Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Flødekartofler med pikantost…

2 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

For et par uger siden eksperimenterede jeg med bearnaise flødekartofler, og nu har jeg forsøgt mig med en omgang flødekartofler med pikantost. Jeg er afgjort inde i en periode, hvor jeg synes, det er sjovt at eksperimentere med tilbehør og selvom flødekartofler måske mest hører efteråret og vinteren til, fordi man der kan få nogle skønne kartofler, som egner sig fantastisk til bagning, så kan man sagtens bruge de kartofler, som man kan købe i butikkerne lige nu.

Vi spiste kartoflerne til en skøn flanksteak fra grillen forleden aften og fik en stor skål blandet salat ved siden af – en rigtig hyggemiddag, som vi heldigvis kunne spise på terrassen. Et glas vin til hver blev det også til og så nød vi ellers bare at sidde i haven og at vinden for en gang skyld havde lagt sig. Jeg synes altså, at det blæser ret meget for tiden, men det kan godt være, at det hænger sammen med, at vi bor lige ud til vandet. Det kan også være, at det bare er mig. Nå, tilbage til kartoflerne!

De flødebagte kartofler er super nemme at lave og faktisk går det også ret hurtigt – i hvert fald hvis kartoflerne har fået et hurtigt opkog, hvilket jeg kommer lidt nærmere ind på i opskriften herunder. Faktisk kan man også nemt bruge en rest kogte kartofler fra dagen før, som blot skal skæres i skiver og fordeles i et ildfast fad, så kog evt. lidt ekstra.

Jeg tilsatte et hakket løg til ostesaucen, som lige blev sauteret kort på panden, men løget kan sagtens erstattes af forårsløg eller porre i tynde ringe. Man kan også bruge peberfrugt eller squash i små tern og man kan gøre saucen mere eller mindre spicy ved at tilsætte forskellige slags krydderier, fx lidt paprika, frisk chili, presset hvidløg og ligende. Og selvfølgelig kan pikantosten udskiftes med en hvilken som helst anden lækker friskost med smag.

Udover ekstra grønsager kan man også tilsætte kød til kartoflerne, fx stegt kyllingebryst skåret i mindre stykker, stegt bacon i tern eller skinke i strimler og på den måde få en hel, selvstændig ret ud af flødekartoflerne. Server med en blandet salat og måske lidt brød og så er der ellers super nem og lækker aftensmad til hele familien med et minimum af arbejde.

4,25 fra 4 stemmer

Flødekartofler med pikantost

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 time
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 900 gr kartofler
 • 1 tsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 200 gr gul pikantost
 • dl madlavnings- eller piskefløde
 • 1 dl mælk (kan erstattes af fløde)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Giv evt. kartoflerne et hurtigt opkog i en gryde med vand – ca 2-3 minutter fra vandet koge. Det halverer tilberedningstiden i ovnen. Hæld vandet fra kartoflerne og fordel dem i et ildfast fad. Giver man ikke kartoflerne et opkog, fordeles de rå kartoffelskiver blot i et ildfast fad.
 • Varm olien op på en pande og sauter løget heri uden at det tager farve.
 • Tilsæt pikantost, fløde og mælk og opvarm saucen under omrøring til osten smelter og saucen tykner. Smag til med salt og peber og fordel ostesaucen ovenpå kartoflerne.
 • Bag kartoflerne ved 200 °C (varmluft) i 30-60 minutter, afhængig af om kartoflerne har fået et opkog eller ej, indtil de er møre og gyldne på toppen.
 • Bliver kartoflerne lidt mørke, kan man evt. dække fadet med et stykke stanniol under den sidste del af bagningen.
 • Server flødekartoflerne som tilbehør til kød og grillmad.
I stedet for pikantost kan man bruge en hvilken som helst anden form for flødeost/friskost med smag, fx grøn pikant, hvidløgsost eller krydderost. 
Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lise
6 år siden

De Smager dejligt. – Har du prøvet at forberede de lækre flødekartofler på forhånd og varme op ved servering eller skal man hellere forkoge, og hælde sovsen over og stille på køl indtil de skal tilberedes? Tænker på hvis, man skal bruge dem til en buffet.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Lise

Lise – Jeg tror, jeg ville bruge dit forslag nummer 2 og vente med selve tilberedningen. Kartoflerne suger jo en del af saucen under tilberedningen og når de så skal tilberedes 2 gange, kan du risikere, at det bliver en lidt tør omgang 🙂 Har du mulighed for blot at fordele de forkogte kartofler i fadene og beholde saucen i en gryde, så den kan varmes hurtigt igennem, lige inden den hældes over kartoflerne og fadene stilles i ovnen, så vil det være det absolut mest effektive, hvis man tænker tilberedningstid. Alternativt skal du huske på, at det kan være, kartoflerne skal have lidt længere tid i ovnen end min opskrift siger, for at blive helt gennemvarme, når sauce og kartofler kommer lige fra køleskabet 🙂