Mad til bilturen – masser af tips og ideer…

7 kommentarer
Inspiration

Sommerferien er skudt i gang og om ikke så lang tid, suser rigtig mange af os ud i landet (eller ud af landet) på ferier og udflugter med kortere eller længere køreture ventende foran os. Uanset om man skal opholde sig i bilen i 3 timer eller i 3 dage, så kan det være en rigtig god idé, at have styr på forplejningen, så man ikke er tvunget til at gøre holdt ved alt for mange tankstationer undervejs og tanke andet end benzin.

Selvfølgelig står det enhver frit for at spise på rastepladsernes restauranter, men min erfaring er, at det ofte er både dyr og dårlig mad, der serveres. Hvis man har lyst til at prøve at undgå maden fra tankstationerne – og samtidig gerne vil gøre det både nemt og lækkert – så har jeg i dette her indlæg samlet masser af tips og ideer til mad og snacks på bilturen (også til chaufføren). Kig evt. også i dette her indlæg, hvor jeg har samlet 35 tips og ideer til madpakkerne – de fleste vil også fungere perfekt på en lang køretur.

Selv er jeg vokset op med en campingvogn og lange ture sydpå, men da vi havde “huset på ryggen” som en anden snegl, har nedkøling af mad og drikkevarer aldrig været det store problem for os. Alligevel anbefaler jeg, at man er opmærksom på køleforholdene og har man ikke mulighed for at holde maden kold, så er det måske en god ide at tænke i de kødfri og vegetariske alternativer, så det ikke ender med dårlige maver.

Der er ingen tvivl om, at en køletaske er smart, når man skal køre langt og gerne vil holde maden kold. Især en køletaske, som kan sættes til bilens stik og kan fungere som et lille køleskab, er genial på de rigtig lange ture. Men køletasker fylder også en hel del og har man nu ikke plads til sådan en i bilen, når der skal være plads til kufferter og ligende, så må man i stedet tænke lidt kreativt. Vandflasker og juicekartoner kan fryses ned – på den måde kan de fungere som køleelementer, hvis de lægges i bunden af en pose og maden placeres ovenpå. Desuden er det skønt med kolde drikkevarer efterhånden som flaskerne med vand og juice smelter. Tænk gerne stort og fyld 2 liters flasker i stedet for ½ liters flasker – det tager trods alt noget længere tid for en 2 liters flaske at tø op.

Sandwiches er både nemme og lækre at have med på farten. De kan fyldes med forskellige slags fyld, så der er noget for enhver smag og faktisk kan de også spises i bilen, uden at svine for meget. Fyld boller, flütes eller sandwichbrød med æggesalat, tunsalat, skinkesalat eller hønsesalat hjemmefra og snup en sandwich, når sulten melder sig. Lige præcis trekantsandwiches, bliver faktisk bedre af at ligge natten over, så brødet kan suge smag fra fyldet, men vil man hellere have helt frisksmurte sandwiches, så kom fyldet i bøtter hjemmefra – bruger man færdigkøbt fyld, så ligger det jo i bøtter i forvejen. Tag et sandwichbrød i skiver med hjemmefra, bag en portion lækre rugbrødsboller eller hold ind ved en bager eller et supermarked undervejs og køb en stak boller eller et brød. Når det så er tid til frokost, er det bare at vælge fyld, lægge det på brødet og spise.

Rugbrødsmadder lyder måske ikke sådan særlig festligt, men til gengæld kan det gøres både nemt og enkelt – også selvom man ikke har en køletaske til rådighed. Køb et lækkert rugbrød hos bageren – eller bag et selv – og få det skåret i skiver. Kog nye kartofler og hårdkogte æg og pak dem ned. Køb også en bakke lækre, solmodne tomater, avocadoer og en tube god mayonnaise. Husk skærebræt og kniv, salt og peber. Og så er der ellers mulighed for at finde en hyggelig rasteplads og lave kartoffelmadder, æggemadder, avocadomadder og tomatmadder med mayonnaise. Overvej også at tage en dåse tun eller makrel i tomat med og er der mulighed for at få noget på køl, så kan man jo også tage lidt lækkert pålæg med. SÅ simpelt og alligevel SÅ godt.

Det er supernemt at tage en pastasalat med på farten. Jeg synes, det er nemmest, at opbevare salaten i en stor bøtte med låg – gerne en som kan smides væk, når den er tom – og så fordele salaten på paptallerkner og spise med plastikgafler, som efterfølgende smides væk. Der er ingen grund til at køre langt med en posefuld opvask i bagagerummet. Jeg har samlet alle mine bedste pastasalater lige her, men tænk over, om der er mulighed for at holde salaten kold på turen og hvis ikke, hvor lang tid der så går, inden den bliver spist. Går der meget lang tid uden køl, så drop evt. kødet i salaten og lav en vegetarversion, så ingen får dårlige maver. Vegetariske alternativer til pastasalater kunne også være en tabouleh med bulgur eller denne her rissalat med grønt.

