Nej hvor har jeg bare glædet mig til at fortælle Jer om de her helt fantastiske bearnaisekartofler, som jeg lavede forleden aften, og som vi nød til en rigtig god bøf. På det sidste har jeg nemlig haft lyst til at eksperimentere lidt med de klassiske flødekartofler og i stedet arbejde mig hen i retning af “kartofler med smag af bearnaisesauce”. Derfor har jeg søgt inspiration rundt omkring, men jeg må være ærlig og sige, at der ikke rigtigt var noget at komme efter. Det nærmeste var forskellige udgaver af kartofler vendt i færdiglavet bearnaisesauce og og så en opskrift på flødekartofler, hvor fløden skulle blandes med et brev pulver-bearnaisesauce og efterfølgende hældes ved kartoflerne. Ideen fejler jo sådan set ingenting, men jeg bryder mig ganske enkelt ikke om smagen af pulver-bearnaise sauce, som jeg synes mangler både syre og estragon. Derfor kastede jeg mig i stedet ud i at lave en portion flødebagte bearnaisekartofler helt fra bunden med masser af frisk estragon og resultatet blev virkelig godt.

Jeg har frisk estragon stående i en potte på terrassen og jeg synes helt klart, at denne her opskrift kalder på frisk estragon. Man kan få det på de fleste planteskoler og i større supermarkeder og hvis man sætter planten i en lille potte og vander den med jævne mellemrum, så har man frisk estragon til resten af sommeren og kan lave både bearnaisesauce og kold bearnaisedressing, uden først at skulle bekymre sig om at skaffe estragon. Kan man slet ikke få fat i frisk estragon, så kan tørret estragon selvfølgelig også bruges – det skal jeg formentlig selv i gang med at eksperimentere med til vinter, for disse her bearnaisekartofler er ganske afgjort kommet for at blive.

Udover frisk estragon skal der bruges bearnaiseessens. Bearnaiseessens er det, som giver hele bearnaisesmagen og man kan sagtens lave det selv, for det består primært af eddike, finthakket skalotteløg og estragon, som koges ind til essens, men jeg plejer nu at have en lille flaske færdigkøbt bearnaiseessens stående i skabet. Man kan købe bearnaiseessens i alle større supermarkeder – nogle gange har de det også i Rema – og det er en lille, gul flaske fra Beauvais.

Jeg bruger gerne piskefløde, når jeg laver flødekartofler. Jeg synes, at den tykner meget bedre og så samler den sig ligesom nemmere omkring kartoflerne under bagningen, men bliver det for meget, kan man evt. spæde piskefløden med lidt mælk. Man kan også bruge madlavningsfløde, men herhjemme spiser vi hellere flødekartofler lidt sjældnere og så gør vi det ordentligt. Fløden blandes med bearnaiseessens, friskhakket estragon, et nip sukker, salt og peber og så er det ellers bare at smage sig frem til en god balance imellem sødme og syre. Husk, at man ikke helt kan sammenligne smagen med en klassisk bearnaisesauce, da denne tilsættes smør og æggeblommer, men jeg lover, at der sker ting og sager, når fløden varmes op sammen med kartoflerne i ovnen og det hele bliver cremet og lækkert.

Vi spiste som sagt kartoflerne med salat og en god bøf ved siden af. En rigtig hyggemiddag, som jeg bestemt ikke ville tøve med at servere for gæster. Bearnaisekartofler er i øvrigt oplagt tilbehør til gæstemiddage, da de kan laves i forvejen og blot skal sættes i ovnen ca 30 minutter inden de skal serveres.

Bearnaisekartofler

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 900 gr kartofler
  • 2,5 dl fløde (piske- eller madlavningsfløde)
  • 3 spsk bearnaiseessens
  • 2 spsk friskhakket estragon
  • 2 tsk sukker
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i skiver. Kom kartoflerne i en gryde med letsaltet vand og giv dem et hurtigt opkog i 1-2 minutter. Hæld herefter vandet fra kartoflerne og fordel dem i et ildfast fad. 
    Bland fløde, bearnaiseessens, estragon og sukker i en skål. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere essens eller sukker - der skal hverken mangle syre eller sødme. Når bearnaisesmagen er perfekt, vendes fløden ud over kartoflerne og fadet sættes i ovnen i ca 30 minutter ved 200 grader, til kartoflerne er møre og gyldentbrune på toppen. 
    Drys med lidt friskhakket estragon og server som tilbehør til oksesteg, bøffer, grillmad og lignende.

Noter

Man behøver ikke give kartoflerne et opkog, inden de blandes med fløden og sættes i ovnen, men jeg bruger normalt denne fremgangsmåde. Dermed sparer jeg noget tid i ovnen og sikrer mig desuden, at der ikke ligger et par "halvrå" kartofler i midten af fadet, som knaser, når man bider i dem. Giver man ikke kartoflerne et opkog, så skal de have ca 1 time i ovnen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)