Sensommer = svampetid og selvom jeg desværre ikke selv er nogen stor svampejæger – jeg er simpelthen for uvidende til, at jeg tør spise det, som jeg finder – så har vi heldigvis et par inkarnerede svampejægere i familien, deriblandt min mor og min onkel, som hellere end gerne deler ud af deres viden på området. De kantareller, som jeg har brugt til denne her risotto, er dog ikke nogen, som jeg selv har “fanget”, omend kantareller rent faktisk hører til blandt de få svampesorter, som jeg rent faktisk er i stand til at genkende, men jeg må hellere gå til bekendelse – de er fra grønthandleren.

Risotto spiser vi primært om foråret og i forsommeren, hvor jeg laver risotto primavera, som fyldes med lækre forårsgrønsager som grønne asparges og ærter og så om efteråret, hvor jeg laver risotto med svampe. Svamperisottoen kan selvfølgelig laves med alle mulige forskellige slags lækre svampe – der er frit valg og et mix af eksempelvis brune champignons, kantareller og østershatte smager skønt, men nu var de kantareller, som jeg faldt over hos grønthandleren, bare så fine, at det udelukkende blev til kantareller i denne her omgang.

Risotto er både nem og lækker aftensmad og så er det hit på en kødfri dag. Indimellem steger jeg en stor kylling i ovnen eller på grillen, som vi spiser til risottoen, men lige så ofte får vi bare en blandet salat eller dampede grønne asparges, hvis den står på risotto primavera og det mætter helt fint.

Jeg bruger ikke den traditionelle metode med at tilsætte bouillon lidt efter lidt og så ellers røre, røre, røre, indtil risene har absorberet bouillonen, når jeg laver risotto. Muligvis snyder jeg og muligvis ville jeg blive dybt til grin, hvis jeg præsenterede min risotto for en mesterkok eller en italiensk husmoder, men faktum er, at nedenstående opskrift fungerer upåklageligt for mig, den er supernem og jeg har endnu ikke fået klager over min risotto, sååååå…. If it ain’t broken, don’t fix it – er det ikke det, man siger?

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Svamperisotto med ristede kantareller

Samlet tid25 min
Antal: 2 personer

Ingredienser

 • 200 gr kantareller
 • 2 tsk smør
 • 1 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 1 dl hvidvin (kan udelades)
 • 200 gr risottoris
 • 5 dl hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 40 gr revet parmesan
 • salt og (hvid) peber
 • friskhøvlet parmesan og persille til servering

Fremgangsmåde

 • Rengør svampene og skær evt. de største i halve eller kvarte. Smelt 1 tsk smør på en stegepande og rist svampene gyldne i smørret. Sæt panden til side.
  Smelt 1 tsk smør i en gryde og sauter løg og hvidløg blanke i smørret. Tilsæt hvidvin og lad det koge næsten væk – det tager ca 5 minutter. Bruges der ikke vin, springes dette trin bare over. 
  Kom risottoris og bouillon i gryden, rør rundt og læg låg på. Bring gryden i kog og lad risene koge ved jævn varme i ca 15 minutter, til de har opsuget næsten al væden og er næsten møre – rør rundt engang imellem, så risene ikke sætter sig fast i bunden af gryden. Når der kun er en smule væde tilbage, fjernes gryden fra varmen og risene trækker under låg i ca 5 minutter. 
  Rør revet parmesanost og ca halvdelen af de ristede svampe i risottoen og smag til med salt og (hvid) peber. Server den varme risotto med de resterende ristede svampe, friskhøvlede parmesanflager og persilledrys på toppen.

Noter

Bruger man ikke hvidvin og synes man, at risottoen mangler lidt syre, så kan man i stedet smage til med en smule citronsaft inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)