Som jeg var inde på i dette her indlæg, så var det ikke kun disse her lækre makronmuffins med rabarber, som blev bagt i forrige weekend. Det blev nemlig også til en portion scones med chokolade, som vi nød et par stykker af på terrassen med en stor cafe latte ved siden af. Ren café stemning derhjemme i haven og masser af hyggesnak – åhh hvor jeg elsker weekender med masser af tid til bare at foretage sig ingenting.

Da scones laves med bagepulver, til forskel fra eksempelvis klassiske chokoladeboller, skal de ikke hæve og der er derfor ikke langt fra tanke til handling, hvis lysten til hjemmebagte scones med chokolade melder sig. Til gengæld betyder det også, at scones smager allerbedst, når de er nybagte – ikke dermed sagt, at de ikke kan spises dagen efter, men de bliver lidt hurtigere triste og tørre, end boller bagt med gær. Jeg bager derfor sjældent en større portion, end jeg ved, at vi får spist i løbet af max 2 dage, for så vil jeg hellere bage dem lidt oftere og så have dem helt friske.

Det er vigtigt, at dejen ikke æltes for meget, når man bager scones. Derfor skal smørret bare lige smuldres i melet og så skal dejen hurtigt samles. Traditionelt rulles dejen ud på et meldrysset bord og så stikkes de fine scones ud med en rund udstikker. Jeg plejer nu bare at rulle dejen ud til en høj firkant og efterfølgende dele den i 12 stykker med en god kniv – dels er det meget nemmere, men derudover undgår jeg også, at den dej som bliver til overs, når man har stukket sine scones ud, skal rulles ud med mel igen og igen, så den bliver mere og mere tør.

Det er for øvrigt ikke et must at bruge mørk chokolade i de her scones. Man kan i stedet bruge både flødechokolade og hvid chokolade og man kan også helt droppe chokoladen og i stedet komme tranebær, rosiner eller lignende tørret frugt i dejen. Bruger man tranebær så prøv evt. også at tilføje revet skal af en usprøjtet appelsin – kombinationen er skøn og scones med tranebær og appelsin fra WholeFoods hører faktisk til blandt mine favoritter, når vi er i New York. Endelig kan jeg anbefale at skære et stykke marcipan ud i små tern og komme dem i dejen – de små stykker marcipan smager fantastisk – især når man tager en bid af en helt friskbagt scone og de små stykker marcipan stadig er lune og let bløde.

Print opskrift Pin opskrift
4.41 fra 5 stemmer

Scones med chokolade

Bagetid15 min
Samlet tid30 min
Antal: 10 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 250 gr hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 50 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • 80 gr koldt smør (skåret i mindre tern)
 • dl mælk
 • 75 gr mørk chokolade (hakket)

Fremgangsmåde

 • Bland hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, sukker og salt i en skål.
 • Tilsæt smørret og smuldr det ud i melet.
 • Til sidst tilsættes mælk og hakket chokolade og dejen samles med en ske.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den forsigtigt til et rektangel – ca 15 x 25 cm og med en højde på 2-3 cm. Brug evt en kagerulle.
 • Med en kniv skæres rektanglet ud i 10 firkantede scones, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dejen med lidt vand eller sammenpisket æg.
 • Bag sconesene ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl let på risten og server gerne lune.

Noter

Scones laves med bagepulver og de er derfor lynhurtige at lave, men det betyder også, at de er bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog sagtens fryses og optøes efter behov.  

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)