Scones er sådan noget, som jeg bager i perioder. Nogle gange bliver de bagt nærmest en gang om ugen. Og derefter kommer jeg ligesom fra det igen, og de glider ud i glemslen. Det er derfor ret længe siden, at jeg sidst har bagt scones. Men forleden dag, da det stort set regnede hele dagen, fik jeg simpelthen sådan en lyst til lune chokolade scones til min eftermiddagste. Sådan helt engelsk afternoon tea – agtigt med masser af hygge og tændte stearinlys. 

Se også – Chokoladeboller I Rabarberscones I Nemme müsliscones

Nem opskrift på scones.

Scones har den kæmpe fordel, at de skal hverken æltes eller hæves. Der går derfor ikke mere end godt og vel 25 minutter fra tanke til handling, når man får lyst til at bage scones. Og så kan man nyde dem varme og nybagte med koldt smør. Uhhh sådan  en lun bid bolle fyldt med halvsmeltede, mørke chokoladestykker og smør. Så bliver det altså ikke meget bedre.

Vil man gerne lave helt traditionelle scones uden chokolade, som dem man får serveret til den klassiske, engelske afternoon tea,  så udelader man selvfølgelig bare chokoladen. Og skal det være runde scones, så kan man stikke dejen ud med en udstikker, i stedet for at skære den i firkanter. Bagetiden er helt den samme. 

Tip! Se også mine bedste tips til lækre variationer nedenunder min opskrift på scones. 

Print opskrift Pin opskrift
4.64 fra 11 stemmer

Scones med chokolade

Bagetid15 min
Samlet tid25 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 250 gr hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 50 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • 75 gr koldt smør (skåret i mindre tern)
 • dl kærnemælk (eller alm mælk)
 • 75 gr mørk chokolade (hakket)

Fremgangsmåde

 • Bland hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, sukker og salt i en skål.
 • Tilsæt smørret og smuldr det i melet.
 • Tilsæt mælk og hakket chokolade og saml hurtigt dejen med en ske.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine, ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen, indtil den lige netop er sammenhængende.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et rektangel – ca 15 x 25 cm og med en højde på 2-3 cm. Brug evt en kagerulle.
 • Med en kniv skæres rektanglet ud i 10 firkantede scones, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dejen med lidt vand eller sammenpisket æg.
 • Bag sconesene ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl let på ovnristen og server gerne lune.
 • Scones laves med bagepulver. De er derfor bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog gemmes i et par dage og evt. lunes let på brødristeren eller i ovnen. De kan desuden fryses.

Lækre variationer.

Det er ikke et must at bruge mørk chokolade til chokolade scones. Man kan i stedet bruge både flødechokolade og hvid chokolade eller måske en kombination. Og man kan også helt droppe chokoladen og i stedet komme tranebær, rosiner eller lignende tørret frugt i dejen.

Bruger man tranebær så prøv evt. også at tilføje revet skal af en usprøjtet appelsin. Kombinationen er skøn og scones med tranebær og appelsin fra WholeFoods hører faktisk til blandt mine favoritter, når vi er i New York.

Endelig kan jeg anbefale at skære et stykke marcipan ud i små tern og komme dem i dejen. De små stykker af marcipan smager fantastisk. Især når man tager en bid af en helt friskbagt scone og de små stykker marcipan stadig er lune og let bløde.

Undgå æltning af dejen.

Det går allernemmest at samle dejen, hvis man har en køkkenmaskine. For så smider man bare alle ingredienserne deri og lader den gøre arbejdet. Men har man nu ikke et sådan et monstrum stående, så er det altså heller ikke svært lige at samle dejen med hænderne.

Det vigtigste er, at man ikke ælter dejen for meget. Den skal kun lige være nogenlunde sammenhængende. Og en rigtig scone skal altså være lidt ujævn, rustik og flaget i det. Så det er bare med at stoppe ligeså snart dejen hænger sammen. Ellers risikerer man, at de færdige scones bliver tørre og let seje i konsistensen, i stedet for sprøde udenpå og bløde indeni.

Lynhurtige boller med bagepulver.

Da scones laves med bagepulver, til forskel fra eksempelvis de her luftige chokoladeboller, skal de ikke hæve. Der er derfor ikke langt fra tanke til handling, hvis lysten til hjemmebagte scones med chokolade melder sig. Til gengæld betyder det også, at scones smager allerbedst, når de er nybagte. Ikke dermed sagt, at de ikke kan spises dagen efter, hvis de opbevares i en lufttæt pose eller lignende. Men de bliver hurtigt lidt triste og tørre.

Jeg bager derfor sjældent en større portion, end jeg ved, at vi får spist i løbet af max 2 dage. Så vil jeg nemlig hellere bage scones lidt oftere og så have dem helt friske. Dog kan man godt lune et par daggamle scones på brødristeren eller i ovnen, og så smager de næsten som nybagte. Men der er nu ikke meget, der slår en helt nybagt chokoladescone, når den lige er kommet ud af ovnen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)