Det er ikke så tit, at vi får karbonader herhjemme, men når vi gør, så bliver det som regel på gammeldags maner med stuvede ærter og gulerødder, kogte kartofler og et gavmildt drys friskhakket persille på toppen. Det samme kunne jeg sige om wienerschnitzler – det er ikke så tit, at vi får wienerschnitzler, men når vi gør, så er det på den helt klassiske måde med “dreng” bestående af citron, revet peberrod og kapers på toppen (vi stryger den benfri sild), brasede kartofler og dampede grønne ærter ved siden af.

Og engang i mellem laver jeg så hybriden imellem karbonader og wienerschnitzler og serverer wienerkarbonader pyntet med citron, peberrod og kapers og med brasede kartofler og ærter ved siden af – en mormor-ret som i bund og grund minder en hel del om wienerschnitzler og smager forrygende… og så kan jeg ikke lade være med at synes, at serveringen er en lille bitte smule hyggelig.

Jeg er vild med kombinationen af citron, revet peberrod og kapers til både wienerschnitzler og karbonader – den benfri sild smager også dejligt, men da der kun skal bruges 2 stykker og vi sjældent får spist en hel dåse, dropper vi den som oftest. Bryder man sig ikke om revet peberrod og kapers, så prøv blot at nøjes med citronen – den sprødstegte karbonade har virkelig godt af et skud syre og hvis man ikke rigtigt har fidus til hverken citron, peberrod eller kapers, så prøv alligevel at servere det klassiske wienertilbør, nemlig brasede kartofler og dampede ærter til en karbonade. Det fungerer forrygende godt sammen.

Ønsker man lidt grønt tilbehør til karbonaderne, udover ærter selvfølgelig, så foreslår jeg en grøn salat eller måske en kålsalat på fintstrimlet spidskål eller hvidkål med en sød og syrlig olie-eddike dressing til. De brasede kartofler kan selvfølgelig erstattes af råstegte kartofler, men skal man alligevel bruge kogte kartofler til aftensmaden dagen i forvejen (eller et par dage i forvejen), så skræl lige et par stykker ekstra – de kan sagtens holde sig i en bøtte i køleskabet og dermed er det super nemt lige at skære de kolde kartofler i tern og lave en omgang “brasere” til karbonaderne.

Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Wienerkarbonader

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 450 gr hakket kalv og flæsk
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 sammenpisket æg
 • dl rasp
 • salt og peber
 • smør/olie til stegning
 • 4 skiver frisk citron
 • 4 spsk revet peberrod
 • 4 spsk syltede kapers
 • friskhakket persille

Fremgangsmåde

 • Del farsen i 4 lige store dele og form 4 karbonader – brug evt. en bøfformer. 
 • Fordel hvedemel, sammenpisket æg og rasp i 3 dybe tallerkner og drys lidt salt og peber i melet. Vend først karbonaderne i mel, så i æg og til sidst i rasp. 
 • Varm en blanding af smør og olie op i en stegepande og steg karbonaderne 3-4 minutter på hver side, til de er gyldenbrune og gennemstegte. Stegetiden varierer lidt afhængig af karbonadernes tykkelse, men kernetemperaturen skal være 70-75 grader.
 • Anret karbonaderne på et fad og læg en skive citron på hver. Ovenpå citronskiven arrangeres revet peberrod og kapers. Slut evt. af med et drys friskhakket persille og server med tilbehør som til wienerschnitzler – brasede kartofler, dampede ærter og evt. smørsauce.

Noter

Skal man lave mange karbonader, så kan de steges på panden og holdes varme i ovnen på ca 150 grader efterhånden som de bliver færdige.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)