Stuvet sommergrønt med ærter og gulerødder.

4 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Stuvet sommergrønt – eller slet og ret “grønærter og gulerødder”, som vi også kalder det her i huset. En ret, eller måske nærmere en form for tilbehør, som vi spiser hele året, men som smager allerbedst lige nu, hvor der er små, fine nye gulerødder og ærter i butikkerne.

Se også – Tarteletter med gulerødder, ærter og skinketern.

Denne her udgave er udelukkende lavet med ærter og nye gulerødder, men “sommergrønt” kan jo være mange forskellige ting og jeg kan blandt andet anbefale, at man tilsætter grønne asparges, majskerner (gerne friske lige fra kolben) eller lignende sommergrønsager til stuvningen og så skærer lidt ned på ærter og gulerødder. Er man meget tålmodig – og spiser man ikke dem alle undervejs – så smager det skønt at bruge friskbælgede ærter, men jeg plejer nu at ende med at spise flere, end jeg bælger, så det er ikke så tit, at det lykkes her i huset.

Normalt skal der vist indgå en hvid, opbagt sauce – præcis som når man laver persillesauce – hvis noget skal kaldes “stuvet”, men lige når det kommer til grønærter og gulerødder, så nøjes jeg gerne med at jævne kogevandet fra grønsagerne med en meljævning og så smager jeg til med salt og peber. Let og lækkert og så bliver saucen heller ikke helt så “tung” som den opbagte.

Udover som tilbehør til diverse farsretter, fx klassiske frikadeller, karbonader/krebinetter eller farseret blomkål med bacon, så er de stuvede ærter og gulerødder også virkelig lækre som fyld i tarteletter – faktisk er grønærter og gulerødder mit absolutte yndlingsfyld i en tartelet. Allerhelst med en smule god skinke eller hamburgerryg skåret i små tern, et drys friskhakket persille og sort peber på toppen – så bliver det ikke meget bedre.

Stuvet sommergrønt.

2-3 pers.

ca 350 gr små gulerødder

ca 350 gr ærter

4 dl vand

1 grønsagsbouillonterning

1 dl mælk

3-4 spsk hvedemel

0,75 dl vand

salt og peber

friskhakket persille

Skrab eller skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver på skrå. Kom gulerødderne i en gryde og tilsæt ca 4 dl vand eller til gulerødderne er dækkede. Mængden af vand = mængden af færdig sauce. Kom en bouillonterning i gryden, læg låg på og bring gryden i kog. Lad gulerødderne koge i 6-8 minutter, til de er lige netop møre. Tilsæt ærterne og mælk og bring blandingen i kog igen. Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og hæld den i gryden under omrøring. Lad saucen koge igennem, så den tykner og melsmagen forsvinder. Ønskes en tykkere sauce, kan der laves mere meljævning, er saucen for tyk, kan der spædes med ekstra mælk. Smag til med salt og peber og server med et drys friskhakket persille på toppen.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Helle
5 år siden

Rigtig god ret, i Sønderjylland kommer vi også kartofler i og koger det hele i mælk, hvorefter vi så jævner det, det kaldes snysk. Nogen spiser det med ske, andre jævner det så meget, så det spises med gaffel. Serveres til farsretter

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Helle

Helle – Uhhh snysk har jeg faktisk hørt om og også overvejet at lave, men hidtil er det blevet ved tanken. Kan være jeg snart skulle kaste mig over sådan en portion 🙂

Elsebeth
5 år siden

I mit barndomshjem hørte ‘grønærter og gulerødder’ også til yndlingsretterne, både sommer og vinter. Jeg hælder gerne et glas hvide asparges i stykker i til sidst + væden, men aldrig mælk/fløde i, da det er sådan, jeg er født ind i retten. Vi har altid fået kartofler til, og af en eller anden grund ‘går der meget sovs til’, så den skal være forholdsvis tynd. En bette skive godt rugbrød til forhøjer ‘nydelsen’ – hvis man er født i Himmerland.

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Elsebeth

Elsebeth – Tusind tak for dine gode “fif” som hermed er givet videre 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)