Rygende varm tomatsuppe spiser vi selvfølgelig om efteråret og vinteren, når vi rigtig trænger til at få varmen. Men vi spiser faktisk også en hel del om sommeren, for det er, efter min mening, når tomaterne er danske og solmodne i højsæsonen, at suppen smager allerbedst. Og så er tomatsuppe bare sådan en nem og lækker omgang aftensmad, som vi begge to er ret glade for.

Normalt laver jeg tomatsuppe efter denne her opskrift i en gryde og det gjorde jeg faktisk også forleden dag, men i stedet for at sætte gryden på komfuret, satte jeg den i ovnen i en times tid, til tomaterne var møre og løgene let karamelliserede. Efterfølgende blev gryden taget ud og suppen blendet glat med stavblenderen, hvilket gav en fantastisk lækker og aromatisk suppe med en dyb og intens smag. Et kæmpe hit og der vil helt afgjort blive lavet tomatsuppe på den måde igen og igen. Især forestiller jeg mig, at det vil være et hit, og en måde at intensivere tomaternes smag på, om vinteren, når de ikke længere fås solmodne og lækre i butikkerne.

Har man nu ikke en gryde, som kan tåle de høje temperaturer i ovnen, fx en støbejernsgryde eller lignende, så kan man sagtens fordele tomater, løg og krydderurter på en bageplade beklædt med bagepapir i stedet for. Man kan også bruge et ildfast fad med bagepapir i bunden. Og når grønsagerne så er færdige i ovnen, er det bare at vippe dem ned i en gryde, give dem en hurtig tur med stavblenderen og smage til med salt og peber. Overvej måske også lige at varme suppen hurtigt igennem på komfuret – hvis gryden er kold, kan suppen godt være blevet afkølet let og en tomatsuppe skal altså helst serveres rygende varm, hvis man spørger mig.

Tilbehøret denne gang blev for øvrigt dette her skønne madbrød med tomat, hvidløg og rosmarin, som altid er en favorit. Vi ender altid med at spise alt for meget, når jeg bager det, men det er virkelig svært at stoppe, imens legen er god, for det smager fantastisk. Dejen hævede, imens tomatsuppen bagte i ovnen og da gryden kom ud, var brødet lige klar til at sætte ind. Super nem aftensmad med et minimum af arbejde – det hele passede jo nærmest bare sig selv.

Ovnbagt tomatsuppe med løg og krydderurter.

3-4 pers.

1 kg tomater

2 løg – jeg brugte et alm. og et rødløg

2-3 fed hvidløg

1 kvist frisk timian – 1 tsk tørret timian kan også bruges

2 stængler frisk oregano – 1 tsk tørret oregano kan også bruges

1 spsk olivenolie

1 nip sukker

ca 3-5 dl grønsagsbouillon – brug evt. vand + bouillonterning

salt og peber

creme fraiche eller letpisket flødeskum til servering

Tomaterne halveres eller deles i kvarte, hvis de er meget store. Løgene skrælles og deles i kvarte. Pil hvidløgsfeddene og halver dem. Det hele kommes i en stor gryde, som kan tåle ovnvarme, eller fordeles på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel krydderurterne på toppen, dryp med olie og drys med et nip sukker. Sukkeret fremhæver den naturlige sødme i tomaterne. Sæt gryden/bagepladen i ovnen i ca 60 minutter ved 200 grader. Tag gryden ud og fjern timianstænglerne. Hvis tomaterne er bagt på en bageplade, hældes de op i en gryde. Tilsæt 2-3 dl bouillon og blend til en glat suppe med stavblenderen. Mængden af bouillon afhænger af, hvor meget væde der er ved tomaternes og hvor tyk/tynd suppen ønskes. Smag til med salt og peber og varm evt. suppen igennem i gryden. Server tomatsuppen rygende varm med en klat creme fraiche eller letpisket flødeskum på toppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)