Et farsbrød hører vel mest efteråret og vinteren til. Præcis ligesom en rigtig god forloren hare. Men herhjemme spiser vi altså farsbrød det meste af året. Det er jo bare så perfekt, når aftensmaden blot skal smækkes i ovnen og hygge sig i ca 45 minutter. Og imens de skønneste dufte breder sig til hele huset, kan man jo passende rydde op i køkkenet og dække et fint bord. Så bliver det ikke meget bedre.

Se også – Græsk farsbrød I Forloren hare I Frikadeller I Farserede porrer

Opskrift på farsbrød med timian og bacon.

Indrømmet, farsbrød er ikke en vildt hurtig ret, for det skal jo bage i ovnen i ca 45 minutter. Til gengæld er det virkelig nemt at lave farsbrød. Faktisk er det nemmere end at lave frikadeller, for modsat frikadellerne så skal farsbrødet jo ikke formes i hånden og steges på panden. Det passer bare sig selv i ovnen.

Et farsbrød er derfor oplagt både til hverdag og weekend. Og vil man gerne være i god tid på en hverdag, så kan farsen sagtens røres sammen om morgenen og stilles på køl. Så er der bare tilbage at forme farsen til et brød og pynte det med bacon, inden det ryger i ovnen om aftenen. Faktisk kan man også gøre farsbrødet helt klart i fadet om morgenen, så det blot skal sættes i ovnen. Så bliver det ikke meget nemmere.

Tip! Se også tips til variationer, tilbehør og sauce til farsbrødet under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.69 fra 16 stemmer

Farsbrød med timian og bacon

Bagetid45 min
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr hakket svinekød (eller hakket kalv og flæsk)
  • 1 løg (revet)
  • 2 fed hvidløg (pressede)
  • 1 æg
  • ½ dl mælk
  • 3 spsk hvedemel
  • 2 tsk tørret timian
  • 1 pk bacon i skiver (ca 7-8 skiver)
  • salt og peber

Ristede kartofler med timian.

  • 800 gr små kartofler
  • 2 spsk olie
  • 3 tsk tørret timian
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Kom hakket kød, løg, hvidløg, æg, mælk, mel, timian, salt og peber i en skål og rør det sammen til en ensartet fars.
  • Hæld farsen i et ildfast fad og form den til et brød med vha en ske eller med hænderne. Kniber det med at få formet brødet, så fugt hænderne let under vandhanen. 
  • Halver baconskiverne og placer dem ovenpå farsbrødet, så de overlapper hinanden let.
  • Sæt fadet i ovnen og bag farsbrødet ved 180 °C (varmluft) i ca 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 75 °C.

Ristede kartofler

  • Skrub kartoflerne og dup dem let med køkkenrulle, så de ikke er alt for våde.
  • Hæld kartoflerne i en frysepose og kom olie, timian, salt og peber ved. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne. Hæld kartoflerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rist kartoflerne i ovnen ved 180 °C (varmluft) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og møre. Rod evt. rundt i kartoflerne et par gange undervejs.
  • Placer de ristede kartofler i fadet sammen med farsbrødet og server.
  • Bliver der rester, så kan farsbrødet holde sig i 2-3 dage på køl, hvis det er pakket godt ind. Farsbrødet kan desuden fryses.

Noter

Lækre variationer.

Et farsbrød minder jo i bund og grund en hel del om en forloren hare. Men imens jeg holder mig rimelig meget til den klassiske opskrift, når jeg laver forloren hare, så kan jeg sagtens finde på at tilføje forskellige slags smagsgivere til et farsbrød.

Man kan eksempelvis give brødet et italiensk eller græsk “twist” ved at tilføje basilikum, soltørrede tomater og mozzarella i tern eller feta og oliven til farsen.

Man kan også bruge hakket oksekød i stedet for svinekød og så tilføje friskhakket chili eller syltede jalapeños i mindre stykker, cheddarost i tern og lidt stødt spidskommen. Så får man et farsbrød, som smager lidt a la tex mex.

Lækkert tilbehør til farsbrød.

Serverer man ikke sauce til farsbrødet, så anbefaler jeg i stedet en lækker salat med en cremet dressing. Det kunne fx være en broccolisalat med æbler eller en waldorfsalat med vindruer ved efterårstid.

Har man lavet et græsk inspireret farsbrød, så kan man servere en god tzatziki til kartoflerne. En græsk bondesalat kunne også være et hit. Og en lækker tomatsalat med mozzarella og syltede rødløg er skøn til et italiensk, inspireret farsbrød.

Sauce til farsbrødet.

Ønsker man sauce til farsbrødet, så kan den laves på præcis samme måde, som man laver sauce til en forloren hare.

Tilføj 4-5 dl bouillon til fadet, når brødet har fået ca. 15 minutter i ovnen. Når farsbrødet er færdigt, lægges det på et skærebræt med et stykke stanniol over og hviler, imens saucen laves.

Bouillonen i fadet sies over i en lille gryde, bringes i kog og jævnes enten med en meljævning, med maizena eller ved at bruge saucejævner. Herefter tilsættes en sjat fløde eller mælk og evt et par dråber saucekulør. Til sidst smages til med ribsgelé eller et nip sukker og salt og peber og så er saucen klar.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)