Vi nåede det! Forleden aften kørte vi en lille tur efter aftensmaden og heldigvis var der stadig massevis af de smukke, hvide hyldeblomstskærme på buskene. 1-2-3 fik jeg plukket 25 store skærme og så var der til den lille portion hyldeblomstsaft, som jeg havde håbet at få i hus.

Vi har åbenbart ikke drukket så meget hyldeblomstsaft i det forgangne år, for der er stadig saft i fryseren. Derfor har jeg droppet den store portion i år og laver kun en lille bitte smule – lige nok til et par desserter og lidt madlavning her henover sommeren. Jeg laver så i stedet hyldebærsaft, når den tid kommer og det kan jeg tilsyneladende ikke lave for meget af, for uanset hvor stor en portion der plukkes og efterfølgende koges, så forsvinder det sporløst i løbet af efteråret og vinteren.

Da denne her portion hyldeblomstsaft er så lille, hælder jeg den bare på et par flasker, som jeg sætter i køleskabet. Her kan den sagtens holde sig 1-2 måneder pga den store sukkermængde, som virker konserverende. Ellers kommer jeg min hyldeblomstsaft på plastflasker og kommer dem så i fryseren, hvor saften fint kan holde sig i et års tid. Og så er det bare at tø flaskerne op enkeltvis, efterhånden som de skal bruges.

Jeg planlægger foreløbigt at bruge saften til at marinere jordbær i, til eddikelagen til agurkesalat, til mousser og fromager. Det smager også ret godt, hvis man tilsætter 2-3 spsk saft til en portion hjemmelavet jordbærmarmelade, som dermed bliver til en hyldeblomst-jordbærmarmelade. Hyldeblomstsaften smager jo ret kraftigt, så der skal ikke bruges særlig meget for at give smag til marmeladen. Og mon ikke også en smule af saften bare bliver drukket som den er – enten fortyndet med vand eller danskvand?

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Hyldeblomstsaft

Samlet tid5 min
Antal: 1 liter
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 25 hyldeblomstskærme
 • 3 stk usprøjtede citroner
 • 500 gr sukker
 • 2 spsk citronsyre
 • 1 liter kogende vand

Fremgangsmåde

 • Gå hyldeblomsterne efter for smådyr, men lad være med at skylle dem. Hvis man skyller dem, skyller man også det gule pollenstøv af og der sidder meget af smagen.
 • Skær citronerne i tynde skiver eller halver dem og pres saften ud af dem.
 • Kom sukker og citronsyre i en skål, hæld kogende vand på og rør rundt til sukkeret er opløst.
 • Tilsæt hyldeblomster og citronskiver eller citronsaft og de tomme citronskaller til sukkervandet og rør rundt. Dæk skålen til og stil den på køl.
 • Lad hyldeblomstdrikken trække i ca 3 dage, inden den sies og hældes på rene (plast)flasker. Sæt flaskerne i fryseren og tø dem op, efterhånden som de skal bruges.
 • Ved servering fortyndes hyldeblomstsaften med vand eller danskvand efter smag.

Noter

I stedet for plastflasker kan man hælde saften på rengjorte (skoldede og evt. skyllet med atamon eller alkolhol) glasflasker og opbevare dem i et skab eller lign. Man kan også hælde saften på fryseposer og lægge dem i fryseren men pas på, der ikke går hul på nogle af poserne, før saften er stivfrossen. Det er virkelig klistret!!!

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)