Kanelkage. En klassisk skærekage, som jeg altid har været ret vild med, men som jeg af den ene eller anden grund ofte glemmer, så der kan faktisk gå år imellem, at jeg bager den. Men nu er Morten jo taget til England for at arbejde i halvandet døgns tid, så i går havde jeg inviteret mig selv til eftermiddagste hos mine forældre og udover en pladefuld friskbagte müsliboller, fik jeg også lyst til at tage en eller anden form for kage med. Sikken et held, at de bor lige på den anden side af vejen, for jeg fik efterhånden lidt at slæbe på – Villy skulle jo også med. Valget faldt på denne her gode og svampede kanelkage, som jeg pludselig kom i tanker om og som hermed er kommet på bloggen – og så er der jo håb om, at jeg ikke glemmer den sådan lige med det samme, for herinde bliver jeg vel mindet om den med jævne mellemrum.

Kagen er lige til at skære ud og tage med under armen, så den er oplagt at dele ud af på arbejde eller i skolen (og til sine forældre) og så er den supernem at lave – faktisk skal alle ingredienserne bare blandes sammen i en skål og piskes et par minutter med håndmixeren til en glat dej, som fordeles i en form. Jeg brugte et stort ildfast fad, ca 20 x 30 cm, men dejen kan selvfølgelig også fordeles i en springform og laver man dobbelt portion, så passer det nogenlunde med den store bradepande i ovnen. Bagetiden skal så måske lige justeres med nogle minutter, så kagen ikke er halvrå i midten, men tjek evt. ved at stikke et lille træspyd, en tandstikker eller lignende i midten af kagen. Hænger der dej ved pinden, så skal kagen bage lidt længere.

Kagen kan sagtens pyntes med helt almindelig glasur lavet på flormelis, vand og evt lidt kakaopulver, men jeg synes, det smager endnu bedre, hvis man bruger en god, mørk chokolade. Man kan selvfølgelig bare fordele den smeltede chokolade på kagen og lade den stivne, men hvis man tilsætter en smule smør og fløde til chokoladen, får man en såkaldt chokoladeganache og udover en fantastisk lækker smag og konsistens, så har ganachen også den store fordel, at den ikke splintres og krakelerer, når kagen skæres ud.

Den lille smule smør og fløde i chokoladen gør, at man kan skære kagen i fine stykker, uden at chokoladen “springer” eller falder af i store flager og så giver den en smuk, spejlblank overflade… eller… det gør den i hvert fald, hvis man lader ganachen stivne i ca 1 time, inden man begynder at flytte rundt på kagen og skære den ud. Som man måske kan se på billedet, så udviste jeg ikke speciel stor tålmodighed i går. Min ganache har lidt “bølger”, fordi jeg lige skulle flytte rundt på den et par gange og desuden heller ikke kunne dy mig for at skære endeskiven af og spise den. Jep, jeg er snuppet på fersk gerning.

Kanelkage med chokoladeganache.

Ca 12 stk.

250 gr sukker

300 gr hvedemel

2 tsk natron

1½ spsk stødt kanel

1-2 tsk vanillesukker – kan udelades

1 nip salt

4 dl mælk

75 gr smør, smeltet

Bland sukker, hvedemel, natron, kanel, vanillesukker, salt, mælk og smeltet smør i en skål og pisk det sammen til en glat dej. Fordel dejen i en form (ca 20 x 30 cm) – smurt eller foret med bagepapir – og bag kagen ved 190 grader varmluft i 30-40 minutter til den er gennembagt. Tjek evt. ved at stikke et lille træspyd i midten af kagen – der må ikke hænge dej ved. Afkøl kagen på bageristen og lav chokoladeganachen.

Chokoladeganache.

100 gr mørk chokolade, grofthakket

20 gr smør

2 spsk piskefløde

Kom chokolade, smør og fløde i en lille gryde og varm det forsigtigt op under omrøring, så chokolade, smør og fløde smeltes sammen til en blank og homogen masse. Tag gryden af varmen og fordel ganachen som en blank glasur på den afkølede kanelkage. Lad ganachen sætte sig en times tid.

Note. Kagen holder sig blød og svampet i et par dage og den kan også fryses, men det kan godt gå ud over ganachens blanke udseende. Skal kagen fryses, anbefaler jeg derfor, at man nøjes med at fryse selve kagen og først kommer ganache på efter optøning.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)