Sensommer = blommetid og jeg elsker virkelig blommer. Desværre har vi ikke selv et blommetræ i haven – i hvert fald ikke endnu – men det har mine forældre og det er oven i købet Victoriablommer, som hører til blandt mine absolutte favoritter. Træet har givet rigtig godt i år, så vi har fået massevis af blommer og udover at spise dem, har jeg også brugt en del i madlavningen og til kager. Inden vi tog afsted på sommerferie til New York, bagte jeg denne her skønne blommekage til vores eftermiddagskaffe, men jeg nåede ikke at få opskriften på bloggen, så her kommer den med en smule forsinkelse.

Selve grundopskriften på kagen hører til blandt de nemmeste opskrifter, som jeg kender – jeg mener, den stammer helt tilbage, fra jeg havde hjemkundskab i skolen – og det er på ingen måde en fejl, at der ikke er brugt smør eller andre former for fedtstof i kagen. I bund og grund er der nemlig tale om noget så simpelt som en luftig æggesnaps, der vendes sammen med lidt mel og bagepulver og så er dejen klar. Efterfølgende kan man så fylde lige præcis den form for frugt i kagen, som man har lyst til eller har til rådighed. Jeg har tidligere haft stor succes med både stikkelsbær, rabarber, æbler og ikke mindste denne her forrygende udgave med pærer, men der kan også bruges ferskner/nektariner i både, blåbær, hindbær eller jordbær og alle mulige andre slags frugt, så det er bare med at bruge fantasien.

Bruger man særligt saftholdige frugter, som fx blommer, ferskner eller lignende, så skal man være opmærksom på, at kagen godt kan blive ret svampet i midten pga frugtsaften. Af samme grund skal bagetiden måske også forlænges en smule, men resultatet er virkelig lækkert og jeg synes slet ikke, at det gør noget, hvis midten er ekstra blød og fugtig. Leg gerne med krydderier i dejen afhængig af den frugt der bruges og tilføj fx kanel til æbler og pærer og vanille til rabarber, blommer og bær. Stødt nellike eller allehånde kan også anbefales, hvis kagen skal have et strejf af “efterår” og varme krydderier.

Jeg serverede kagen med creme fraiche, men en kugle god vanilleis eller letpisket flødeskum havde heller ikke været dårligt. Bruges der syrlige bær/frugt i kagen kan man evt. gøre creme fraichen mindre syrlig ved at tilsætte et nip sukker og korn af en vanillestang, vanillepulver eller blot lidt vanillesukker. Kagen er bedst samme dag, som den er bagt – og allerbedst, hvis den serveres lun – men bliver der noget til overs, så kan det godt gemmes til dagen efter.

Blommekage.

4-5 pers.

2 æg

150 gr sukker

125 gr hvedemel

1 tsk bagepulver

ca. 300 gr modne blommer

evt. perlesukker og grofthakkede mandler/nødder til pynt

Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps. Tilsæt hvedemel og bagepulver og vend forsigtigt dejen sammen. Fordel dejen i en springform (ca 20 cm i diameter) foret med bagepapir i bunden. Fjern stenene i blommerne og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen. Læg blommerne i et fint mønster ovenpå dejen. Drys med perlesukker og hakkede mandler/nødder og bag tærten ved 175 grader varmluft i 30-35 minutter, til kagen er gylden og gennembagt. Server gerne lun med is, flødeskum eller creme fraiche.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)