Er jeg den eneste, som synes det er superhyggeligt, at have en dåsefuld hjemmebagte småkager stående? Bare en enkelt, smuk dåse, som pynter i køkkenet og som med jævne mellemrum fyldes med hjemmebagte godter, så man lige kan nuppe et par stykker til et krus varm te om eftermiddagen eller måske til et glas mælk.

Jeg har en fin dåse stående i køkkenet og i perioder bliver den fyldt med jævne mellemrum, men det er efterhånden ved at være noget tid siden, at jeg sidst har bagt småkager. Det er bare som om, at der går lidt flere småkager om efteråret, vinteren og foråret og om sommeren bliver det så i stedet til vandmelon og lignende frisk frugt, ligesom min varme te også jævnligt bliver udskiftet med hjemmelavet iskaffe – fx denne her lækre, vietnamesiske iskaffe, som er sødet med kondenseret mælk og derfor ikke ligefrem skriger på yderligere sukker i form af småkager eller kiks.

Men forleden bagte jeg småkager – det er som bekendt småt med sommersol og varme for tiden, så nu melder lysten til småkager sig og valget faldt på en god, gammeldags portion specier, som min farmor bagte dem. En specie er jo noget nær den nemmeste småkage at bage, da den blot indeholder hvedemel, smør, sukker og evt. vanillekorn, men derudover blev mine også piftet op med lidt revet marcipan. Opskriften bliver dog ikke sværere af, at der skal rives en smule marcipan i dejen og jeg lover, at det giver et fantastisk resultat. Lette og sprøde småkager med en lækker smag af smør og vanille, næsten som en klassisk vanillekrans, og så til sidst et fint strejf af mandler fra marcipanen.

Jeg lavede kun en enkelt portion, for som sagt går der ikke så mange småkager på denne tid af året, men dejen kan sagtens fryses ned i ruller, så det er nemt lige at lave en gang kager, når trangen melder sig. Alternativt kan de holde ca 1 måned i en lufttæt kagedåse.

Marcipansmåkager med vanille. 

ca. 35 stk.

125 gr hvedemel

50 gr flormelis

1 nip salt

1 vanillestang – er den stor, så brug ½ vanillestang

100 gr koldt smør

50 gr marcipan, groftrevet

Kom hvedemel, flormelis og salt i en skål, men hold 1 tsk flormelis tilbage. Skrab kornene ud af vanillestangen og mas dem ud i det sidste flormelis og kom det i skålen. Smuldr smørret ud i mel og flormelis, tilsæt revet marcipan og saml hurtigt dejen. Tilsæt evt. 1 spsk vand, hvis det kniber med at samle dejen. Form dejen til en rulle, ca 3 cm i diameter, pak den ind i film og lad den hvile i køleskab i mindst 2 timer men gerne natten over. Skær rullen i skiver á 5 mm tykkelse og læg dem på bageplader – de vokser let under bagningen. Bag kagerne ved 175 grader varmluft i ca 10-12 minutter eller til de er let gyldne i kanten. Lad kagerne afkøle på risten og opbevar dem i en lufttæt kagedåse.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)