på et stykke bagepapir, så man ikke skal flytte det fra køkkenbordet til bagepladen i “fri hånd”, men bare kan trække det over ved hjælp af papiret. Et fint brød kan nemt blive trukket langt og skævt ved at blive flyttet for meget rundt.

Jeg har brugt min hjemmelavede ramsløgspesto de sidste par gange, jeg har bagt brødet. Den har en fin og let krydret smag af løg, hvidløg, purløg og parmesanost, men man kan også sagtens bruge andre former for pesto. En klassisk basilikumpesto kan virkelig anbefales, hvis man vil servere brødet til pastaretter eller lasagne. Man kan også bruge tapanade, fx tomat- eller oliventapanade, ligesom det smager skønt, hvis man prøver sig frem med diverse friskoste, fx pikant eller hvidløg. Det er også muligt at bage brødet “a la pizza” med tomat og ost, men pas på med for meget fyld, da det så kan være svært at sno dejen pænt. Endelig kan man lave brødet i en sød version – lav en god gærdej, fx efter en opskrift på hjemmebagte kanelsnegle, og smør så enten dejen med kanelremonce, vanilleremonce eller med Nutella. Jeg lover, at det nok skal blive et hit.

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 3 stemmer

Madbrød med pesto og ost

Samlet tid2 t 30 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • dl vand lillefingervarmt
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 1 spsk olie
 • 275 gr hvedemel (+ ekstra til udrulning)
 • 4 spsk pesto
 • 50 gr revet ost

Fremgangsmåde

 • Opløs gær i vandet og tilsæt salt, sukker og olie. Tilsæt hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. 
 • Rul dejen ud til et rektangel (ca 20 x 30 cm) på et meldrysset bord. Smør pesto på dejen i et tyndt lag og drys med revet ost. Rul dejen sammen som en roulade og læg den på et stykke bagepapir. 
 • Flæk rouladen på langs fra den ene ende til den anden, så pesto- og ostelagene bliver synlige, men så den stadig hænger sammen i den ene ende. Sno herefter de to dejstykker rundt om hinanden og klem dem sammen i enden, så det bliver til et fint, snoet brød med et smukt mønster af pesto. Det er nemmest, hvis man lader dejen ligge på køkkenbordet, så man reelt bare skal flytte stykkerne over hinanden et par gange.
 • Flyt bagepapiret med brødet over på en bageplade og lad brødet efterhæve i ca 30 minutter. Brødet kan godt se lidt skævt og rodet ud, men man kan lige rette det lidt til, når det er flyttet over på bagepladen - det ser for det meste meget bedre ud, når det har været en tur i ovnen. 
 • Bag brødet ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca. 20-25 minutter til det er gyldent og gennembagt. Pas på pestoen ikke bliver for mørk - man kan evt. lægge et stykke stanniol let henover brødet i den sidste del af bagetiden. Server brødet lunt.

Noter

Brødet er selvfølgelig bedst, når det er lunt og nybagt, men evt. rester kan sagtens gemmes til dagen efter og lunes let i ovnen. Brødet kan desuden fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)