Selv på denne her årstid, hvor det nok er grill og sommermad, som fylder mest, kan man nyde en omgang comfort food i form af et lækkert farsbrød, når sommeren engang imellem viser tænder og giver os et par dage med gråvejr og regn – præcis som i disse dage. Åhh hvor jeg elsker lyden og duften af sommerregn – og allerbedst bliver det, hvis det er varmt nok til, at terrassedørene kan stå åbne, imens regnen drypper ned udenfor. Og når så aftensmaden blot skal smækkes i ovnen og hygge sig i ca 45 minutter, imens de skønneste dufte breder sig til hele huset, så bliver det ikke meget bedre. .
Et farsbrød minder vel i bund og grund en hel del om en klassisk, forloren hare, men hvor jeg holder mig rimelig meget til “reglerne” og opskriften, når jeg laver forloren hare, så kan jeg sagtens finde på at tilføje forskellige slags smagsgivere til et farsbrød. Det er fx lækkert at give brødet et italiensk eller græsk twist ved at tilføje basilikum, soltørrede tomater og mozzarella i tern eller feta og oliven til farsen. Man kan også bruge hakket oksekød i stedet for svinekød og så tilføje friskhakket chili eller syltede jalapeños i mindre stykker, cheddarost i tern og lidt stødt spidskommen, så får man et farsbrød, som smager lidt a la tex mex.
Ønsker man sauce til farsbrødet, så kan den laves på præcis samme måde, som man laver sauce til en forloren hare. Nemlig ved at tilføje 4-5 dl bouillon til fadet, når brødet har fået ca. 15 minutter i ovnen. Når farsbrødet er færdigt, lægges det på et skærebræt med et stykke stanniol over og hviler og bouillonen i fadet sies over i en lille gryde og bringes i kog. Bouillonen jævnes, enten med en meljævning, med maizena eller ved at bruge saucejævner og tilsættes evt. en sjat fløde eller mælk og et par dråber kulør. Til sidst smages til med et nip sukker, salt og peber og saucen er klar.
Serverer man ikke sauce til farsbrødet, så anbefaler jeg i stedet en lækker salat med en cremet dressing, fx en broccolisalat med æbler eller en waldorfsalat med vindruer ved efterårstid og hvis man har lavet et græsk inspireret farsbrød, så kan man servere en god tzatziki til kartoflerne. En græsk bondesalat ved siden af vil også være et hit, ligesom en lækker tomatsalat med mozzarella og syltede rødløg er skøn til et italiensk, inspireret farsbrød.
Farsbrød med timian og bacon
Ingredienser
- 1 pk hakket svinekød
- 1 løg (revet)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 æg
- ½ dl mælk
- 3 spsk hvedemel
- 2 tsk tørret timian
- 1 pk bacon i skiver
- salt og peber
Ristede kartofler med timian.
- 800 gr små kartofler
- 2 spsk olie
- 3 tsk tørret timian
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Rør hakket kød, løg, hvidløg, æg, mælk, mel, timian, salt og peber sammen i en skål. Hæld farsen i et ildfast fad og form den til et brød med en ske eller med hænderne. Kniber det med at få formet brødet ordentligt, så fugt hænderne let under vandhanen. Halver baconskiverne og læg dem taglagt ovenpå farsbrødet, så de overlapper hinanden let. Bag brødet ved 180 grader varmluft i ca 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 75 grader. Vask kartoflerne og dup dem let med køkkenrulle, så de ikke er alt for våde. Der er ingen grund til at skrælle dem. Hæld kartoflerne i en stor frysepose og kom olie, timian, salt og peber ved. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne. Hæld kartoflerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 30 minutter, eller til de er gyldne og møre. Rod evt. rundt i kartoflerne et par gange undervejs. Server kartoflerne til farsbrødet.
Når du bruger tørret timian kan man ikke bruge frisk timian?
Hanne – Jo, det kan man sagtens. Jeg har bare ikke fået købt timian til min krydderurtesamling på terrassen endnu, så jeg var nødt til at bruge tørret 🙂
Der er en stor reklame der dækker over en del af teksten 👏 😕
Tror bare jeg finder mig en anden side desværre 🤔
Frederik – Hej med dig. Jeg har lige tjekket op på opskriften både via mobil, tablet og pc og her hos mig er der ikke noget, som dækker for teksten. Der er en film, som afspiller i det nederste, højre hjørne af bloggen, men den kan lukkes efter 5-10 sek.
Det koster mange penge at drive en blog, som er så stor, som min efterhånden er blevet, så reklamer er desværre en nødvendighed, medmindre jeg vil lave adgang til min blog via abonnement eller lign. og det har jeg ikke lyst til. Mine opskrifter skal være gratis til rådighed for alle 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej Anne-Kathrine.
1 pk kød hvor meget er det i gram?
De findes jo i flere forskellige størrelser.
Mvh. Eliz
Eliz – Det har du helt ret i, men som regel indeholder pakkerne jo 450-500 gr kød og du kan bruge begge dele til denne her opskrift 😀
Du skriver en pakke kød, men en pakke kan jo være 500 gr., 1000 gr., så vil høre hvor meget jeg egentlig skal bruge. På forhånd tak for dit svar
Birthe – Du har helt ret i, at jeg er lidt upræcis ift mængdeangivelserne og det skyldes, at de “gængse” pakker med hakket kød i supermarkederne indeholder alt mellem 400 og 500 gr kød. Tidligere har jeg været meget præcis i mine opskrifter, og eksempelvis angivet 450 gr hakket kød, hvis det var, hvad min pakke indeholdt, men så har jeg oplevet masser af spørgsmål a la – “i min pakke er der 400 gr eller 500 gr kød og du skriver 450 gr – hvad gør jeg?” Derfor prøvede jeg i stedet at skrive “1 pakke” for på den måde at illustrere, at 50/100 gr hakket kød fra eller til ikke spiller den store rolle rent bortset fra den færdige mængde mad, men du har jo helt ret i, at der også findes pakker med 1000 gr. Jeg må lige i tænkeboks endnu engang og så kan jeg da lige nævne, at du kan bruge 400 gr, 450 gr og 500 gr hakket kød til opskriften 😀
Hej, super god opskrift – og side i øvrigt.
