Moussaka med krydret oksekød, aubergine og en lækker, cremet bechamelsauce på toppen er grækernes svar på den italienske lasagne. Græsk mad når det er allerbedst. Og selvom min moussaka måske ikke helt kan måle sig med den moussaka, som man får serveret på en skøn lille taverna i Grækenland, så er den bestemt et værdigt alternativ. Især når man sidder i vinterkolde Danmark og længes efter sommer og sydligere himmelstrøg.

Se også – Græsk tzatziki I Græsk kartoffelsalat I Græsk salat

Moussaka opskrift med kartofler og aubergine.

Jeg bruger stort set altid en kombination af aubergine og kartofler, når jeg laver moussaka. Dels smager det godt, men jeg synes også, at kartoflerne giver en fin fylde og et lækkert “bid”. Og så bidrager de jo med masser af mæthed.

En original moussaka er dog ofte udelukkende lavet med aubergineskiver, som lægges i lag med masser af krydret oksekød og toppes med bechamelsauce. Så hvis man synes, kan man sagtens lave sin moussaka uden kartofler. Omvendt kan man også udelade aubergineskiverne, hvis ikke man bryder sig om dem. Men så vil jeg nok vove den påstand, at der nærmere er tale om en kartoffellasagne end en græsk moussaka.

Tip! Se evt. mine bedste tips til lækkert tilbehør til moussaka under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 3 stemmer

Moussaka

Bagetid40 min
Samlet tid1 t 10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 spsk olie
  • 1 løg (hakket)
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 450 gr hakket oksekød
  • 2 spsk hvedemel (kan udelades)
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 dl vand
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk timian (oregano kan også bruges)
  • ½ tsk stødt kanel (eller efter smag)
  • 1 nip sukker
  • 1 aubergine
  • 2 store kartofler (skrællede og skåret i tynde skiver)
  • salt og peber

Bechamelsauce

  • 30 gr smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • ½ tsk revet muskatnød
  • 50 gr revet ost
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Varm olien op i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
  • Tilsæt hakket oksekød og brun det godt af.
  • Rør herefter hvedemel ud i kødet og tilsæt de hakkede tomater, vand og krydderier.
  • Hvedemel kan udelades, men det jævner kødsaucen, så den tykner ganske let. Det gør den færdige moussaka mindre “flydende” og gør det nemmere at skære den i pæne stykker. 
  • Lad saucen simre i 10-15 minutter og smag til med sukker, salt og peber.
  • Skær auberginen i skiver á ca. 1/2 cm tykkelse og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys skiverne med lidt salt.
  • Bag aubergineskiverne møre i ovnen ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 10 minutter.
  • Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) og læg aubergineskiver ovenpå. Fortsæt med et lag kødsauce, så kartoffelskiver, kødsauce og så aubergine igen. Fortsæt til alle aubergine- og kartoffelskiverne er brugt og slut med et lag kødsauce.

Bechamelsauce

  • Smelt smørret til bechamelsaucen i en gryde og rør melet ud i smørret til en opbagning.
  • Tilsæt mælk og pisk godt, så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog og lad den koge i et par minutter, til den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med revet muskat, salt og peber. 
  • Fordel bechamelsaucen i et jævnt lag ovenpå ovenpå moussakaen. Drys med revet ost øverst.
  • Bag moussakaen ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 40 min, indtil osten er gylden og kartoflerne møre.
  • Server med salat, tzatziki og måske lidt godt brød.

Tilberedning af aubergine.

Inden man kan samle sin moussaka, skal auberginerne tilberedes kort. Auberginer indeholder nemlig en del vand, og det er bedst, hvis det får lov til at fordampe.

Groft sagt er der to muligheder, når det kommer til tilberedningen af aubergineskiverne. Man kan enten stege dem i olie på en pande. Dette er den originale fremgangsmetode og jeg kan godt love, at sådan nogle auberginer kan suge noget olie til sig. Eller også kan man gøre som mig og lægge skiverne på en bageplade med bagepapir og bage dem møre i ovnen.

Jeg skal ikke kunne sige, om en græsk husmor ville ryste på hovedet af min metode. Men ikke desto mindre så er det dejligt nemt og aubergineskiverne passer sig selv i ovnen. Imens kan jeg gøre kødsaucen klar og skrælle kartofler og skære dem i skiver. Og når aubergineskiverne er færdigbagte, så er ovnen desuden opvarmet og klar til at bage moussaka.

Lækkert tilbehør.

En moussaka kan selvfølgelig serveres lige som den er uden nogle former for tilbehør. Men jeg kan godt lide, at der er en form for grønt ved siden af, så jeg laver gerne en lækker græsk salat til. Derudover kan jeg anbefale skåle med tzatziki, store oliven og en god, cremet feta (salatost) skåret i tern. Måske også et lækkert brød, skåret i grove stykker, og et godt glas rødvin. Men så er der også lagt an til en rigtig græsk hyggemiddag, som jeg ikke ville tøve med også at servere for gæster.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)