Vi spiser masser af tomatsalater i løbet af sommeren. Både til frokost, med et stykke godt brød ved siden af, og som tilbehør til aftensmaden og faktisk hører tomatsalat nok til en af de allermest simple salater, som jeg kender. I en helt plain udgave kan man jo sagtens klare sig med et par gode tomater i både, hakket løg, frisk basilikum, god olivenolie og lidt flagesalt på toppen og denne fremgangsmåde benytter jeg mig jævnligt af i løbet af sommeren, når tomaterne er gode og solmodne.

Denne her udgave af tomatsalat er måske nok en smule mere avanceret end den helt simple salat ovenfor. Jeg kan godt lide at tænke på den som en lidt mere luksuriøs form for tomatsalat, for den er fuld af lækre sager og har et smukt farvespil, men den er ikke på nogen måde mere besværlig at fremstille. Vil man lave syltede rødløg til salaten – og det anbefaler jeg virkelig, at man prøver, for det smager vidunderligt – så skal man godt nok lige i gang en times tid før, salaten skal spises, for løgene skal trække smag fra eddikelagen, men ellers er der ikke noget, som man skal tage højde for. De syltede rødløg kan for øvrigt sagtens holde sig på køl, så man kan forberede dem flere dage i forvejen, eller lave en ekstra stor portion, når man alligevel er i gang – de smager skønt i alt fra hotdogs og burgere til sandwiches eller måske bare som tilbehør til maden i stedet for asier, agurkesalat eller lignende.

Har man lavet syltede rødløg til sin tomatsalat, så kan man lige så godt bruge lidt af eddikelagen, når dressingen skal laves. Der skal bruges eddike i dressingen og smages til med sukker under alle omstændigheder, så hvorfor ikke bruge den sød-syrlige lage, som alligevel blot skal kasseres, når rødløgene er spist?

Jeg kan godt lide at tilsætte lidt sennep til dressingen – ca ½ – 1 tsk – men det afhænger selvfølgelig af smag og behag og hvilken slags sennep der bruges. Selv bruger jeg en classic, yellow mustard, som er en rimelig mild sennep, men bruger man en stærk Dijon sennep, skal man måske lige starte med ½ tsk og så smage sig frem. Sennep kan selvfølgelig også udelades, så bliver det bare til en klassisk olie-eddike dressing, som fungerer vældig fint til tomatsalat.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Tomatsalat med syltede rødløg

Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 rødløg (skåret i tynde både)
 • ½ dl lys eddike
 • 40 gr sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 300 gr små tomater
 • 1 kugle frisk mozzarella (eller 1 pk mini mozzarellakugler)
 • oliven (kan udelades)
 • frisk basilikum

Dressing

 • 4 tsk olivenolie
 • 4 tsk eddikelage fra de syltede rødløg (kan erstattes af eddike + lidt sukker)
 • ½ tsk sennep (kan udelades)
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Start med at klargøre de syltede rødløg. Kom eddike, sukker og salt i en lille gryde og varm det op. Det behøver ikke koge, men salt og sukker skal lige opløses.
 • Tag gryden af varmen og vend rødløg i eddikelagen. Stil gryden til side og lad løgene trække i ca 1 time. Vend lidt rundt i løgene engang imellem, så de kan trække smag fra lagen.
 • Skær tomaterne i halve og kom dem i en skål.
 • Hæld vandet fra mozzarellaen og pluk den i mindre stykker. Bruger man mini mozzarellakugler, kan man evt. halvere dem og ellers bare komme dem i skålen sammen med tomaterne.
 • Rør olie, eddikelage og sennep sammen til en cremet dressing. Smag til med sukker, salt og peber og vend dressingen i salaten.
 • Dræn løgene for væde og anret dem ovenpå salaten.
 • Pynt med oliven og frisk basilikum og server.

Noter

Frisk mozzarella kan selvfølgelig erstattes af en god fetaost.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)