Første gang jeg smagte dem, var jeg ikke udpræget vild med søde kartofler. Det er efterhånden en del år siden, men jeg mindes stadig, at jeg syntes, de var for søde og bare så langt fra en kartoffel, som noget kunne være. Nu har søde kartofler reelt ikke noget at gøre med almindelige kartofler, så navnet kan virke en smule misvisende og det har måske også medvirket til at tricke min hjerne og dermed også mine smagsløg, men faktum er, at mine smagsløg ændrede sig og nu er jeg helt vild med fritter lavet af søde kartofler. De smukke, mørk-orange stave er en rigtig amerikansk sommer- og BBQ delikatesse, som er blevet endnu nemmere at lave, i takt med at man efterhånden kan købe store og flotte, søde kartofler i stort set alle supermarkeder.

Skal jeg have tilbehør til en sandwich, burger eller lignende, når vi er i USA, så bestiller jeg som regel sweet potato fries og de bliver serveret – sprøde og lækre – direkte fra frituren. Faktisk har jeg opdaget, at man nu også kan bestille sweet potato fries som tilbehør på Bones og de kommer ligeledes fra frituren, men når jeg laver dem selv, så bruger jeg altså i ovnen. Det betyder selvfølgelig, at mine hjemmelavede sweet potato fries ikke er helt så sprøde som de friterede og de skal helst spises hurtigst muligt, for de bliver hurtigt “slatne”, men smagen er der absolut ikke noget i vejen med. Ønsker man sprøde fritter, så kommer man selvfølgelig bare de søde kartofler i frituren og steger dem gyldentbrune i den varme olie.

Jeg smager gerne fritterne til med forskellige slags krydderier, inden de kommer i ovnen, fx sød chilipulver, paprika eller BBQ krydderi, som klæder kartoflernes let søde smag, og så drysser jeg med lidt salt. Men kan også bruge blandingskrydderier som fx pommes frites krydderi eller chili fries krydderi, men tjek lige saltindholdet, for den slags krydderiblandinger indeholder ofte salt i forvejen og det kan godt blive for meget, hvis man tilsætter mere salt. Laver man fritterne i ovnen, så er det lækkert også at tilsætte stave af almindelige kartofler, rødbeder, gulerødder eller pastinakker/persillerødder og på den måde lave en portion blandede rodfrugt-fritter – det er især et hit i sensommeren og efteråret, når de forskellige rodfrugter begynder at dukke op i butikkerne.

Sweet potato fries.

2-3 pers (som tilbehør)

2 store søde kartofler (700-800 gr)

1-2 spsk olie

salt

evt. krydderi, fx paprika, sød chilipulver, pommes frites krydderi eller lignende

Skræl kartoflerne og skær dem i lange stave – kartoflerne kan godt være lidt hårde at skære i, så pas på fingrene. Kom dem i en stor frysepose sammen med olie, salt og krydderier efter smag. Bruger man blandingskrydderier som fx pommes frites krydderi, som indeholder en del salt i forvejen, så drop almindeligt salt. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne og vend dem herefter ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel kartoflerne, så de ligger i et enkelt lag og bag dem ved 200 grader varmluft i 20-30 minutter, til de er gyldentbrune i spidserne og på kanterne. Server straks.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)