Det er højsæson for squash og har man dem ikke i haven – hvilket man bør have, hvis man overhovedet har muligheden for det, for der er næsten altid garanti for en fantastisk squashhøst – så kan man få fingrene i dem i butikkerne til næsten ingen penge. Squash er med andre ord = nem, billig og lækker sommermad og der er heldigvis utallige anvendelsesmuligheder for de lækre, grønne sager, som mest af alt minder om en kraftig agurk.

Jeg har tidligere bagt både boller med squash og solsikkefrø og en lækker, krydret squashkage med flødeosteglasur på toppen. I det salte køkken kan jeg anbefale at bruge revet squash i tzatzikien i stedet for, eller sammen med, agurk, man kan tilsætte squash i tynde skiver til en portion flødekartofler og man kan komme revet squash i kødsaucen eller vende den om og komme kødsaucen i squashen til en omgang fyldte squash.

Fyldte eller farserede squash betyder som regel, at man halverer sine squash og skraber “indmaden” ud med en ske, så squashen mest af alt minder om en lille kano. I hulrummet kan der så kommes forskellige slags lækkert fyld, fx en god frikadellefars, fiskefars eller en lækker, krydret kødsauce. De fyldte squash ser vældig fine ud, men jeg må indrømme, at når fyldet står på kødsauce, så benytter jeg mig som regel af nedenstående teknik, hvor squashen blot skæres i tynde skiver og lægges lagvist med kødsaucen i et fad.

For det første er det dejligt nemt og derudover så smager det fantastisk, når squashen tilberedes i kødsaucen under bagningen og trækker smag, saft og kraft fra sauce, kød og krydderier. Det kan så til gengæld diskuteres, hvorvidt der stadig er tale om fyldte squash, for i virkeligheden er vi nok nærmere ude i en form for “squash-lasagne”, når squashen skæres i skiver og lægges lagvist i et fad. Jeg vil derfor lade det være op til den enkelte, om man udhuler og fylder sine squash, eller om man skærer dem i skiver og laver fyldte squash a la “lasagne” som her.

Jeg serverede blandet salat og små ristede kartofler til i denne her omgang og det var forrygende lækkert. De tynde skiver squash var lige netop blevet tilberedt i ovnen, så de var møre, men havde samtidig et ganske let bid, hvilket fungerede perfekt. Kartoflerne kan man selvfølgelig sagtens udelade, hvis det bliver for meget, men jeg synes nu, at de passede fint til – der var jo kun lige en lille håndfuld til hver og så passede det så fint, at kartoflerne kunne tilberedes i ovnen, samtidig med fadet med squash og kødsauce.

Squash i fad.

2-3 pers.

2 mellemstore squash, skåret i tynde skiver

1 spsk olie

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, finthakkede

400-450 gr hakket kylling – hakket oksekød kan også bruges

1 lille dåse tomatpure

2 tsk paprika

2 tsk tørret basilikum eller oregano – frisk basilikum kan selvfølgelig også bruges

½ tsk sød chilipulver

2 spsk hvedemel – kan udelades

1 ds hakkede tomater

1½ – 2 dl vand

2 spsk sød chili sauce – kan udelades eller erstattes af 1 nip sukker

salt og peber

75 gr revet ost

Start med at drysse squash-skiverne med salt for at trække væde ud. Når skiverne skal bruges, duppes de let med et stykke køkkenrulle. Varm olien op i en gryde og svits løg og hvidløg heri. Tilsæt det hakkede kyllingekød og brun det godt af. Kom tomatpure, paprika, basilikum, chilipulver og hvedemel i gryden og rør godt rundt. Hvedemelet kan udelades, men det medvirker til at jævne saucen let, så den bliver knap så flydende og “vandet”. Tilsæt hakkede tomater og vand. Bring gryden i kog og lad kødsaucen simre i ca 15 minutter. Smag til med sød chili sauce, salt og peber. Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 25 cm), læg et lag squash i skiver i saucen og fordel lidt kødsauce ovenpå. Fortsæt med lag af squash og kødsauce og slut med et lag kødsauce. Drys med revet ost på toppen og bag fadet i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter, til overfladen er gylden og squash-skiverne er nogenlunde møre, men har let bid. Server med salat, ristede kartofler, ris eller hvad man nu har lyst til.

Note. Vil man lave “traditionelle” fyldte squash, skal indmaden blot udhules med en ske, til skallen er ca 1 cm tyk. Placer de udhulede squash i et ildfast fad, fyld dem med kødsauce (og det må gerne “løbe over”) og drys med revet ost. Bag ved 200 grader i ca 30 minutter, til squashen er mør og osten gylden.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)