Vi nåede det! Forleden aften kørte vi en lille tur efter aftensmaden og heldigvis var der stadig massevis af de smukke, hvide hyldeblomstskærme på buskene, så 1-2-3 fik jeg plukket 25 store skærme og så var der til den lille portion hyldeblomstsaft, som jeg havde håbet at få i hus. Vi har åbenbart ikke drukket så meget hyldeblomstsaft i det forgangne år, for der er stadig masser af saft i fryseren – derfor har jeg droppet den store portion i år og laver kun en lille bitte smule – lige nok til et par desserter og lidt madlavning her henover sommeren. Jeg laver så i stedet hyldebærsaft, når den tid kommer og det kan jeg tilsyneladende ikke lave for meget af, for uanset hvor stor en portion der plukkes og efterfølgende koges, så forsvinder det sporløst i løbet af efteråret og vinteren.

Da denne her portion hyldeblomstsaft er så lille, hælder jeg den bare på et par flasker, som jeg sætter i køleskabet – her kan den sagtens holde sig 1-2 måneder pga den store sukkermængde, som virker konserverende, men normalt kommer jeg faktisk min hyldeblomstsaft på plastflasker og kommer dem så i fryseren, hvor saften fint kan holde sig i et års tid. Og så er det bare at tø flaskerne op enkeltvis, efterhånden som de skal bruges.

Jeg planlægger foreløbigt at bruge saften til at marinere jordbær i, til eddikelagen til agurkesalat, til mousser og fromager og så smager det faktisk også ret godt, hvis man lige tilsætter 2-3 spsk saft til en portion hjemmelavet jordbærmarmelade, som dermed bliver til en hyldeblomst-jordbærmarmelade. Hyldeblomstsaften smager jo ret kraftigt, så der skal ikke bruges særlig meget for at give smag til marmeladen. Og mon ikke også en smule af saften bare bliver drukket som den er – enten fortyndet med vand eller danskvand?

Hjemmelavet hyldeblomstsaft.

20-25 hyldeblomstskærme

2-3 usprøjtede citroner

500 gr sukker

2 spsk citronsyre

1 liter kogende vand

Gå hyldeblomsterne efter for smådyr, men lad være med at skylle dem. Hvis man skyller dem, skyller man også det gule pollenstøv af og der sidder meget af smagen. Skær citronerne i tynde skiver eller halver dem og pres saften af dem. Kom sukker og citronsyre i en skål, hæld kogende vand på og rør rundt til sukkeret er opløst. Tilsæt hyldeblomster og citronskiver eller citronsaft og de tomme citronskaller og rør rundt. Dæk skålen til og stil den på køl. Lad hyldeblomstdrikken trække i ca 3 dage, inden den sies og hældes på rene plastflasker. Sæt flaskerne i fryseren og tø dem op, efterhånden som de skal bruges. Ved servering fortyndes hyldeblomstsaften med vand eller danskvand efter smag.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)