Brusebadsboller. I grunden et lidt pudsigt navn til en bolle og jeg kan huske, da jeg første gang stødte på opskriften som barn i en af min mors kogebøger. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, om det betød, at bollerne skulle overhældes med vand, ligesom i et brusebad og selvom jeg ikke syntes, at det lød logisk, så må billedet af en bladefuld boller i en brusekabine alligevel have gjort et stort indtryk på mig, for jeg husker det den dag i dag.

Det er dog sidenhen gået op for mig, at brusebadsboller blot henviser til en portion boller, som er super nemme og hurtige at lave. Modsat alle mulige andre opskrifter på boller bagt med gær, skal de her nemlig ikke hæve meget længere end det tager at tage et dejligt bad, omkring 20-25 minutter, hvilket gør dem til ideelle morgenmadsboller. Jeg må indrømme, at vi som oftest spiser disse her skønne, koldthævede boller til morgenmad, da dejen hverken skal æltes eller formes, men blot røres sammen aftenen før, hæve på køl natten over og sættes på bagepladen med en ske om morgenen, men engang imellem bager jeg altså også en omgang klassiske brusebadsboller.

Brusebadsbollerne minder en smule om fødselsdagsboller og de er skønne med smør, ost eller marmelade. Man behøver selvfølgelig ikke kun at lave dem, eller at spise dem for den sags skyld, om morgenen, for de er helt perfekte til en kop eftermiddagste eller kaffe og hvem kan ikke bruge en opskrift på lækre og lynhurtige boller til en gang eftermiddagshygge?

Man kan tilføje stødt kardemomme til dejen, hvis man bryder sig om det (ca 1 tsk) – det giver en lækker smag, som minder en smule om krydderboller. Til gengæld anbefaler jeg ikke, at man dropper sukkeret, for sukker giver ligesom gæren et “boost” og sparker den i gang i en fart og når bollerne ikke får længere tid til at hæve i, så er det en ret god ide. Sukkeret kan dog udskiftes med honning, hvis man foretrækker det. Desuden kan man udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel eller grahamsmel, så bliver bollerne lidt ligesom disse her fødselsdagsboller med et groft twist, som også er ret lækre med både ost og syltetøj. Både til morgenmad og til eftermiddagshygge.

Brusebadsboller.

12 stk.

1 pk gær

½ dl vand, lillefingervarmt

2 tsk sukker

2 tsk salt

3 dl mælk

50 gr smør, smeltet

ca 450 gr hvedemel + lidt til æltning

Opløs gæren i det lune vand og tilsæt sukker, salt, mælk og smeltet smør. Tilsæt melet lidt ad gangen, måske skal der bruges lidt mere eller mindre, og ælt til en blank og smidig dej på et meldrysset bord. Form dejen til 12 boller, som sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til og lad dem efterhæve i 20-25 minutter. Bag bollerne ved 200 grader (ikke varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på ovnristen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)