Selv på denne her årstid, hvor det nok er grill og sommermad, som fylder mest, kan man nyde en omgang comfort food i form af et lækkert farsbrød, når sommeren engang imellem viser tænder og giver os et par dage med gråvejr og regn – præcis som i disse dage. Åhh hvor jeg elsker lyden og duften af sommerregn – og allerbedst bliver det, hvis det er varmt nok til, at terrassedørene kan stå åbne, imens regnen drypper ned udenfor. Og når så aftensmaden blot skal smækkes i ovnen og hygge sig i ca 45 minutter, imens de skønneste dufte breder sig til hele huset, så bliver det ikke meget bedre. .

Et farsbrød minder vel i bund og grund en hel del om en klassisk, forloren hare, men hvor jeg holder mig rimelig meget til “reglerne” og opskriften, når jeg laver forloren hare, så kan jeg sagtens finde på at tilføje forskellige slags smagsgivere til et farsbrød. Det er fx lækkert at give brødet et italiensk eller græsk twist ved at tilføje basilikum, soltørrede tomater og mozzarella i tern eller feta og oliven til farsen. Man kan også bruge hakket oksekød i stedet for svinekød og så tilføje friskhakket chili eller syltede jalapeños i mindre stykker, cheddarost i tern og lidt stødt spidskommen, så får man et farsbrød, som smager lidt a la tex mex.

Ønsker man sauce til farsbrødet, så kan den laves på præcis samme måde, som man laver sauce til en forloren hare. Nemlig ved at tilføje 4-5 dl bouillon til fadet, når brødet har fået ca. 15 minutter i ovnen. Når farsbrødet er færdigt, lægges det på et skærebræt med et stykke stanniol over og hviler og bouillonen i fadet sies over i en lille gryde og bringes i kog. Bouillonen jævnes, enten med en meljævning, med maizena eller ved at bruge saucejævner og tilsættes evt. en sjat fløde eller mælk og et par dråber kulør. Til sidst smages til med et nip sukker, salt og peber og saucen er klar.

Serverer man ikke sauce til farsbrødet, så anbefaler jeg i stedet en lækker salat med en cremet dressing, fx en broccolisalat med æbler eller en waldorfsalat med vindruer ved efterårstid og hvis man har lavet et græsk inspireret farsbrød, så kan man servere en god tzatziki til kartoflerne. En græsk bondesalat ved siden af vil også være et hit, ligesom en lækker tomatsalat med mozzarella og syltede rødløg er skøn til et italiensk, inspireret farsbrød.

Print opskrift Pin opskrift
4.7 fra 13 stemmer

Farsbrød med timian og bacon

Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 pk hakket svinekød
 • 1 løg (revet)
 • 2 fed hvidløg (pressede)
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 3 spsk hvedemel
 • 2 tsk tørret timian
 • 1 pk bacon i skiver
 • salt og peber

Ristede kartofler med timian.

 • 800 gr små kartofler
 • 2 spsk olie
 • 3 tsk tørret timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Rør hakket kød, løg, hvidløg, æg, mælk, mel, timian, salt og peber sammen i en skål. Hæld farsen i et ildfast fad og form den til et brød med en ske eller med hænderne. Kniber det med at få formet brødet ordentligt, så fugt hænderne let under vandhanen. 
  Halver baconskiverne og læg dem taglagt ovenpå farsbrødet, så de overlapper hinanden let. Bag brødet ved 180 grader varmluft i ca 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 75 grader. 
  Vask kartoflerne og dup dem let med køkkenrulle, så de ikke er alt for våde. Der er ingen grund til at skrælle dem. Hæld kartoflerne i en stor frysepose og kom olie, timian, salt og peber ved. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne. 
  Hæld kartoflerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem i ovnen ved 180 grader varmluft  i ca 30 minutter, eller til de er gyldne og møre. Rod evt. rundt i kartoflerne et par gange undervejs. Server kartoflerne til farsbrødet.

Noter

I stedet for ren svinekød kan man bruge halvt okse og halvt svinekød. Man kan også bruge hakket kalv og flæsk og endelig kan man bruge hakket kyllingekød. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)