Jeg er vild med små madbrød – altså brød med alle mulige former for lækkert fyld, som passer perfekt til både madpakker og snacks og disse her pirogger, som jeg bagte for nyligt og som vi både spiste til aftensmad og havde med på picnic dagen efter, er bestemt ingen undtagelse.

Pirogger er ikke bare lækre og nemme at lave. Fyldet kan også næsten varieres i det uendelige og det gør dem geniale som skønne, små “Stop spild af mad” projekter. Man kan nemlig, for nu blot at nævne nogle få eksempler, fylde dem med en rest bolognaise (med eller uden spaghetti), stegt kyllingebryst med grønsager og karry eller slet og ret kylling i karry blandet med kogte ris. Cremet spinatfyld, kogte kartofler med revet ost, rosmarin og stegt bacon og selvfølgelig med diverse former for krydret oksekød med grønt, fx spicy oksekød og hvidkål i fad med grønt eller, som her, spicy oksekød med spidskål og karry.

Jeg har lavet dejen til piroggerne med udgangspunkt i en helt klassisk og nem gærdej – faktisk den samme, som jeg bruger til pizzaruller med skinke og ost og de her grove pølsehorn, men valgte så at udelade fuldkornsmelet i denne omgang. Det kan man selvfølgelig gøre, som man lyster og jeg kan kun anbefale, at man udskifter 100-150 gr af hvedemelet med en grovere meltype, fx grahamsmel eller fuldkornshvedemel, hvis man gerne vil have let grove pirogger.

Piroggerne er selvfølgelig oplagte til madpakkerne, da de både kan spises varme og kolde, men de vil også være lækre at pakke i picnickurven til sommerens skov- og strandture. Overvej også at servere dem som appetizers eller forret – men lav dem evt. en lille smule mindre end de her, så man ikke spolerer appetitten inden hovedretten. Endelig kunne jeg sagtens forestille mig, at de vil gøre lykke hos såvel små som store børn – her tænker jeg på børnefødselsdage og studenterfester, som nogle af Jer måske snart skal i gang med at tænke på? Og som en bonus kan jeg da lige nævne, at piroggerne sagtens kan laves i god tid og fryses ned. Så skal de blot optøs og evt. lunes et par minutter i ovnen, inden servering.

Pirogger med krydret oksekød og grønt.

12 stk.

3 dl vand, lillefingervarmt

½ pk gær

2 tsk salt

2 tsk sukker

2 spsk olie

ca 450-500 gr hvedemel + lidt ekstra til udrulning

1/4 portion spicy oksekød med spidskål og karry

sammenpisket æg til pensling

Kom vandet i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker og olie. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt – måske skal der bruges lidt mere eller mindre – og ælt sammen til en glat og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Slå dejen ned og del den i 12 små boller. Rul hver bolle til en flad cirkel og fordel oksekødsfyldet på den ene halvdel. Fold den anden halvdel af dejen over fyldet, så der dannes en halvmåne, og luk dejen sammen ved at presse med bagsiden af en gaffel rundt i kanten. Læg de små pirogger på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve ca 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl på bageristen.

Note. Piroggerne kan spises både lune og kolde. Bliver der nogle til overs, kan de sagtens fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)