Jeg elsker en god risotto. Den klassiske, italienske ret, som laves på en base af ris, hvidvin og bouillon, er nem og enkel at lave. Desuden kan den varieres i det uendelige og den smager fantastisk, næsten uanset hvad man kommer i. Prøv fx med fisk eller skaldyr, kylling, spinat, safran eller tomater. Om efteråret kan jeg desuden anbefale risotto med blandede svampe eller kantareller og god, lufttørret bacon.

Denne her gang blev det til risotto primavera – eller forårs risotto – som laves med lette forårsgrønsager, hvilket er ret nærliggende her i starten af maj. Jeg valgte grønne ærter og friske, grønne asparges, som er i sæson netop nu, men der kunne også have været tilsat små, nye gulerødder, forårsløg og meget andet. Det eneste man skal huske er, at der skal være overvægt af ris i retten, ellers kan det næppe kaldes en risotto.

Jeg må være ærlig og indrømme, at dette her er lidt af en “snyde-opskrift”, når det kommer til risotto. Originalopskrifterne inkluderer en masse omrøring, idet bouillonen skal hældes over risene lidt efter lidt og koge ind imellem hver gang under omrøring. Derfor snyder jeg lidt og bruger i stedet denne her metode, hvor ris og bouillon kommes i gryden på samme tid og efterfølgende bringes i kog under låg.

Efter 15-20 minutter er bouillonen kogt væk og risene er møre og så er det blot at røre revet ost i risene, så har man en lækker og cremet risotto. Snyd måske og der findes muligvis også italienere, som ville tage sig til hovedet over denne fremgangsmåde, men jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke kan smage forskel. Til gengæld kan jeg rigtig godt lide tanken om, at jeg kan servere en lækker og cremet, hjemmelavet risotto med et minimum af arbejde. Og imens risottoen simrer på komfuret, får jeg ryddet køkkenet og dækket et fint bord.

Jeg laver for det meste risotto uden kød og så spiser vi i stedet et stykke kød eller fisk ved siden af. Hvis ikke vi bare tager en kødløs dag og spiser godt brød og salat sammen med risottoen. Denne her lækre risotto primavera blev dog serveret med en stor og saftig, stegt kylling med sprødt skind og det var virkelig et lækkert og helt igennem hyggeligt måltid.

Risotto primavera

Samlet tid30 min
Antal: 2 pers

Ingredienser

  • 1 tsk smør
  • 1 løg (finthakket)
  • 2 fed hvidløg (finthakkede)
  • 1 dl hvidvin
  • 200 gr risottoris
  • 5 dl grønsagsbouillon (evt vand + bouillonterning)
  • 100 gr ærter
  • 1 bdt grønne asparges
  • 1 tsk smør
  • 40 gr revet parmesanost (en mildere ost kan også bruges, fx mozzarella)
  • friskhøvet parmesan til servering
  • salt og (hvid) peber

Fremgangsmåde

  • Smelt 1 tsk smør i en gryde og sauter løg og hvidløg heri til de bliver klare og let gennemsigtige. 
    Smag til med salt og peber og anret risottoen med de smørristede asparges og evt. frisk parmesan på toppen. Server straks.
  • Tilsæt hvidvinen, bring gryden i kog og lad vinen koge næsten væk – det tager ca 5 minutter. 
  • Hæld risottoris og bouillon i gryden, rør rundt og bring gryden i kog ved jævn varme. Lad risene koge under låg i 15-20 minutter til bouillonen er kogt væk – rør et par gange undervejs, så risene ikke sætter sig fast i bunden af gryden. 
  • Når vandet er kogt væk tilsættes ærterne, gryden fjernes fra varmen og risene trækker i ca 5 minutter. 
  • Imens klargøres de grønne asparges. Bræk den nederste træge del af og kassér den. Skær herefter aspargesene i mundrette stykker og rist dem på en varm pande i 1 tsk smør. 
  • Når risene har trukket røres revet parmesanost i risottoen, så den bliver lækker og cremet. 
  • Smag til med salt og peber og anret risottoen med de smørristede asparges og evt. frisk parmesan på toppen. Server straks.

Noter

Risotto kan godt laves uden hvidvin - så springer man bare punktet over, hvor hvidvinen koges ind og smager måske til med lidt citronsaft. Det burde ikke være nødvendigt at bruge mere bouillon. 
Men hvidvin tilfører virkelig smag til retten og er bare en del af en god risotto, så man bør unde sig selv, at prøve at lave risotto med hvidvin. Alkoholen fordamper, når hvidvinen koges ind, så man behøver ikke tage hensyn til børn, gravide og lign. Vinen giver kun smag til retten - ingen alkohol.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)