Selvom vi nyder livet i Spanien i disse dage, så skal det da ikke forhindre mig i at lægge en rigtig græsk klassiker på bloggen. I skal nemlig ikke snydes for opskriften på en super lækker moussaka med aubergine og kartofler, som vi fik til aftensmad et par dage før, vi rejste herned.

Jeg bruger altid en kombination af aubergine og kartofler, når jeg laver moussaka, hvilket jeg synes, giver en fin fylde og masser af mæthed, men en original moussaka er vist udelukkende lavet på aubergine, som lægges i lag med masser af krydret oksekød og toppes med bechamelsauce, selvfølgelig. Faktisk kan man vel godt kalde moussaka’en for grækernes svar på den italienske lasagne og i virkeligheden kunne jeg godt have haft en moussaka med i dette her indlæg med 12 lækre lasagneopskrifter, som jeg skrev for nylig, men det må så blive næste gang.

Inden man “samler” moussaka’en, skal auberginerne lige tilberedes kort, så de kan smide lidt af vandet. Man kan stege dem i olie på en pande – dette er den originale fremgangsmetode og jeg kan godt love, at sådan nogle auberginer kan suge noget olie. Man kan også bare gøre som jeg og lægge skiverne på en bageplade, drysse dem let med salt og bage dem i ovnen. Jeg skal ikke kunne sige, om en græsk husmor ville ryste på hovedet, men ikke desto mindre så er det dejligt nemt, at aubergineskiverne passer sig selv i ovnen, imens jeg gør kødsauce klar og skærer kartoflerne i skiver og bagefter er ovnen opvarmet og klar til moussaka’en.

Moussaka’en kan serveres lige som den er, men jeg kan godt lide, at der er en form for grønt tilbehør ved siden af, så jeg laver gerne en lækker græsk salat til. Derudover kan jeg anbefale skåle med tzatziki, store oliven og cremet feta skåret i firkanter. Måske også et lækkert brød, skåret i grove stykker, og et godt glas rødvin, men så er der også lagt an til en rigtig græsk hyggemiddag, som jeg ikke ville tøve med også at servere for gæster.

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 3 stemmer

Græsk moussaka

Bagetid40 min
Samlet tid1 t 10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 450 gr hakket oksekød
 • 2 spsk hvedemel (kan udelades)
 • 1 ds hakkede tomater
 • 1 dl vand
 • 1 tsk paprika
 • 2 tsk timian (oregano kan også bruges)
 • ½ tsk stødt kanel
 • 1 nip sukker
 • 1 aubergine
 • 2 bagekartofler
 • salt og peber

Bechamelsauce

 • 30 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 4 dl mælk
 • ½ tsk revet muskatnød
 • salt og peber
 • 50 gr revet ost

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri. Tilsæt det hakkede kød og brun det godt. Rør evt. hvedemel i oksekødet, inden de hakkede tomater, vand og krydderier kommes i gryden. 
 • Hvedemelet kan udelades, men det hjælper med at jævne kødsaucen, så den tykner ganske let. Det gør den færdige moussaka mindre “flydende” og gør det nemmere at skære den i pæne stykker. 
 • Lad saucen simre i 10-15 minutter og smag til med sukker, salt og peber.
 • Imens saucen simrer, skæres auberginen i skiver á ca. 1/2 cm tykkelse. Skiverne fordeles på en bageplade med bagepapir, drysses med lidt salt og bages møre i ovnen ved 200 °C (alm ovn - ikke varmluft) i 10-15 minutter. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. 
 • Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad og læg aubergineskiver ovenpå. Fortsæt herefter med et lag kødsauce, så kartoffelskiver og kødsauce. Fortsæt til alle aubergine- og kartoffelskiverne er brugt. Slut med et lag kødsauce.
 • Smelt smørret til bechamelsaucen i en gryde og rør mel i. Tilsæt mælk og pisk godt, så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog og lad den koge i et par minutter, så den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med muskat, salt og peber. 
 • Fordel bechamelsaucen ovenpå moussaka’en og drys revet ost øverst. Bag moussaka’en ved 180 °C i ca. 40 min (alm ovn - ikke varmluft) til osten er gylden og kartoflerne møre. Server med salat, tzatziki og måske lidt godt brød.

Noter

Man kan godt udelade aubergine og udelukkende lave moussaka med kartofler i skiver. Der er måske nok nærmere tale om en form for kartoffellasagne, men det lækkert krydrede oksekød og toppen af sprødbagt bechamelsauce er det vigtigste. Omvendt kan man også udelade kartoflerne og udelukkende bruge auberginer i skiver.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)