Jeg elsker en god risotto. Den klassiske, italienske ret, som laves på en base af ris, hvidvin og bouillon, er nem og enkel at lave, den kan varieres i det uendelige og den smager fantastisk, næsten uanset hvad man kommer i. Prøv fx med fisk eller skaldyr, med kylling, spinat, safran eller tomater. Om efteråret kan jeg desuden anbefale, at man laver risotto med blandede svampe eller måske prøver en variant med kantareller og god, lufttørret bacon.

Denne her gang blev det til risotto primavera – eller forårs risotto – som laves med lette forårsgrønsager, hvilket er ret nærliggende her i starten af maj. Jeg valgte grønne ærter og friske, grønne asparges, som er i sæson netop nu, men der kunne også have været tilsat små, nye gulerødder, forårsløg eller hvad man nu ellers kan komme i tanker om inden for forårsgrønt. Det eneste man skal huske er, at der skal være overvægt af ris i retten, ellers kan det næppe kaldes en risotto.

Jeg må være ærlig og indrømme, at dette her er lidt af en “snyde-opskrift”, når det kommer til risotto. Originalopskrifterne inkluderer en masse omrøring, idet bouillonen skal hældes over risene i gryden lidt efter lidt og koge ind imellem hver gang under omrøring. Som sagt snyder jeg lidt og bruger i stedet denne metode, hvor ris og bouillon kommes i gryden på samme tid og efterfølgende bringes i kog under låg. Efter 15-20 minutter er bouillonen kogt væk og risene er møre og så er det blot at røre revet ost i risene, så har man en lækker og cremet risotto. Snyd måske og der findes muligvis også italienere, som ville tage sig til hovedet over denne fremgangsmåde, men jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke kan smage forskel. Til gengæld kan jeg rigtig godt lide tanken om, at jeg kan servere en lækker og cremet, hjemmelavet risotto med et minimum af arbejde og imens risottoen simrer på komfuret, får jeg ryddet køkkenet og dækket et fint bord.

Jeg laver for det meste risotto uden kød og så spiser vi i stedet et stykke kød eller fisk ved siden af – hvis ikke vi bare tager en kødløs dag og spiser godt brød og salat sammen med risottoen. Denne her lækre risotto primavera blev dog serveret med en stor og saftig, stegt kylling med sprødt skind og det var virkelig et lækkert og helt igennem hyggeligt måltid.

Risotto primavera med ærter og asparges.

2-3 pers.

2 tsk smør

1 løg, finthakket – brug evt. 2 skalotteløg i stedet

2 fed hvidløg, finthakkede

1 dl hvidvin

200 gr risottoris

5 dl grønsagsbouillon – evt. vand + bouillonterning

2 dl grønne ærter, optøede

1 bundt grønne asparges

40 gr revet parmesanost – ønskes mindre ostesmag kan en mildere ost bruges, fx mozzarella

salt og (hvid) peber

evt. friskhøvlede parmesanflager til servering

Smelt 1 tsk smør i en gryde og svits løg og hvidløg heri til de er klare og let gennemsigtige. Tilsæt hvidvinen, bring gryden i kog og lad vinen koge næsten væk – det tager ca 5 minutter. Hæld risottoris og bouillon i gryden, rør rundt og bring gryden i kog ved jævn varme. Lad risene koge under låg i 15-20 minutter til bouillonen er kogt væk – rør et par gange undervejs, så risene ikke sætter sig fast i bunden af gryden. Når vandet er kogt væk tilsættes ærterne, gryden fjernes fra varmen og risene trækker i ca 5 minutter. Imens klargøres de grønne asparges – bræk den nederste træge del af og kassér den. Skær herefter aspargesstænglerne i mundrette stykker og rist dem på en varm pande i 1 tsk smør. Når risene har trukket røres revet parmesanost i risottoen, så den bliver lækker og cremet. Smag til med salt og peber og anret risottoen med de smørristede asparges og evt. frisk parmesan på toppen. Server straks.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)