Stuvet sommergrønt – eller slet og ret “grønærter og gulerødder”, som vi også kalder det her i huset. En ret, eller måske nærmere en form for tilbehør, som vi spiser hele året, men som smager allerbedst lige nu, hvor der er små, fine nye gulerødder og ærter i butikkerne.

Denne her udgave er udelukkende lavet med ærter og nye gulerødder, men “sommergrønt” kan jo være mange forskellige ting og jeg kan blandt andet anbefale, at man tilsætter grønne asparges, majskerner (gerne friske lige fra kolben) eller lignende sommergrønsager til stuvningen og så skærer lidt ned på ærter og gulerødder. Er man meget tålmodig – og spiser man ikke dem alle undervejs – så smager det skønt at bruge friskbælgede ærter, men jeg plejer nu at ende med at spise flere, end jeg bælger, så det er ikke så tit, at det lykkes her i huset.

Normalt skal der vist indgå en hvid, opbagt sauce – præcis som når man laver persillesauce – hvis noget skal kaldes “stuvet”, men lige når det kommer til grønærter og gulerødder, så nøjes jeg gerne med at jævne kogevandet fra grønsagerne med en meljævning og så smager jeg til med salt og peber. Let og lækkert og så bliver saucen heller ikke helt så “tung” som den opbagte.

Udover som tilbehør til diverse farsretter, fx klassiske frikadeller, karbonader/krebinetter eller farseret blomkål med bacon, så er de stuvede ærter og gulerødder også virkelig lækre som fyld i tarteletter – faktisk er grønærter og gulerødder mit absolutte yndlingsfyld i en tartelet. Allerhelst med en smule god skinke eller hamburgerryg skåret i små tern, et drys friskhakket persille og sort peber på toppen – så bliver det ikke meget bedre.

Stuvet sommergrønt.

2-3 pers.

ca 350 gr små gulerødder

ca 350 gr ærter

4 dl vand

1 grønsagsbouillonterning

1 dl mælk

3-4 spsk hvedemel

0,75 dl vand

salt og peber

friskhakket persille

Skrab eller skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå. Kom gulerødderne i en gryde og tilsæt ca 4 dl vand eller til gulerødderne er dækkede. Mængden af vand = mængden af færdig sauce. Kom en bouillonterning i gryden, læg låg på og bring gryden i kog. Lad gulerødderne koge i 6-8 minutter, til de er lige netop møre. Tilsæt ærterne og mælk og bring blandingen i kog igen. Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og hæld den i gryden under omrøring. Lad saucen koge igennem, så den tykner og melsmagen forsvinder. Ønskes en tykkere sauce, kan der laves mere meljævning, er saucen for tyk, kan der spædes med ekstra mælk. Smag til med salt og peber og server med et drys friskhakket persille på toppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)