Sommersol og kærnemælkskoldskål med sprøde kammerjunkere hører uløseligt sammen. Herhjemme spiser vi i hvert fald en hel del koldskål i løbet af sommermånederne. Jeg laver gerne en ordentlig portion af denne her lækre og cremede vanillekoldskål uden æg, som er super nem at lave. Og så står koldskålen ellers klar med låg på i køleskabet, så man kan tage sig en portion, når man får lyst. Forleden dag prøvede jeg så for første gang at lave en koldskålskage og det blev sørme en også stor succes. Et let og luftig kage med masser af smag af vanilje og citron og en knasende, sprød bund af knuste kammerjunkere. En skøn kage, som jeg er helt sikker på, også vil være et hit som dessert til Skt Hans.

Koldskålskage med sprøde kammerjunkere.

Jeg knuste kammerjunkerne til bunden i min food processor, til de var helt fint smuldrede. Præcis ligesom når man laver en bund til cheesecake. Man kan også bare kommer kammerjunkerne i en stor frysepose og banke på dem med en kødhammer eller bruge en kagerulle. Men da kammerjunkere er en smule hårdere end digestive kiks – som jeg normalt bruger til bund i eksempelvis en cheesecake – brugte jeg food processoren. Jeg kan også sagtens forestille mig, at man kan bruge en mini hakker. I hvert fald hvis man deler portionen op og knuser kammerjunkerne over nogle gange.

Der skal bruges husblas, for at kagen kan stivne og selvom husblas har ry for at være svært at arbejde med, så vil jeg skynde mig at sige, at det behøver det ikke være, når bare man er lidt omhyggelig. Jeg smelter gerne husblas i mikrobølgeovnen i stedet for over vandbad, da det er meget nemmere og efterfølgende blander jeg så den lune husblas med den kolde fromage lidt ad gangen, indtil husblassen er afkølet og tempereret. På den måde får husblassen ikke et “chok” og klumper, når det varme møder det kolde.

Topping med variationer.

Jeg pyntede koldskålskagen med kirsebær, men der kunne lige så godt have været brugt andre sommerbær som fx jordbær eller hindbær. Lidt knuste kammerjunkere og et drys flormelis eller hakket, hvid chokolade havde også været lækkert. Desuden kan man pynte kagen med gelé, præcis som med de klassiske cheesecakes. Jeg kunne forestille mig, at et lag jordbær eller kirsebærgelé ville være helt perfekt. Lime eller citrongelé er også en mulighed, men måske bliver det liiiidt for surt. Koldskålskagen er jo ret syrlig i sig selv.

Kagen skal trække for øvrigt trække i minimum 6 timer, så den får tid til at stivne. Den kan derfor uden problemer laves i god tid og meget gerne dagen før, den skal spises. Så kan den nemlig stå på køl og sætte sig i løbet af natten.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Koldskålskage

Samlet tid45 min
Antal: 12 stykker
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 250 gr kammerjunkere
 • 125 gr smør (smeltet)
 • 7 ark husblas
 • ½ liter kærnemælk
 • 125 gr flormelis
 • 1 vaniljestang
 • 1 usprøjtet citron (revet skal og saft)
 • ½ liter piskefløde
 • friske bær til pynt, fx kirsebær

Fremgangsmåde

 • Knus kammerjunkerne ved at komme dem i en food processor og blende dem til rasp. Man kan også komme dem i en stor frysepose og banke på posen med en kagerulle.
 • For en springform (ca 22 cm i diameter) med bagepapir i bunden og en strimmel bagepapir hele vejen rundt i kanten – kageplastik kan også bruges.
 • Bland kammerjunkerasp med smeltet smør og pres det ud i bunden af springformen med bagsiden af en ske. Glat overfladen pænt og stil bunden til side.
 • Læg husblas i blød i koldt vand.
 • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem ud i lidt flormelis, så de skilles ad.
 • Bland kærnemælk, flormelis, vanilje og citronskal.
 • Knug vandet af husblassen og kom den i en lille skål sammen med citronsaften. Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, så husblassen smelter. Har man ingen mikrobølgeovn, kan husblassen smeltes i citronsaften over vandbad.
 • Rør 1 spsk af kærnemælksblandingen ud i husblassen. Fortsæt med at røre kærnemælksblanding ud i husblassen en skefuld ad gangen, indtil husblassen er nogenlunde afkølet. Rør derefter husblasblandingen over i skålen med resten af kærnemælksblandingen. 
 • Pisk fløden til skum og vend flødeskummet i kærnemælksblandingen.
 • Smag til – måske skal der lidt mere citronsaft eller flormelis i blandingen.
 • Fordel kærnemælksblandingen ovenpå kammerjunkebunden og stil springformen i køleskabet i minimum 6-8 timer, men gerne til dagen efter.
 • Ved servering fjernes springform og bagepapir og kagen pyntes med friske bær og evt. et drys flormelis.

Noter

Kagen kan sagtens holde sig frisk på køl i 3-4 dage, hvis bare den er tildækket. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)