Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Mofibo. 

“Den søde tilgivelse” af Lori Nelson Spielman. Udgivet af People’s Press, 2017.

En ny dille er løs i USA. Tilgivelses-sten, som sendes fra person til person ligesom et kædebrev. En pose indeholdende et brev og 2 sten samt en udfordring – “tilgiv” afsenderen ved at returnere den ene sten og “søg tilgivelse” ved at videresende den anden sten + en ny sten.

Tv-værten Hannah Fahr fra New Orleans er bestemt ikke hoppet med på bølgen med tilgivelsesstenene. Hun modtog et sæt og et brev om tilgivelse af ophavskvinden Fiona Knowless for mere end 2 år siden og siden har posen med stenene ligget godt og grundigt gemt væk i en skuffe derhjemme. Hun har, med andre ord, absolut ikke tænkt sig at tilgive Fiona for at fylde hendes barndom og skoletid med mobning og drillerier og hun har heller ikke nogen i sin omgangskreds, som hun selv ønsker at bede om tilgivelse.

Men nu er Fiona Knowless blandt de mest populære personer i USA – hun ridder på toppen af berømmelsen, imens Hannahs seertal daler. I et forsøg på come back udarbejder Hannah et programforslag, i hvilket hun ikke bare sender sin tilgivelsessten tilbage til selveste Fiona Knowless, hun vil også søge om tilgivelse hos sin mor og stedfar, som hun ikke har set i mere end 20 år. Og det på trods af, at Hannah slet ikke mener, at det er hende, som bør bede om tilgivelse. Tværtimod.

I virkeligheden har det aldrig været Hannahs mening, at føre programforslaget ud i virkeligheden, men før hun får set sig om, er hun hvirvlet ind i et virvar af sandheder, løgne og tilgivelser, som får massevis af mere eller mindre ubehagelige konsekvenser for hende. For måske forholder tingene sig ikke helt, som hun har formået at overbevise sig selv om i løbet af de sidste 20 år og måske er det ikke altid det rigtige, at afsløre sandheden og bede om tilgivelse. Nogle gange er det måske bedst, hvis man lærer at leve med sine handlinger og bare holder dem for sig selv.

En rigtig fin og letlæselig bog, som måske kan virke lidt overfladisk i starten, men lige så stille bliver der skrabet i den polerede overflade og pludselig er det næsten umuligt at lægge bogen fra sig igen. Sådan oplevede jeg det i hvert fald, da jeg læste den. For et par af personerne er handlingen en smule forudsigelig – slutningen kom i hvert fald ikke som en kæmpe overraskelse for mig, men alt i alt har Lori Nelson Spielman skrevet en særdeles fin og sød historie om tilgivelse (både den svære tilgivelse og den nemme), om løgne og om sandheder, som måske blot skal ties ihjel, fordi det ikke længere giver mening at afsløre dem.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)