Hjemmebagte pizzasnegle, pølsehorn, mini pizzaer og pirogger med krydret fyld er selvfølgelig oplagte at have med på bilturen. Det hele kan spises her og nu og kræver ingen særlig indpakning, bestik eller tallerkener. Både pizzasnegle og mini pizzaer kan laves i en kødfri version med tomat og ost og pirogger kan sagtens laves med eksempelvis fyld af kartofler, ost og rosmarin eller bare med krydret hvidkålsfyld uden oksekød, hvis ikke der er mulighed for at holde maden kold.

Små frikadeller, fiskefrikadeller, stegte kyllingelår eller kyllingespyd og skæreost skåret ud i stave eller ostehaps. Alt sammen lige til at hapse – også selvom bilen ikke holder stille – og her kan chaufføren også være med. Lav gerne en stor portion, da både frikadeller og kylling også er geniale som tilbehør til pastasalater og rissalat.

Wraps bestående af tortillapandekager smurt med flødeost og toppet op med salat og skinke, roastbeef, hamburgerryg, kyllingepålæg, røget laks eller lignende. Rul pandekagen stramt om fyldet og pak ind i film. Lav gerne wraps dagen i forvejen – de bliver kun bedre af at ligge. Halver evt. wrapsene ved servering, så er de lige til at spise i 4-5 mundfulde.

Grønsager i stave og frugt i mundrette bider er genialt på lange køreture og kan spises her og nu, når sulten melder sig. Det er ikke nødvendigt at holde frugt og grønt koldt og så sviner det ikke, men sørg alligevel for et par vådservietter. Medbring evt. en bøtte med hjemmelavet hummus eller lignende dip, hvis det får grønsagerne til at “smage bedre”, men det kræver næsten, at der holdes pause på en rasteplads, hvis alle skal have mulighed for at få dip til grønsagerne. Man kan også bare tage frisk frugt og så en kniv og et skærebræt med på turen. Det giver også mulighed for at købe frugt som fx meloner undervejs.

Der er ingen tvivl om, at det kan være en prøvelse at køre langt med 3 unger på bagsædet, som er høje på sodavand, slik og chokoladekiks, men en hjemmebagt bastognekiks, en enkelt småkage eller et stykke hjemmebagt kage til kaffen vælter jo ikke læsset. Vil man gerne have lidt sødt, så har jeg samlet 15 skønne skærekager lige her og de er alle lige til at bage og tage med på turen.

Min svigermor er stadig ikke helt kommet sig over dengang, hvor hun skulle betale 45 kr for et lille bæger sort kaffe på en tankstation og jeg kan faktisk godt følge hende. Vil man gerne have kaffe og te, og måske varm kakao til ungerne, så kan en lille el-kedel, som kan gå i bilens stik, faktisk hurtigt tjene sig selv ind, hvis man sammenligner med tankstationernes priser. Tag et glas nescafe, tebreve eller et par breve varm kakao med hjemmefra og måske også en stor dunk med vand og så kan der holdes hyggelige kaffepauser på rastepladserne undervejs. Vil man gå “all in”, så kan man også tage en spraydåse med flødeskum og mini skumfiduser med til kakaoen – jeg lover, at ungerne bliver imponeret. Og har man kopnudler eller en kop pulversuppe med, så får de da også lige et skævt kogende vand og så kan alle holde den gående til aftensmaden.

Nødder og tørret frugt er en lækker snack og genialt til den lille sult. Bland evt. selv en boks hjemmefra med forskellige slags nødder og mandler, rosiner, abrikoser, dadler og hvad man ellers kan lide. På den måde behøver man ikke åbne 5 forskellige poser, fordi den ene vil have rosiner og den anden vil have cashewnødder. Skal man tænke lidt på pladsen, så brug evt en boks, som kan smides ud, når den er tom, fx et bæger med låg fra en liter is.

Det kan være en rigtig god idé, at huske en stak vådservietter, hvis man spiser, imens man kører. Frugt i mundrette stykker eller et pølsehorn kan sagtens give klistrede fingre og så er det nemt, lige at finde en serviet frem og få tørret fingrene. Alternativt kan man købe en stak engangs-skumvaskeklude og vride dem op og komme dem i en pose, inden man tager hjemmefra. Holder man posen lukket, skal kludene nok holde sig våde og det er nemt lige at tørre fingrene og smide kluden ud, næste gang man holder ved en skraldespand. Husk evt. en lille pose til affald i bilen – det er rart, at man kan få æbleskrog, brugte servietter og stanniol væk med det samme og blot skal smide posen i en skraldespand på en rasteplads.

7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Signe Op.
5 år siden

Rigtig gode tips! De ryger i min “bilferie”-mappe på Bloglovin ?

Signe Op.
5 år siden

Og tak, for pokker! ?

Maden i mit liv.
5 år siden

Signe – Velbekomme 🙂 Det glæder mig, at du kan bruge ideerne. Og rigtig dejlig ferie til Jer 😀

Nynne
5 år siden

MEGA-fed side med en masse gode idéer! Sejt 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Nynne

Nynne – Velbekomme – det glæder mig, at du kan bruge mine ideer 🙂

Jenny
5 år siden

Tip, pølsehorn, piroger, etc. Frys dem ned, tag dem ud af fryseren om morgnen, så er de tøet op til frokost, og men man undgår køleproblemer

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Jenny

Jenny – Tak for dit gode råd, som hermed er givet videre 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)