Vi har ikke radiser i haven endnu, men da jeg er ret vild med de smukke, pink grønsager, køber jeg lige for tiden 3-4 bundter om ugen og så spiser jeg radiser hver dag til frokost. Lige sådan 5-6 stykker med lidt groft salt til at dyppe i. Udover at spise dem naturel til frokost, bruger jeg også radiser i diverse grønne salater, til denne her farvestrålende rissalat og til denne her lækre rygeostsalat med purløg, men det er alligevel sjældent, at vi spiser radiserne varme, som vi gjorde forleden aften, hvor jeg serverede bagte radiser med feta og frisk basilikum som en del af tilbehøret til en god bøf fra grillen.

De bagte radiser er supernemme at lave. Faktisk skal de bare lige halveres og så vendes sammen med lidt olie, salt og friskkværnet peber, inden de kommes i ovnen i ca 10 minutter, så der behøver ikke være langt fra tanke til handling, hvis ellers man har ingredienserne hjemme. Da jeg alligevel havde brød i ovnen, satte jeg også radiserne i ovnen, men man kan sagtens tilberede dem på grillen, hvis man har en metalbakke til at riste grønsager i og ellers kan man sagtens riste dem i en engangs-alubakke.

Den friskhakkede basilikum på toppen af radiserne kan snildt udskiftes med andre, friske krydderurter, fx timian, oregano, citronmelisse, purløg eller helt almindelig persille. Det kommer lidt an på, hvad man bryder sig om og hvad man serverer ud over radiserne – har man fx grillet et stykke lam, er jeg sikker på, at det vil smage skønt, hvis man drysser de bagte radiser med friskhakket mynte og masser af god, cremet feta (eller salatost, som det jo hedder på vores bredegrader, med mindre man har fat i et stykke ægte, græsk ost).

Har man massevis af krydderurter i haven, kan man også bruge et mix af dem, som man allerbedst kan lide – det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Prøv eventuelt også at bage helt nye, små bitte gulerødder sammen med radiserne. Klip den grønne top af gulerødderne, men lad en lille, grøn snip sidde tilbage – det ser så fint ud – og vend så gulerødder og radiser med olie, salt og peber. Ligesom radiserne skal gulerødderne være sprød-møre og kun lige have en hurtig tur i ovnen, inden de pyntes med smuldret feta og friskhakkede krydderurter. De søde, orange gulerødder og de let skarpe, pink radiser supplerer hinanden virkelig godt og så giver det desuden et fantastisk farvespil på tallerkenen.

Bagte radiser med feta og basilikum.

3-4 pers.

2 bundter radiser

1-2 spsk olie

salt og peber

50 gr fetaost, tern eller et helt stykke

frisk basilikum

Klip toppen af radiserne, halver dem på langs og kom dem i en frysepose. Hæld olie, salt og peber ved radiserne og ryst posen godt. Vend radiserne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag radiserne ved 200 grader (varmluft) i 10-15 minutter, til de er lige netop møre og let lysebrune i kanten, men stadig har bid. Anret radiserne på et fad og smuldr fetaosten henover. Pynt med friskhakket basilikum. Server radiserne varme eller lune som tilbehør til grillmad.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)