Har dog samme problem som Frederik, hvis indlæg jeg dog næsten ikke kunne læse pga netop reklamer. De dækker ikke for selve opskriften, men derimod kommentarfeltet, som jo ellers også er rart at læse. Som sagt ellers lækker, lækker opskrift. 🙂
Mvh
Lasse – Tusind tak for din tilbagemelding – det skal jeg lige have tjekket op på, for det er bestemt ikke meningen 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg nyder dine opskrifter, men jeg har også nogle af de problemer, der er nævnt her. Jeg bor i udlandet, så en pakke kød skal jeg gætte mig til . Også når der nævnes en dåse tomater, 1/2 pakke gær og lignende.
Ingrid – Uhhh ja, det kan jeg godt se. Jeg må hellere prøve at forklare min bevæggrunde til, at jeg skriver, som jeg gør, for der er nemlig en virkelig god grund 🙂
Mine opskrifter er ret nemme at gå til, også for folk som ikke er så rutinerede i et køkken. Det bevirkede dog, at jeg fik et hav af henvendelser fra folk, hver gang jeg angav eksakte mål i en opskrift. Vi har nemlig efterhånden uhyggeligt mange forskellige mål på de samme varer i butikkerne i Danmark. Hvis jeg skrev 450 gr hakket svinekød i en opskrift, så fik jeg beskeder om, hvorvidt en pakke med 400 gr, 425 gr og 500 gr kunne bruges i stedet. Som regel fordi folk ikke lige kunne finde pakker med 450 gr kød.
Og da alle de nævnte mål fungerer lige fint i en fars, begyndte jeg bare at skrive 1 pakke, for så kunne folk bruge den størrelse, som de nu fik fat i. Jeg har dog ikke været OBS på, at I kan have nogle andre mål på eksempelvis hakket kød udenfor Danmark.
Til gengæld er jeg begyndt at angive eksakte mål igen, for selvom jeg får virkelig mange henvendelser hver gang, så er det trods alt nemmere at forholde sig til. Derfor retter jeg løbende de ældre opskrifter, så der igen kommer mål/gram på mængderne. Men denne her er jeg åbenbart ikke nået til endnu. Der er dog tale om 400-500 gr hakket kød 😀
Kan man komme både brød og kartofler i ovnen på samme tid? Dvs, når brødet har været inde i 15 minutter, så smider man kartoflerne ind over eller under brødet? Bare hvis man ikke har to ovne 😉
Martin – Det kan du sagtens – det er derfor, at ovnvarmen er angivet som varmluftsfunktion, for så behøver man slet ikke 2 ovne 😀 😉
Super… Mange tak 🙂
Tusind tak for alle de dejlige opskrifter jeg får tilsendt hver uge. Jeg er forholdsvis ny på siden, men har allerede brugt mange af dine opskrifter, da det er dejligt at du skriver så udførligt og også dine kommentarer om hvad man f.eks. kan bruge i stedet. Så stor tak herfra
Stella – Tusind tak for din søde hilsen 😀 Hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 😀
En pakke hakket svinekød
En pakke bacon
Hmmm
Kurt – Du har helt ret i, at jeg er en smule “uspecifik” i forhold til angivelsen af mål, når det kommer til kødet. Det var på et tidspunkt en helt bevidst strategi fra min side, da butikkerne efterhånden har pakker med kød i alle mulige og umulige mål 😉
Når jeg eksempelvis skrev 450 gr hakket kød i en opskrift, kunne jeg være helt sikker på, at jeg efterfølgende ville få spørgsmål, der gik på, om man ikke kunne bruge en pakke med 425 gr hakket kød, 500 gr hakket kød, 400 gr hakket kød, 450 gr hakket kød inkl. hakkede grøntsager osv osv. For ligesom at komme alle disse spørgsmål i forkøbet, valgte jeg i stedet at være konsekvent og skrive 1 pk hakket svinekød (for på den måde at synliggøre, at det var lidt underordnet, om der var 400 gr, 425 gr, 450 gr eller 500 gr i pakken) 🙂
Desværre har denne strategi jo vist sig også at give lidt bagslag, og jeg er begyndt at skrive eksakte mål på kødet i mine opskrifter igen 🙂 Så nu er der kun et par stykker af mine “gamle” opskrifter, hvor der stadig ikke er angivet mål, og jeg retter dem som regel til, når jeg støder på dem 🙂 I det her tilfælde kan du bruge alt fra 400-500 gr hakket svinekød og som regel bruger jeg en “almindelig” pakke bacon i skiver fra supermarkedets køledisk (som jo også kan variere i alt fra 5 skiver til 9 skiver) – suk 😀
Min dejlige mand har lige kokkereret denne lækre ret til mig – gravid og høj på hormoner var dette bare lige hvad jeg havde lyst til. Sååååå lækkert – tak for en skøn opskrift.
Charlotte – Hvor lyder det bare hyggeligt – dejligt at opskriften kunne bruges 🙂
Tak – jeg brugte din opskrift til at få den rigtige stegetid 🙂
Oskar – Velbekomme – dejligt at du kunne bruge opskriften 🙂