Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lækre og luftige nutella-snurrer…

0 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Dagen i går blev brugt på allerbedste vis med hjemmehygge og bløde tæpper i sofaen. Efter morgenmaden blev det mere og mere mørkt udenfor og ved 11-tiden blev der åbnet for sluserne og så fik vi ellers en ordentlig omgang regn og torden, som varede til først på aftenen. Nu skal det jo ikke opfattes som om, at jeg er vanvittig begejstret for, at hele sommeren regner væk, men sådan en enkelt dag, hvor terrassedørene står åbne, så man rigtigt kan høre regnen falde udenfor og der tændes stearinlys og drikkes varm te, så er det altså noget af det hyggeligste. Og så fik jeg oven i købet bagt de lækreste nutella-snurrer til vores eftermiddagste.

Jeg er i forvejen ret begejstret for kanel-snurrer, som er endnu en svensk klassiker med kanel – udover kanelsnegle og kanelgifler – men med et stort glas nutella i skabet var det blevet tid til at afprøve en variant, som har spøgt i baghovedet i noget tid, nemlig snurrer med nutella og de blev en kæmpe succes. Det er nok de lækreste snurrer, som jeg endnu har bagt, men det skyldes nu ikke kun nutellaen.

Jeg er ret sikker på, at det skyldes hævemetoden, at snurrerne blev så luftige og lette, for de fik en gang damp i ovnen, præcis ligesom når jeg bager hveder og pølsebrød. Selvfølgelig kan man droppe at hæve snurrerne med damp og bare hæve dem på traditionel vis ved at lade bagepladen stå på køkkenbordet, men så svært er det jo ikke at stille en skål i ovnen og fylde den med vand fra elkedlen og forskellen er virkelig mærkbar.

Når det kommer til at beskrive, hvordan snurrer formes, så er jeg langt fra den første, som løber ind i problemer. Jeg har forsøgt mig i opskriften herunder, men det er supersvært at beskrive hvordan snurrer formes – både i ord og billeder – hvilket er grunden til, at der efterhånden er lavet en del film, som viser processen. Jeg har endnu ikke fået skudt en film, hvor jeg former nutella- eller kanelsnurrer for den sags skyld, men giver nedenstående forklaring slet ingen mening, så prøv at google “kanelsnurrer”, så skulle der gerne dukke et par videoer op med tålmodige og pædagogiske svenskere.

Nutellasnurrer.

10-12 stk.

1½ dl mælk – kærnemælk kan også bruges

1 dl vand

½ pk gær

1 tsk salt

3 spsk sukker

1 æg

75 gr smør, smeltet

ca 500 gr hvedemel

5-6 store spsk nutella

perlesukker til drys

Kom mælk i en skål. Varm vandet en smule og hæld det i mælken, så blandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren i den lune mælkeblanding. Tilsæt salt, sukker, æg og smeltet smør. Tilsæt mel og ælt til en blank og glat dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et stort rektangel, ca 40 x 50 cm. Smør nutella ud i et tyndt lag på et hele rektanglet og fold derefter dejen sammen på midten, så rektanglet nu er ca 20 x 50 cm. Rul dejen et par gange med kagerullen, så den ikke er alt for tyk og skær den herefter i 10-12 strimler.

Snurrerne formes ved at sno hver strimmel et par gange, så der kommer fine nutellastriber. Vikl herefter dejstrimlen rundt om pege- og langefingeren til en snegl. Enden på sneglen stoppes ned i det hul, som pege- og langefinger efterlader, når sneglen fjernes og placeres under bunden – så “hopper” den ikke op under bagningen. Kanelsnurrerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Se evt. kommentar i teksten over opskriften.

Sæt pladen med nutella-snurrerne i en SLUKKET ovn og sæt et fad eller en skål i bunden af ovnen. Fyld fadet med kogende vand fra elkedlen, luk ovnlågen og lad snurrerne efterhæve i dampen fra vandet i ca 30 minutter – det giver luftige og lette snurrer. Udskift evt. vandet med nyt, kogende vand, når halvdelen af hævetiden er gået.

Når hævningen er overstået, tages snurrerne forsigtigt ud – de skulle gerne være hævet flot op og være let fugtige i dejen pga. fugten fra ovnen, så de skal ikke pensles yderligere med æg eller lign. Drys med perlesukker. Fjern skålen med vand fra ovnen – den skal ikke bruges mere – og varm ovnen op til 200 grader. Bag snurrerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad snurrerne afkøle på ovnristen.

Note. Snurrerne kan holde sig 2-3 dage i en plastikpose og kan desuden fryses.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer